App-kirakat

Megjelent: 2014. október 27. | Szerző: Papírontúl

Gyermekkönyvek szerzői kiadását segítő termék az Amazontól, megnéztük mit tud

Olvasd az eszközödön!

Az Amazon cég nem régiben indította el két új, gyermekkönyvek szerzői kiadásához használható termékét. A KDP Kids program a könyvek terjesztésében és marketingjében nyújt segítséget, a Kindle Kids’ Book Creator pedig a kiadványok illusztrálásához használható.

Miről is van szó?

Az amerikai óriáscég vezető pozíciót foglal el az angolszász self-publishing piacon. Ezt a pozíciót kívánja a vállalat megerősíteni és szélesíteni az új termékeivel.

A KDP Kids a gyerekkönyvek kiadásának előkészítése mellett a disztribúcióhoz és marketinghez is használható, hasonlóan mint ahogy a Kindle Direct Publishing (KDP) teszi a felnőtt kiadványok esetén. Segítségével a szerző az elkészült e-könyvet könnyedén feltöltheti a Kindle Áruházba, amely így az Amazon felhasználók millióihoz juthat el. A program részeként megadhatják a célcsoport korát és iskolai évfolyamát, tovább segítve a szülőket a gyermekeiknek legmegfelelőbb kiadvány megtalálásában.

A Kindle Kids’ Book Creator a könyvek illusztrálásában és interaktív funkciók hozzáadásban alkalmazható. Sajnos ez az interaktivitás egyenlőre kimerül a felugró szövegek hozzáadásának lehetőségében. Remélhetőleg az Amazon ezt a funkciót bővíti majd a későbbiekben, hiszen ez jelentheti azt a pluszt, amit a digitális kiadványok az előnyükre fordíthatnak a nyomtatott könyvekkel szemben.

További lehetőségekhez jut a szerző, ha részt vesz a KDP Select programban. Ekkor a kiadvány meghatározott ideig exkluzívan, csak az Amazon webáruházában érhető el. Cserébe további, szélesebb lehetőségeket kap a terméke marketingjére, valamint a jogdíjak nagyobb százalékából is részesül.

Egyelőre tényleg nem egy nagy szám…

Kipróbáltuk a Kids’ Book Creatort. Mi egy Mac gépre töltöttük és telepítettük a szoftver 1.002 verzióját. A két nulla mögötti kettes szám azt jelenti, hogy az első kiadott verzióhoz képest, a jelenleg elérhető változatban csak valami nagyon apró változtatást hajtottak végre a fejleszők. Pedig lehetne még jópár funkciót hozzáadni a programhoz, ugyanis ez így most édes kevés.

Első körben nem vesződtünk azzal, hogy megpróbáljunk egy teljesen új dokumentumot létrehozni, letöltöttük egy bemutató állományt amit némi keresgélés után az Amazon egy technikai támogatást nyújtó oldalán, itt találtunk. A Creatorban nem lehetett megnyitni a mintaanyagot, ajjjajj…

OK, próbáljunk meg létrehozni egy új kiadványt. Még mielőtt bármit elkezdhetnénk szerkeszteni, ki kell tölteni a metaadatokat (cím, szerző, kiadó, az írás nyelve – természetesen magyar nyelvű támogatás nincs), talán erre ráérnénk később is, de mindegy. Ezután ki kell választani a kiadvány leendő arculatát. Megvolt, jöhet a borító, amit vagy egy PDF fájlból tudunk importálni vagy egy képet használhatunk fel hozzá.

amazon_kdp_kep01

Kezdjük…

Elkezdődhet az oldalak hozzáadása, egy nagyon egyszerű felületen (atyám, körülbelül mint a Windows Paint). Itt pontosan három dolgot lehet csinálni:

  1. Sima szöveget tudunk szövegdobozban az oldalkhoz hozzáírni. Ez teljesen normális funkció.
  2. A szövegdoboz funkcionálhat gombként, amit megnyomva/megérintve egy felugró ablak jelenik meg, aminek szöveges tartalma lehet csak. És ez a tartalom ugyanaz mint szövegdobozba írt szöveg, szerkeszteni nem pedig nem lehet. Van tehát egy interaktív funkció aminek semmi értelme.
  3. Sima felugró ablakot – szövegdoboz nélkül – is elhelyezhetünk az oldalon, tetszőleges helyre. Ennek már több értelme van, de ennél a funkciónál meg nem tudjuk jelezni a felhasználónak, hol érintse meg az oldalt, vagyhogy megérintse egyáltalán, mert „extra” tartalmat szeretnénk neki megjeleníteni.

amazon_kdp_kep02

…és itt fejezzük is be

Itt nagyjából véget is ért a tesztünk, azért elmentettük (Save for publishing…) mobi formátumban az elkészített próbaanyagot és megnéztük a Kindle Previewerel. A felugró ablakok működtek…

Konzekvencia: Ha egyébként rendelkezünk már korábban létrehozott grafikus tartalmakkal, mondjuk próbálkoztunk mesekönyvet írni – jobb esetben digitális formátumban is megvannak ezek az anyagok, de ne legyünk restek szkennelni rajzainkat – akkor a Kid’s Book Creator szoftver jó lehet nekünk arra, hogy a statikus tartalmainkat az előre megadott arculatba elhelyezve és minimális interaktivítást hozzáadva, egy katintással Kindle kompatibilis kiadványt hozzunk létre. A kompatibilitás nagyjából kimerül az amazon táblagépén, a Kindle Fireon való megjelenítés lehetőségén, ami itthon nincs igazán elterjedve, de ha fekete-fehér munkáink is vannak, akkor bármelyik eszközt megcélozhatjuk. Vagy írjunk angol nyelvű meséket és máris ki tudunk lépni egy többmillió felhasználós piacra:).

Az Apple hasonló terméke az iBooks Author a Kid’s Book Creatorhoz viszonyítva ég és föld. Sokkal komolyabb interaktív kiadványokat lehet vele létrehozni, animációkat, minialkalmazásokat lehet vele készíteni, és sokkal több előre elkészített sablon és modul áll a felhasználó rendelkezésére. A hátránya természetesen az, hogy a vele elkészített tartalmak csak az Apple készülékein használhatóak és csak az iBook Storeban lehet publiklálni azokat.

ibooks_author

Az iBooks Author

Ezt olvastad már?

  • E-könyvek a szünidőre2015. május 25. E-könyvek a szünidőre Az alábbi listában több mint 110 e-könyv található, nem csak esős napokra :-). Kisebbeknek, nagyobbaknak egyaránt, mesék és igaz történetek, klasszikusok és egészen új kalandok a sci-fi […]
  • Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál2016. április 21. Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál Ma délután három órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál (helyszín: MILLENÁRIS 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.). A díszvendég a norvég Jostien […]
  • Kötelező olvasmányok digitális könyvespolca2015. július 2. Kötelező olvasmányok digitális könyvespolca Ki kapott ballagásra okoskütyüt vagy e-könyv-olvasót? Lehet rá feltölteni a kötelezőket innen. Az anyukák és apukák is egyszerűen elkészíthetik a pakkot :-). Megnéztük a NAT-ot (Nemzeti […]
  • Útlevéllel „Okosföldre“ – Icarus Illumina 2 HD teszt2015. április 22. Útlevéllel „Okosföldre“ – Icarus Illumina 2 HD teszt Újabb e-könyv-olvasó készülékteszttel jelentkezünk. Most egy igazi különlegességet, az Icarus Illumina 2 HD Androidos eszközt vettük górcső alá. Pontosan azért, hogy megnézzük, van-e […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑