E-könyv

Megjelent: 2015. május 28. | Szerző: Varga Tamás

0

Irán – E-könyvekkel a cenzúra ellen

Irán egyike a világ olyan országainak ahol leginkább aktív a cenzúra. Az itt hivatalosan, nyomtatásban megjelent összes könyvet tüzetesen ellenőrzi az állam alkalmazásában álló névtelen cenzorok tömege, akiknek a munkája hivatalosan a könyvek „értékelése”. Azonban az internet elterjedésével, és az e-könyvek megjelenésével létrejött egy olyan felület ahova a cenzorok keze nem ér el. Legalábbis egyelőre.

Egyre több író és költő – akiknek írásai nem feltétlenül illenek bele az Iszlám Köztársaság által jóváhagyott konzervatív vallási értékrendbe – választja az e-könyvet, mint formátumot és az internetet, mint megjelenési felületet műveiknek. Hiszen egy olyan országban ahol az irodalomban már az olyan szavak is tiltottnak és lecserélendőnek számíthatnak, mint a csók, bor vagy éppen a sertés, csak a felismerhetetlenségig átírva, vagy egyáltalán nem jelenhetnének meg írásaik. Az olyan komolyan tiltott témákról való írás, mint amilyen a női egyenjogúság, a vallásszabadság, vagy éppen a homoszexualitás, pedig magát a szerzőt is komoly bajba sodorhatja. De legalábbis az állam kitüntetett figyelmére biztosan számíthat, ha megpróbálja nyomtatásban kiadni műveit.

A digitális kiadványok, az internetes megjelenésnek köszönhetően viszont sokkal kevésbé ellenőrizhetőek, és kevésbé szigorúbb elbírálás alá is esnek. Ugyan nemrégiben az iráni állami tévé már felhívta a figyelmet az e-könyvek jelentette veszélyek komolyan vételére, de emellett a kormányzat megpróbál kitörni az elszigeteltségből, ezért csökkentette a cenzúra erősségét, és mind az elnök mind a kulturális miniszter kritikusan állnak ehhez kérdéshez. Ennek köszönhetően az olyan kisebb független e-könyv kiadók, mint amilyen például a Nogaam is, többé-kevésbé zavartalanul működhetnek az országban.

01a
Forrás: hapal / Foter / CC BY-ND

A Noogam 2013 óta 25 kiadványt jelentetett meg elsősorban olyan iráni szerzőktől, akiknek semmi esélye nem volt, hogy műveik átmenjenek az ellenőrzéseken. A könyvek kiadására közösségi finanszírozás keretében gyűjtik a pénzt, és ha a kért összeg összegyűlik, akkor a Google Könyváruházból és a szerzők saját oldaláról is ingyenesen letölthetővé válnak a művek. Volt olyan kiadvány, amit több mint tízezren töltöttek le. Ez egyfelől nem igazán jelentős szám egy több mint 79 milliós országban, másfelől figyelembe kell venni, hogy ezek a könyvek gyakorlatilag tiltott témákról íródtak, így már nem is tűnik olyan kevésnek az elért olvasók száma.

Összehasonlításképpen a legnagyobb hivatalosan működő iráni digitális könyvtár, a Fidibo, csaknem 3500 e-könyvet tartalmaz, melyek egytől egyig engedélyt kaptak a megjelenésre. A tavalyi évben összesen több mint kétszázezer kiadványt töltöttek le róla, és van saját alkalmazása az App Store-ban és a Google Play-en.

A fentiekből is látszik, hogy iráni digitális kiadás egyelőre még gyerekcipőben jár, de a lehetőség meg van a fejlesztésekre, és úgy tűnik igény is van az e-könyvekre. Persze még számos probléma megoldásra vár. Ilyen például hogy nagyon sok eszköz – köztük a Kindle – nem támogatja a perzsa nyelv használatát, gátat szabva ezzel az olvasókhoz való eljutásnak.

Ahogy azonban egyre jobban kezd kimozdulni az ország az elszigeteltségből, és ahogy egyre többen jutnak internetes eléréshez, valamint erre alkalmas mobileszközökhöz, úgy fog nőni az e-könyvek jelentősége is Iránban.

 Forrás: The Guardian és Publishing Perspectives
Fejléckép forrása: birdfarm / Foter / CC BY-NC

Ezt olvastad már?

  • Ingyenes e-könyvek a moszkvai metróban2014. november 9. Ingyenes e-könyvek a moszkvai metróban A moszkvai metró a világ második legforgalmasabb földalatti vasúthálózata, több mint 9 millió ember használja napi rendszerességgel. Az utasok egy új kezdeményezésnek köszönhetően most […]
  • PocketBook Color: a következő generáció2020. november 5. PocketBook Color: a következő generáció Bevezető Az idei év eddig az e-könyv-olvasók piacán alapvetően két dologról szólt: Egyrészt több olyan, hatalmas, 10 hüvelyk vagy afeletti képátlójú e-tintás készülék jelent meg a […]
  • Az ingyenes olvasás kalauza – támogass egy projektet!2018. december 9. Az ingyenes olvasás kalauza – támogass egy projektet! Szeretnénk felhívni figyelmeteket Dr. Kerekes Pál egyetemi docens új közösségi finanszírozású projektjére. Egy kis befektetéssel szinte kimeríthetetlen digitális szövegforrásra tehettek […]
  • Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt2018. augusztus 3. Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt Végre megkaptuk tesztelésre a PocketBook legnagyobb (7,8 hüvelykes kijelzővel ellátott), legerősebb – a Touch HD 2 felmagasztalása után meg kell, hogy kövessük magunkat – és legjobb […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑