E-papír

Megjelent: 2014. december 17. | Szerző: Varga Csaba

Kindle vagy nem Kindle, ez itt a kérdés

Olvasd az eszközödön!

Az „E-könyv olvasók a hazai piacról…″ című bejegyzéssorozatunk utolsó része előtt mindenképpen szerettük volna pár szót írni az Amazon eszközeiről. Aki valamilyen szinten foglalkozott már e-könyvekkel, akár a tartalmakat akár az eszközöket tekintve, biztos, hogy hallott vagy olvasott a Kindle márkáról. Ez egyszerűen egy kikerülhetetlen dolog. Az USA-ban alapított vállalatnaknak köszönhető az, hogy az e-könyv olvasás ma ilyen elterjedt a világon, beleértve kis hazánkat is. Azonban mindennek kiindulópontja nem az Amazon valamilyen globális kultúrmissziója volt, hanem egy nagyon jól kitalált és felépített üzleti modellnek köszönhető, ami mind a mai napig jól működik. Természetesen ennek a modellnek vannak haszonélvezői: az Amazon mellett jól járnak az olvasók, mert olcsón juthatnak nagyon jó minőségű eszközökhöz, és sokszor fillérekért vehetnek elektronikus irodalmat is. A kárvallotjai pedig általában a könyv- és/vagy e-könyv kiadók, akiknek az Amazon diktálja a feltételeket, miszerint a látogatottsági listák élvonalában szereplő internetes áruházában – amazon.com – mennyiért árulhatják könyveiket. Most nagyon leegyszerűsítettük a dolgot, de lényegében erről van szó, üzleti érdekeikben megsértett világhíres szerzők és neves kiadók meg az Amazon csatározásaitól viszhangzik néhanapján a online média. De térjünk vissza az eszközökre.

Vitathatatlanul a világ élvonalában

Az Amazon 2007 óta gyárt e-könyv olvasókat, lassan már a 10. generációnál jár a Kindle evolúciója. Kezdetben csak egy típus volt, az árazási modellt tekintve pedig egészen 2011-ig gyakorlatilag a jó drága, kuriózumnak számító eszköz kategóriájában volt a kütyü. 140 dollár alatt nem nagyon lehetett megvenni az amazon.comon. Aztán megkezdődött az árháború (egyrészt megjelent az Apple iPad, ami annak ellenére, hogy egy teljesen más típusú eszköz volt – táblagép –, konkrétan elkezdte veszélyeztetni az addig viszonylag jól menő eladásokat, másrészt megjelentek a piacon más neves gyártók hasonló árú vagy olcsóbb eszközei). A cég lecsökkentette a Kindle árát 99 dollárra. Nagyon agresszív üzleti lépés volt, gyakorlatilag a gyártási és szállítási költség alá került a készülék eladási ára. Az Amazon ezt a többi gyártóval ellentétben azért tehette meg, mert nála a kereskedelmi modell része az eszközön történő kényelmes, gyors és impulzív tartalomvásárlás lehetősége. Ezekből a vásárlásokból képes pótolni az elmaradt bevételeket (minden Kindle be van kötve az e-könyv áruházba).

Nyilván mindez mellé társul az eszközök csúcsminősége, ebbe beleérthetjük mind a hardvert mind a szoftvert. A mai napig jellemző a faék egyszerűségű, nagyon jól kezelhető operációs rendszer, amely gyors mint a villám. A kiváló anyagminőségről és összeszerelésről ne is beszéljünk. Egészen 2011. szeptemberéig elmaradhatatlan része volt a Kindleknek a billentyűzet, ezt kereséshez, jegyzeteléshez kiválóan lehetett használni. Ekkor jelent meg az első érintőképernyős modell a Kindle Touch. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem ez volt az első kereskedelmi forgalmomban kapható érintőképernyős e-könyv olvasó. És itt térjünk rá még két dologra, ami miatt az Amazon ott tart ahol.

nepszeru_kindle

Nagyon népszerű 🙂 – Kép forrása: andyaldridge / Foter / CC BY-NC-SA

Jó bornak nem kell cégér…

Az első, hogy a fejlesztéseket és az innovációt tekintve is világelső a cég. A Kindelekben volt először Pearl típusú kijelző, Wi-Fi, érintőképernyő és háttérvilágítás (Kindle Paperwhite). És ezek az innovációk ráadásul már szériagyártásban is teljesen jól működő dolgok. Nem kísérletezgetnek a vásárlók türelmével, mindig a legújjabat kapjuk, a legmegbízhatóbban és a lehető legjobb áron.

A második pedig a legendás ügyfélszolgálat, amelyről olyan netes sztorik szólnak, mint a vízbeejtett, majd 1 héten belül szó nélkül cserélt eszközök. Vissza sem kellett küldeni az elromlott kütyüt, az Amazon nem foglalkozott vele, inaktiválta és küldte az újat. Vagy fizetett írókat alkalmaztak, hogy terjesszék el a világhálón mennyire vásárlóbarát a cég, vagy tényleg. Mindenesetre már maga a vásárlás is  egy nagyon egyszerű és gördülékeny dolog az amazon.comon. Feltéve, ha van dombornyomásos bankkártyánk.

Akkor mégis mi baj?

Az emberek tapasztalatunk szerint az alábbi 3 ok miatt nem vásárolnak Kindlet:

  1. Elvi kérdés: Sokszor az egyszerű halandónak is sok az Amazon agresszív üzletpolitikája. Erre a tradicionális könyvkiadó lobbi – akivel a cégnek általában konkrét érdekütközései vannak –, sokszor rá is játszik. Nevezték már őket az apokalipszis egyik lovasának is🙂
  2. Félünk az internetes vásárlástól: korábban itthon nem vagy nagyon nehezen beszerezhetőek voltak ezek az eszközök. Manapság azonban már bármelyik nagyobb elektronikai áruházba besétálva le tudunk emelni a polcról valamilyen típusú Kindlet. Bár az újabb modelleket egyelőre még mindig csak az amazon.comról lehet beszerezni. Előrefizetéssel, jó sok vámmal és adóval.
  3. Az eszköznek van egy „valós” hátránya: csak egy fajta e-könyv formátumot támogat. Ez a mobi (vagy prc). Nem olvasható rajta epub, pdf és egyéb más formátum sem. A hazai e-könyv áruházak többek között ezért vezették be – mivel a Kindle itthon is nagyon népszerű –, hogy a digitális könyveket mobi vagy prc formátumban is meg lehessen vásárolni. Már számtalan online vagy offline konvertáló szolgáltatás és szoftver (például a Calibre) létezik a probléma megoldására, de az ezekkel az epubból vagy más bementi formátumból elkészített mobi fájlok sosem lesznek olyan minőségűek, mint amik eleve az Amazon által forgalmazott e-könyv olvasókra készültek.

Bevalljuk őszintén, mi is csak azért cikkeztünk egyet a Kindlekről, mert a bevezetőben említett sorozat írásakor végig ott motoszkált hátsó gondolatként a fejünkben: jó-jó, de mi lesz az Amazon eszközeivel, azok is nagyon, nagyon jók. Lelkiismeretünk azt diktálta, hogy tegyünk említést a cégről, mert „ez egyszerűen egy kikerülhetetlen dolog”. Hogy szeretne-e valaki Kindle-t? Döntse el maga:)

Fejléckép forrása: Sergey Galyonkin / Foter / CC BY-SA

Ezt olvastad már?

  • Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt2018. augusztus 3. Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt Végre megkaptuk tesztelésre a PocketBook legnagyobb (7,8 hüvelykes kijelzővel ellátott), legerősebb – a Touch HD 2 felmagasztalása után meg kell, hogy kövessük magunkat – és legjobb […]
  • Indul az Arany-év, tippek Kindle tulajoknak, újabb Kobo pletykák2017. március 5. Indul az Arany-év, tippek Kindle tulajoknak, újabb Kobo pletykák Találtunk egy nagyon jó weboldal válogatást Kindle tulajdonosoknak, a Kapersky Lab egy komoly projektben foglalkozik annak kiderítésére, hogyan fog kinézni a Föld 2050-ben. És […]
  • Megjelent az új Kindle!2016. április 13. Megjelent az új Kindle! Előrendelhetővé vált az Amazon legújabb e-könyv-olvasója, a Kindle Oasis. Az új eszköz érdekes kialakítást és igen erős árazást kapott. A tegnapi napon az Amazon hivatalosan is […]
  • E-könyv bérlés az Amazonon2015. június 25. E-könyv bérlés az Amazonon Az e-könyvek egyre nagyobb arányú elterjedésével egyre több külföldi forgalmazó biztosít a normál vásárláson kívül bérlési lehetőséget is, természetesen előfizetési díjért cserébe. Ez az […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑