E-könyv Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra

Megjelent: 2015. október 28. | Szerző: Varga Csaba

0

Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra

Íme első cikkünk melyet egy olvasói kérdés inspirált. Érkezett hozzánk a minap egy hozzászólás, melyben az iránt érdeklődtetek, lehet-e a Google Play Books szekciójában vásárolt e-könyveket dedikált olvasó készüléken használni. Röviden: lehet :-). Hosszabban pedig az alábbiakban fejtjük ki a dolgot.

A Google Play áruház – ahol kezdetben alkalmazásokat lehetett letölteni és vásárolni az Androidos készülékekre, manapság pedig már gyakorlatilag minden típusú digitális tartalom megtalálható itt, többek között film és zene is – könyv részlege 2013 júliusában indult el Magyarországon. Akkor emlékeink szerint nagyjából 0 darab magyar nyelvű tartalommal, de azóta durván felfejlődött a kínálat és bár sok friss cím késve kerül fel, illetve több kiadó is mellőzi még ezt a csatornát, azért van miből válogatni. Talán páran nem tudják, de az itt vásárolt könyvekhez nem feltétlenül kell okostelefon, mivel a play.google.com/books oldalon van egy beépített e-könyv-olvasó kliens, akár böngészőben is olvashatunk. Ugyanitt vásárlás 2 gombnyomással (feltéve, ha korábban megadtuk bankkártya adatainkat és be vagyunk lépve a google fiókunkkal).

Eszközök ahol a Google Playben vásárolt e-könyvek elérhetőek:

 1. Androidos okostelefonokon az áruház ugye egy érintéssel elérhető, olvasni külön alkalmazással lehet, amibe automatikusan átkerülnek a vásárolt könyvek.
 2. Apple iPad és iPhone készülékekre is elérhető ugyanez az alkalmazás, vásárolni az alkalmazásban nem lehet, ha nagyon szeretnénk ezt a Safari böngészőn keresztül megtehetjük…
 3. A Google Play áruház teljesen reszponzív, bármilyen okostelefonról (tehát iPhone és Windows Phone eszközökről is) elérhető, a könyv szekcióban vásárolni is tudunk.
 4. Asztali számítógépen bármely böngészőben vásárolhatunk és olvashatjuk a digitális könyveket.
 5. Adobe másolásvédelmet támogató dedikált (e-tintás) e-könyv-olvasó eszközökre is át tudjuk pakolni a műveket.

No, ezt az utóbbit nem tudja jelenleg egyik úgynevezett tökéletes digitális tartalomszolgáltató ökoszisztéma sem. Szerintünk még 2 ilyen van: 1. Az Amazon az e-könyvek esetében kizárja a nem Kindle márkájú e-olvasókat; 2. Az Apple pedig a saját eszközein kívül minden mást. A Kindlek már az epub fájlokat sem ismerik fel, amelyik formátumot egyébként az Adobe DRM – a pdf mellett – támogatja. Viszont még nem találkoztunk olyan e-olvasóval amelyik az epub támogatás mellett ne adott volna lehetőséget az Adobe DRM-es fájlok megnyitására. Ezt általában egyből a beállítások menüben vagy azon belül a fiókok pontban megtaláljuk. Nézzük, hogyan működik pontosan a dolog:

 1. Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük – ha e-könyv-olvasón akarjuk majd a kiadványt használni –, hogy engedélyezte-e közzétevő az e-olvasón való használatot. Ezt a könyv Google Play oldalán a Vélemények alatti További információk részben a Támogatott eszközök pontnál tudjuk megnézni (még nem láttunk olyan címet, ahol ez ki lett volna kapcsolva).
 2. Vegyük meg, ingyenes e-könyv esetén adjuk hozzá a Könyveim saját tárhelyhez a kiadványt.
 3. Ha az eddigieket nem asztali gépen vagy laptopon csináltuk, érdemes most már leülni egy gép elé. Nyissunk böngészőt és látogassunk el ide: play.google.com/books A google fiókunkkal – amivel a vásárlást is eszközöltük –, be kell jelentkezni, ha nem tettük volna ezt meg korábban.
 4. Irány a saját könyvek  oldal (Könyveim). Itt minden egyes könyvnek van egy saját kis menüje (kattintsunk a három egymás alatt elhelyezkedő pontocskára), itt válasszuk az ePub vagy PDF letöltést.
 5. Ekkor egy acsm kiterjesztésű fájlt kapunk majd eredményül a számítógépünkre. Ahhoz, hogy ebből e-könyv legyen kell az Adobe Digital Editions szoftver a gépre. Ha még nincs fent akkor le kell tölteni és telepíteni.
 6. Azt itt leírtakat csak egyszer kell megcsinálni, ezt azért írom, mert még nincs vége :-). Indítsuk el az ADE-t és a Help menüből az Authorize Computer segítségével vegyük fel a számítógépet az Adobe DRM regisztrált eszközeink listájára. Ha még nem rendelkezünk Adobe ID-vel – amihez a kütyüinket hozzá tudjuk kötni –, itt regisztrálhatunk egyet.
 7. Ha mindezzel megvagyunk akkor az acsm fájlt az ADE szoftver fogja megnyitni és automatikusan letölti majd az e-könyv állományt is a szerverről.
 8. Most vegyük elő az e-könyv-olvasónkat, keressük meg a menüben az Adobe regisztrációt vagy Adobe fiók hozzáadása menüpontot és adjuk meg ugyanazokat az azonosítókat amiket a 6. pontban is megadtunk a számítógépünk regisztrációjához.
 9. A regisztrációs mizzériát csak egyszer kell megcsinálni, ha ezután kényelmesebbek akarunk lenni, akkor az acsm fájlra való duplaclick után látogassunk el gépünkön ide: Saját gép/Dokumentumok/My Digital Editions/ és itt fogjuk találni az összes letöltött epub fájlt. Ezeket is át tudjuk másolgatni az e-könyv-olvasóra vagy ha van azon felhő alapú tárhely-összekötés akkor dobjuk csak be a megosztott mappába az állományt. Hamarosan megjelenik az eszközön és olvasható.

sajat_konyvtar

Saját könyvek a Google Play könyváruház szekciójában

Így működik a dolog. Az Adobe DRM annak ellenére, elterjedt, hogy az eszközök regisztrációja eléggé körülményes, de miután hozzáadtuk a kütyüket a fiókunkhoz, gyorsan és egyszerűen lehet használni, mint olvasható a Goolgle Playen vásárolt e-könyveinkhez. Tehát még azok számára is van megoldás e-inkes készülékre való átálláshoz aki amúgy androidos okostelefonon vagy táblagépen olvasnak és a Google Playből vásárolnak e-könyveket. Még nem késő váltani, óvjátok a szemeteket.

 

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑