Mobilapp

Megjelent: 2014. november 20. | Szerző: Varga Tamás

Kids Place – kiváló gyerekzár Androidra

A táblagéppel, okostelefonnal rendelkező szülők jól tudják, hogy gyermekeik kiválóan le tudják foglalni magukat ezekkel az eszközökkel és a lurkók gyakran meg is kaparintják a készülékeket. De ez sajnos számos kockázatot is rejt magában, hiszen ezeken a felnőttek személyes adatai, gyakran a munkájuk is rajta van. Állandóan felügyelni kell a kicsiket, hogy mit is csinálnak a mobillal, táblagéppel, viszont ez nem mindig megoldható. Most egy olyan alkalmazást mutatunk be nektek Androidra, ami leveszi ezt a terhet a vállatokról, így nyugodtan oda lehet adni a készüléket a gyermekeknek.

A Kids Place egy, a Google Play Store-ból letölthető ingyenes applikáció, kifejezetten arra a célra készítették, hogy a szülők mobileszközeit a gyerekek is biztonságos módon használhassák. Segítségével több szinten korlátozhatjuk, hogy mihez is férhetnek hozzá a csemeték a készüléken, letiltva a számunkra veszélyesnek ítélt funkciókat. Sajnos egyenlőre nincs belőle magyar nyelvű verzió, de használatához talán elegendő az angol nyelv minimális ismerete.

Az applikáció első indításánál egy négy számjegyű pin kód megadását kéri, valamint egy email címet és egy emlékezető kérdés beírását, arra az esetre, ha elfelejtenénk a kódot. Ezt követően két beállítási lehetőségünk van, az egyikkel zárolhatjuk a home gombot, míg a másikkal alkalmazásokat adhatunk a kezdőképernyőhöz. A home gomb zárolását érdemes is egyből bekapcsolni, így csak a szülők által megadott jelszó beírásával lehet kilépni az applikációból. Ezt követően alkalmazásokat, játékokat lehet hozzáadni a kezdőképernyőhöz, természetesen csak a kód megadásával.

 

Screenshot_2014-11-20-20-30-03
Így néz ki egy tipikus kezdőképernyő az alkalmazáson belül

Számos egyéb lehetőségünk is van a korlátozások finomítására. Például, ha a csemete kilépne egy appból, akkor az automatikusan induljon újra, vagy teljesen letilthatjuk az internet kapcsolatot, de lehetséges csupán a Play Store lezárása is. Ezzel megelőzhetőek az alkalmazáson belüli vásárlásokból eredő problémák, de megmarad az adatkapcsolat. Beállíthatjuk azt is, ha gyermekünk esetleg az egész készüléket újraindítaná, akkor egyből a Kids Place induljon el, így se lehessen megkerülni a gyerekzár megadását. Ezeket akár távoli eléréssel is módosíthatjuk, ha bejelöljük a lehetőséget.

Az alkalmazás megjelenésének módosítására is sok lehetőségünk van. Az ikonok és felíratok méretét is testre szabhatjuk, valamint azt is megadhatjuk, hogy milyen információk jelenjenek meg az értesítési felületen. De fixre lehet állítani a hangerőt, így azt a gyerekek nem módosíthatják.

Screenshot_2014-11-20-20-30-32
Számos beállítási lehetőségünk van…

Ha több lurkó is használja az eszközt, akkor több felhasználót is megadhatunk, mindegyiket személyre szabott alkalmazásokkal. Sőt, több pin kódot is használhatunk, amivel akár a gyerekek is lezárhatják a saját felhasználójukat, így nem férnek hozzá egymás felhasználói felületéhez. Ezenkívül több kiegészítőt is hozzáadhatunk az alkalmazáshoz, például gyerekbarát böngészőt, vagy videó lejátszót, esetleg képnézegetőt.

A Kids Place a PrivacyGrade oldalon A osztályzatot kapott, így személyes adataink védelmének szempontjából is biztonságosnak mondható.

I Got Two More Islands!
Forrás: evilpeacock / Foter / CC BY-NC-SA

 

Véleményünk szerint a Kids Place egy rendkívül hasznos alkalmazás. Ingyenes, így csupán némi tárhely szükséges hozzá a készülékünkön. Kisgyermekes szülőknek mindenképpen ajánljuk, de a személyre szabhatósága miatt akár a nagyobb csemeték számára is megér egy próbát.

 Fejléckép forrása: bruno.padilha / Foter / CC BY

Ezt olvastad már?

  • HomeTube – Gyerekbarát kezdőképernyő Androidra2014. szeptember 27. HomeTube – Gyerekbarát kezdőképernyő Androidra A Youtube videók nézése gyermekeink számára remek szórakozási lehetőséget nyújthat, pláne ha ezt egy táblagépen tehetik meg. Sok szülő azonban (gyakran jó okkal) nem szívesen hagyja, hogy […]
  • BOOKR Kids – Mese gyűjtemény kicsiknek és nagy(obbak)nak2015. április 16. BOOKR Kids – Mese gyűjtemény kicsiknek és nagy(obbak)nak Folytatva keddi cikkünk témáját, most egy újabb gyerekeknek szóló alkalmazást mutatunk be nektek, ezúttal azonban Androidot futtató készülékekre. Nemrégiben jelent meg a Google Play […]
  • Laci és az oroszlán2015. április 14. Laci és az oroszlán Többször elhatároztuk már, hogy gyerekeknek szóló tartalmakkal is foglalkozunk majd, de valahogy nagyon nehezen akar összejönni a dolog. Pedig már megnyertünk magunknak egy külső […]
  • Az internet és a gyerekek, hogyan álljunk neki?2014. szeptember 10. Az internet és a gyerekek, hogyan álljunk neki? A fenti kérdés bizonyára már számos szülőben felmerült, hiszen kis túlzással a mai gyerekek szinte a járással egy időben tanulják meg a számítógép használatát, és 7–8 éves koruktól (vagy […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑