E-könyv

Megjelent: 2015. január 16. | Szerző: Varga Tamás

Világszerte jelentősen nőtt az e-könyvek kölcsönzése

Digitális kölcsönzési rendszerek fejlesztésével és kiépítésével foglalkozik Overdrive nevű cég, jelenleg úgy tűnik világelsők ebben a szektorban. A társaság új bejelentése szerint az ő szoftvereiket használó könyvtárak 105 millió e-könyvet kölcsönöztek ki világszerte 2014-ben, ami 32%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.

Az Overdrive-val partneri kapcsolatban lévő könyvtárak 137 millió digitális kiadványt kölcsönöztek ki tavaly, 32%-al többet mint 2013-ban. Ebben a számba nem csak e-könyvek vannak, hanem hangos könyvek is, amiknek kölcsönzése még nagyobb arányban, 38%-al nőtt.

A cég jelentése a közkönyvtárak eléréséhez használt eszközök típusára is kitér. A cég 401 millió kapcsolódásról számolt be, aminek 43%-a táblagépről történt, 36%-a asztali számítógépről, és 21%-a okostelefonról. A mobileszközök előretörése a tavalyi évben tisztán látszik, a kölcsönzések 52%-át, és a teljes forgalom 64%-át ilyen készülékről bonyolították be.

A könyvtárak digitális kölcsönzésre való felkészítésében természetesen nem csak az Overdrive az egyetlen név, de ők rendelkeznek a legnagyobb piaci részesedéssel. Jelentős szereplők még a 3M Cloud Library, és a Baker & Taylor is, viszont a kisebb társaságok is az Overdrive-al vannak partneri kapcsolatban, mivel így könnyebben tudják a saját fejlesztéseiket és tartalombiztosító rendszereiket ajánlani a könyvtáraknak.

Bár a fenti adatok nagyon bíztatóan hangzanak, itthon egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzet, eddig gyakorlatilag semmilyen lehetőségünk nem volt az e-könyv kölcsönzésre. Idén év végén indult el a kormányzati támogatású ELDORADO program, teljes nevén: ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára. Hamarosan írunk majd a programról.

Forrás: GoodEReader

Fejléckép forrása:  Seniju / Foter / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑