Mobilapp

Megjelent: 2015. április 14. | Szerző: Varga Csaba

Laci és az oroszlán

Többször elhatároztuk már, hogy gyerekeknek szóló tartalmakkal is foglalkozunk majd, de valahogy nagyon nehezen akar összejönni a dolog. Pedig már megnyertünk magunknak egy külső munkatársat aki tesztelés céljából szívesen böngészi nap mint nap a digitális mesekönyveket és alkalmazásokat, csak hát elég rapszodikus személyiség és a véleményét sem szokta véka alá rejteni. Szóval Kata kolléganőnk elég szeszélyes korszakában van most, nemrég töltötte a 2-őt és mostanában „Ez nem tesszi!“ felkiáltással dobja félre a tesztelésre felkínált dolgokat. Így volt ez először a Laci és az oroszlán című klasszikus mese interaktív változatával is.

Mondtam neki, nyugodjunk meg, fussunk neki újra! Nézzük át akkor együtt felhasználhatósági szempontból a gyáva Laci meséjét. Azt mondta: „Jó”. Tehát: válasszuk a főmenüben a Hallgatom opciót, igen, ez mellett sétál Laci és az oroszlán. Megjelenik egy ház, igen, nagyjából olyan mint amiben mi is lakunk, még a színe is hasonlít picit. De most figyeljünk a mesélő fiatalember – „Báci”  (Zámbori Soma) – hangjára. OK, most már nyomhatunk a tappancsokra. De csak egyszer! Mert ha többször megérintjük egymás után, mindig vissza akar térni az előző oldal.

Próbáljuk csak, mi történik, ha Lacit megérintjük… Laci gondol mint Micimackó. Egy helikoptert gondol, ahogy a fiatalember mondja – „Báci” –: Laci repülő szeretne lenni (Repülő? Hmmm…talán pilóta… – gondolom én is magamban, de mindjárt minden kiderül).

Aztán megyünk szép lassan képernyőről képernyőre, Kata türelmesen próbálkozik iránymutatásom szerint. Végighallgatja a szövegeket és rendre „megpiszkálja” a grafikákat. A legnehezebb csak egyszer megérinteni a lapozó gombokat jelentő tappancsokat, az animációk szépen reagálnak, de ezek a tappancsok… okoznak némi galibát a kolléganőnek.

2015-04-14 06.39.26

No, a végére értünk, kérdőn nézek a szakértőre. Aztán elhangzik: „Tesszi”
– Szerinted hány csillag?
Ajanycsillag.
– De nem úgy, mennyi csillag?
Né csillag.
– Miért pont négy csillag?
Háom csillag.

Itt inkább gyorsan be is fejezem a faggatózást, mert innen egyenes út vezethet a nem tesszihez. De aztán el kell indítani a mesét, újra az elejétől…

Szóval a „repülő”

Másoknak biztos sokat mond már a bejegyzés címe is, nekem azonban valamiért teljesen kimaradt a gyerekkoromból Marék Veronika Laci meséje. Pedig az első kiadás még 1961-be jelent meg, talán még fekete-fehérben. Szóval mivel az elején nem tudtam mennyire régi meséről van szó, mind az egyszerű grafikát, mind a szöveg furcsaságait először valami „túlretrózott” stílusnak véltem. Még „szerencse”, hogy a bejegyzés előtt utána néztem a sztorinak:). Például az kis kiderült, hogy ha itthon nem is annyira (lásd az én példám) örvend és örvendett nagy népszerűségnek ez a mese, mint mondjuk Japánban, ahol például a Hello Kittyvel majdnem egyenrangú kult státuszban van.

2015-04-14 06.39.13

Az alkalmazás végülis tetszett szakértőnknek, többször újra megnéztük (igazság szerint azóta is majd minden este) és mindig talált valami új interaktivitást az egyes képernyőkön (pl. a ház ablakai, vagy a játékok). Én ennek nagyon örültem, mert nehéz találni manapság olyan digitális tartalmat, amely elé az ilyen erős kritikai érzékkel és forrongó habitussal rendelkező munkatársakat is aggodalmak nélkül le lehet ültetni.

2015-04-14 06.39.37

Az interaktív mesekönyv iOS készülékekre jelent meg, iPadre és iPhonera egyaránt. A teljes verzió fizetős (2 euró), de aki biztosra akar menni, annak Lite verziót ajánljuk.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑