E-papír PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2016. február 2. | Szerző: Varga Csaba

0

Kóstoló a csúcskategóriából – PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt

Kóstoló a csúcskategóriából – PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt Varga Csaba

Majdnem minden benne van

Ár/érték arány
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok
Extrák

Összegzés: Jól néz ki, de nem divatkütyü. Ha megkapta volna a Carta kijelzőt, tökéletes lenne, így „csak” egy újabb prémium készülék a Pocketbook palettáján :-). A Sensebe integrált kényelmi extra jól működik, nézzétek meg a tesztvideót!

4.8


Harmadik Pocketbook tesztünkben sem tudunk semmi rosszat írni a márkáról vagy a készülékről. Nem mintha csomót keresnénk a kákán, de mindig igyekszünk minden szempontból leírni a véleményüket egy adott típusról. Ha hibát vagy felhasználói szempontból rossz működést találunk, azt jelezzük. Az a helyzet, mint ahogy a Touch Lux 3 vagy az Aqua (pedig ezt még meg is fürdettük 🙂 ) esetében is jó tapasztalatokról tudtunk beszámolni, a Sense ugyancsak pozitív csalódást okozott. Egyedül az árával van bajunk.

Ez a készülék eléggé egyedi kategóriát képvisel a piacon. Funkcióit tekintve közel van a 6 hüvelykes high-end e-olvasókhoz (Kindle Voyage,  Kobo Aura H2O), árban viszont messze elmarad tőlük. De a felső-középkategóriától meg valamivel drágább, mivel 47–60 ezer forintba kerül (az 55 ezer forint feletti árú készülékekhez általában már jár a Kenzo Cover nevű gyári kiegészítő – ez egy dizájntok). A Pocketbook 2014. szeptemberében mutatta be és 2014. decemberben került kereskedelmi forgalomba, először az orosz piacon. Európában tavaly márciusban, Németországban volt kapható elsőként, szóval nem valami friss készülék (ez látszik a kijelző technológiájában), de a formatervezés és egyes alkalmazott megoldások kiemelik a jelenleg forgalomban lévő készülékek közül.

PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt, hátlap

Íme a csokoládé színű hátlap

Iciri-piciri olvasó

Kezdjük a fizikai és hardveres tulajdonságokkal. A Pocketbook Minit (ennek a kijelzője 5 hüvelykes) leszámítva ez a legkisebb e-tintás készülék, amit valaha a kezünkben fogtunk. Mindössze 110 mm széles és 150 mm hosszú. A Kobo Aura sem volt egy nagy készülék, de ez még kisebb, a műanyag burkolat kijelző körüli kerete 8 mm, csak alul nagyobb, ott 16 mm. Mivel ilyen kicsi, nem tűnik vékonynak, pedig nagyon az, mindössze 7,5 mm magas a készülékház. A lapozó gombok a készülék hátlapján, a széleken foglalnak helyet. Furcsa elhelyezés, de nagyon praktikus. Az előlapon nincsen gomb. Még egy ki/be kapcsolót kapott a kütyü, plusz a micro SD kártyának meg a töltő/adatátviteli micro USB-nek van alul bemenete. Nagyon egyben van a masina és szép: mi egy csokoládé színűt kaptunk, de állítólag létezik szürke is. Mondanám, hogy a hölgyek részesítik majd előnyben ezt a változatot, de végül is egyáltalán nem éreztük femininnek a csokiszínű Senset.

PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt, a készülék alja

Olyan mintha duci lenne, pedig mindössze 7,5 mm vastag a készülékház, picike, ami jó! 🙂

Processzorban erős (1 Ghz), a többiben átlagos a készülék: 256 MB működési memória, ez bőven elég a szinte csak érintéssel vezérelhető operációs rendszer megfelelős sebességű működéséhez. 1500 mAh-s akkumulátor (átlagosan 6 hét vagy kb. 8000 lapozásnyi üzemidő), háttérvilágítás és wi-fi természetesen van. 4 GB-os tárhelyet kapunk, mely szokás szerint bővíthető. A kijelző viszont már kissé elavult, Pearl típus 1024×758-as felbontással (212 ppi). A kis pötty, amit pedig a kijelző felett látunk a burkolaton, az bizony egy fényérzékelő szenzor…

Kényelem és értelem

A Pocketbook e-olvasókon található operációs rendszerek önmagukban egyfajta prémium érzést biztosítanak a használatkor, legyen az akár a belépő szintű Basic típus, akár jelenleg a paletta csúcsát képviselő 8 hüvelykes InkPad. Két generációt láttunk eddig az OS-ből: a legutóbb tesztelt Aqua-n például még egy régebbi GUI-val (a grafikus felület és a menürendszer) rendelkező változat van. A Touch Lux3-on, az Ultran és a Sensen is már ennek a következő, legmodernebb felhasználói igényeknek megfelelően kialakított generációja fut. A kialakításnál úgy tűnik két fontos szempontot vett figyelembe a cég: könnyen – a kezdőképernyő elhagyása nélkül –  elérhető legyen minden beállítás és funkció, de az alapvetően megszokott dolgok viszont maradjanak a helyükön. A főképernyőn tehát a szokásos dolgok láthatóak: legutóbb olvasott könyvek, az eszközön lévő könyvek száma, utoljára hozzáadott kiadványok stb. Mindez a memóriában lévő digitális könyvtárunk egyszerű áttekinthetőségét biztosítja. A képernyő alját vagy tetejét megérintve jön elő az a két helyi menü, amiből aztán minden egyébtől csupán további egy érintésre kerülünk.

A felső menüsor tulajdonképpen minden mobil OS-en megtalálható értesítési és állapotjelző sáv, látjuk a wi-fi, a háttérvilágítás (ez szabályozható is innen) állapotát, az akku töltöttségi szintjét, plusz a készülék értesítéseket is tud számunkra itt megjeleníteni: például  frissült a felhőben tárolt e-könyvek gyűjteménye vagy új hírek érkeztek az RSS olvasó alkalmazásba.

A képernyő alján lévő vonalkákat megérintve nyílik ki az alkalmazások és egyéb modulok widgete. Innen tényleg mindent elérünk: beállítások, jegyzetek, játékok, könyvtár, fiókok szinkronizációja. A menü könnyedén becsukható és a beállítások menüből teljesen személyre szabható az itt megjelenő alkalmazások listája.

PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt, a készülék, az alsó menürendszer

Minden elérhető a kezdőképernyőről

Kényelem

A Pocketbook mindig ki van emelve a nemzetközi e-könyves médiában is, mint az egyik innovátor készülékgyártó. Nos, ez az „ítéletet” az OS alapján is megállja a helyét. Az itt alkalmazott megoldásokat szívesen látnánk egy okostelefonban is. Néha az volt az érzésünk a Sense használatakor, hogy jobban működnek a dolgok, mint a „ƒnagyok” rendszeriben (Android és iOS). Ez pedig abból fakad, hogy a PB nagyon ügyesen kiemelte a legjobb kezelési és megjelenítési megoldásokat ezekből a már bejáratot szoftverekből és egyesítette őket a sajátjában. Ennyike:)

Azért túl vagyunk már pár teszten és bevalljuk kezdjük kicsit unni a dolgot. Az e-olvasók piaca eléggé konzervatív, a gyártók nem nagyon mernek kockáztatni, legtöbbször a megszokott dolgokból állítják össze az új változatok specifikációját, kevesen vannak akik kockáztatva az esetleges felsülést, új funkciókkal és megoldásokkal kísérleteznek. A Pocketbook a bevállalósabb cégek közé tartozik és volt már, hogy meg kellett fizetniük ennek árát: annak ellenére, hogy az Ultra típus az egyik legjobban összerakott masina amit valaha láttunk, a beleszerelt kamera használhatósága, valódi hozzáadott értéke a mai napi kérdőjeles számunkra.

A Sense-be azonban egy olyan új kényelmi funkciót integráltak aminek van értelme, jól működik és van benne „X-faktor” :-). Ez az első készülék, amelynek háttérvilágítása alkalmazkodni képes a környezeti fényviszonyokhoz. Sokat mond a funkcióról, hogy a megoldás bekerült az Amazon aktuális csúcskészülékébe, a Voyage-ba is.

A funkció ki/be kapcsolható, ha a fényerő beállításokban a villanykörte ikon duplán megérintjük, működését pedig az alábbi szemléltető videón lehet ellenőrizni :-):

És értelem

Az eddigi Pocketbook tesztekben kevés szó esett az OS-be integrált online és egyéb szolgáltatásokról, következzen ezekről egy rövid bemutató.

  • Dropbox Sync: a cikk szerzője számára, aki „ősi” Dropbox felhasználó, ennek a felhőszolgáltatásnak az integrálása maga jelenti a mennyországot :-). Kábelt innentől fogva igen ritkán, egyedül töltéshez kell használni, az internetes áruházakban vásárolt e-könyveket csak bedobjuk a Dropbox Pocketbook eszközök számára létrehozott mappájába, amit automatikusan és gombnyomásra is tudunk szinkronizálni.
  • Pocketbook Cloud és Send to Pocketbook szolgáltatások: ezek a PB saját felhőszolgáltatásához tartozó megoldások. Ugye van a cégnek egy e-könyváruháza is, a Bookland, ahol ha regisztrálunk kapunk egy gyakorlatilag korlátlan tárhelyet e-könyveinkhez. Innen más PB eszközökön vagy a PB olvasó alkalmazásokban (mert ugye van iOS-re és Androidra is applikációjuk) tudjuk elérni a műveket. A Send to Pocketbook segítségével pedig az előre beállított e-mail címünkre küldhetünk mindenféle elektronikus dokumentumot (meg e-könyvet is :-)) ezek automatikusan megérkeznek az eszközre.
  • RSS olvasó: újságolvasásra is használhatjuk az eszközünket, vagyis inkább hírtallózóként. Ez egy kis alkalmazás, amelybe bármilyen portál RSS feedjét beállíthajtuk, a tartalmak szinkronizálása rendszeres, az alkalmazás a kissé nehézkes személyre szabás után (nincs benne kereső, a csatornák címét pontosan kell beírnunk) tökéletesen és gyorsan működik. De azért ne várjunk Feedly vagy Google Reader szintű működést, kategorizálni, csoportosítani nem lehet, az összes hír egy lapon jelenik meg. Ez sok hozzáadott csatorna esetén már problémákat okozhat.
  • ReadRate: Még ilyen is van. A readrate.com tulajdonképpen a PB moly.hu megoldása akar lenni. Az eszközön olvasott könyvekről lehet azonnal véleményeket beküldeni ebbe a közösségi hálóba, ahol mások is láthatják hosszabb-rövidebb értékelésünk, véleményünk, hozzászólásunk. A szolgáltatás még nincs kiforrva és nem is túl népszerű egyelőre a világhálón, de ígéretes – ráadásul ugye nemzetközi – kezdeményes, a kliens eszközbe való integrálása elég egyedi megoldás.

PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt, a készülék, fiókok

Ezek a Sensen beállítható fiókok

Az olvasónézet és összegzés

Az olvasónézet röviden: csodás :-), e-könyvünk maximálisan személyre szabható (margók, sorköz, szöveg zárása, tájolása) és kb. 20 féle betűtípus állítható be az olvasáshoz! Könnyen elérhetőek a funkciók: könyvjelző, jegyzetelés, tartalomjegyzék, forgatás stb., nincs ok a panaszra. Kiemeljük a szótár funkciót, amelyben elérhető egy angol-magyar szótár is és nagyon jól működik. Ha bekapcsoljuk, az olvasás közben megérintett szavakat fordítja villámgyorsan.  A szótárban elérhető tartalom elég profi, általában megpróbál az adott szóra mondatkörnyezetben elhelyezett példákat is felajánlani.

PocketBook Sense e-könyv-olvasó teszt, a készülék, betűtípus kiválasztás az olvasónézetben

Legalább 20 féle betűtípust választhatunk az olvasáshoz

A Pocketbook Sense egy jó kis eszköz, a cégtől megszokott minőség maximálisan jelen van a készülékben. A burkolat formatervezése szép és modern, a hátul elhelyezett lapozó gombok megoldása elsőre furcsának tűnik, de praktikus, mert így kényelmesebb a lapozás. A Sensét a dizájnon túl még az automatikus fényerőszabályozás funkciója teszi egyedivé a piacon, és szerintünk ez egy tényleg jól használható kényelmi extra. Egyedül az ár az amivel kevésbé vagyunk kibékülve, viszont ha már létezne olyan változat, amiben Carta kijelző van, az abszolút megérné ezt az összeget.

A tesztkészüléket a Digi-Book Magyarország Kft. biztosította.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑