Merítés pirate

Megjelent: 2017. március 19. | Szerző: Varga Tamás

0

Kik is az e-könyv kalózok, 9 óra elolvasni a Kindle jogi nyilatkozatát

Olvasd az eszközödön!

Felmérés az e-könyv kalózokról, 9 óra elolvasni a Kindle jogi nyilatkozatát, növekvő spanyol e-könyv eladások, és okosdzseki a Levi’s-től.

Kik is az e-könyv kalózok?

A TorrentFreak oldalán jelent meg egy összegzés a Nielsen nemzetközi piackutató cég felméréséről, amely az illegális e-könyv letöltéseket vizsgálta. A kutatásból kiderült, hogy szemben a játékokkal és filmekkel – amelyeknél szinte csak a harminc év alatti korosztály kalózkodik –, az illegális e-könyv letöltések csaknem felét, 47%-át a 30–45 év közöttiek teszik ki. A másik érdekes adat amelyre a felmérés rávilágít, hogy az e-könyv kalózok elsősorban az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező és műveltebb (70%-uk rendelkezik valamilyen felsőoktatási végzettséggel) személyek közül kerülnek ki. Összességében az illegális letöltők az e-könyv olvasók táborának csaknem 22%-át teszik ki. (link)

9 óra elolvasni a Kindle jogi nyilatkozatát

Érdekes kísérletről olvastunk a szifon.com cikkében, amely a különböző informatikai termékekhez kapcsolódó jogi nyilatkozatok visszásságaira hívja fel a figyelmet. Ezeket a nyilatkozatokat kötelező elfogadni, mielőtt használatba vesszük az adott terméket, azonban sok esetben olyan hosszúak hogy a felhasználóknak több órába telne az elolvasásuk. A CHOICe nevű szervezet viszont pont erre vállalkozott, méghozzá az Amazon Kindle e-könyv-olvasójával. Ez a dokumentum 73 198 szavas, és pontosan kilenc órába tellett az elolvasása. És hivatalosan persze minden új Kindle tulajnak el kellene olvasni mielőtt aktiválja a készülékét.… (link)

Több mint 10%-al nőttek a spanyol e-könyv eladások

Bár az angol nyelvű e-könyv eladások világszerte csökkentek 2016-ban, de nem minden nyelvterület teljesített rosszul a tavalyi évben. A The Digital Reader írta meg hogy a Spanyolországi e-könyv eladások már a teljes könyvpiac 10%-át tették ki szemben a 2015-ös 6%-al ami csaknem kétszeres növekedést jelentett egy év alatt. Érdekesség hogy ez a nagymértékű növekedés nem a spanyolországi vásárlóknak köszönhető: több kiadó is bejelentette, hogy a digitális könyv eladásaiknak 60%-át nemzetközi vásárlások teszik ki. Nagyrészt különböző latin-amerikai országokból, de például az Egyesült Államokból is jelentős arányban vásároltak spanyolországi e-könyveket. (link)

Okosdzseki a Levi’s-től

Az Origó közölt cikket a Levi’s és a Google közös fejlesztéséről, amely újabb darabbal gazdagítja a viselhető eszközök egyre népesebb táborát. A két cég egy olyan farmerdzsekit készített amelynek a bal ujja érintésérzékeny, így viselője a hozzácsatlakozott telefon elővétele nélkül tud például válogatni a hallgatott zeneszámok között. Az adatokat Bluetoothon keresztül kapja meg az okostelefonos alkalmazás egy felcsatolható műanyag klipsz által. Ha ezt eltávolítja a felhasználó a ruháról, akár mosógépbe is dobhatja a ruhadarabot. Az ősztől kapható dzseki ára viszont elég borsos: 350 dollár ami valamivel több mint százezer forint. (link)

Fejléckép forrása: Reiterlied via Foter.com / CC BY-NC-SA

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑