MiTiŐk dia_fejlec

Megjelent: 2016. május 11. | Szerző: Varga Tamás

0

Kortárs szerzők a neten – megújult a Digitális Irodalmi Akadémia

Olvasd az eszközödön!

Kossuth-díjas és kiváló magyar szerzők művei érhetőek el a Digitális Irodalmi Akadémia gyűjteményéből bárki számára, amelynek honlapja alig néhány hete újult meg.

A DIA 1998-ban jött létre, alapításának legfontosabb  célja az volt  – és természetesen jelenleg is az –,  hogy a legnagyobb kortárs magyar szerzők életművét az interneten keresztül bárki számára digitálisan elérhetővé tegyék. Az Akadémia 39 művésszel indult, akik egytől-egyig Kossuth-díjas szerzők, és évente egy-egy új írót választanak maguk közé a tagok. Emellett vannak posztumusz felvett alkotók is, velük együtt jelenleg 83 szerző életműve található meg a gyűjteményben. A tagok szerződést kötnek a  Magyar Irodalom Házával műveik interneten keresztüli közzétételére, de szerzői jogaikat más vonatkozásokban maradéktalanul megtartják és életjáradékot kapnak az Akadémiától. A DIA jelenlegi működtetője a Petőfi Irodalmi Múzeum, történetét (és a tagok listáját) a Wikipédia bővebben is leírja.

A Digitális Irodalmi Akadémia weblapján rögtön a kezdőlap felső részén találjuk a tagok listáját, a nevekre kattintva jutunk el az egyes szerzők oldalára. A kezdő lapon emellett napi idézeteket olvashatunk a tagoktól, valamint a gyűjtemény frissüléséről kapunk információkat és jeles évfordulókról is olvashatunk. Az oldalsó menüpontokból több aloldalra is eljuthatunk, például a Fotógalériába, ahol az Akadémia eddigi útjáról –kezdve az alapításával egészen a tavalyi tagválasztásig – láthatunk képeket. De van külön Gyermekkönyvtár menüpont is ahol pedig a tagok gyerekeknek szóló műveit találhatjuk meg alkotó szerint csoportosítva.

egyperces

Az egyes szerzők oldalain megtaláljuk a rövid életrajzukat, valamint a bibliográfiájukat (külön kiemelve a szakirodalmi részeket), és a róluk készült fényképeket, festményeket. Természetesen innen tudjuk elérni a műveket „diás” változatait is. Böngészhetünk a szerző eddig digitalizált művei és kötetei között, de van külön kereső is tematikus csoportosítási lehetőséggel. Az egyes olvasmányok szépen kialakított, letisztult felületen érhetőek el, a bal oldalsó sávban lévő tartalomjegyzék nagymértékben megkönnyíti a szövegben való navigációt.

A Digitális Irodalmi Akadémián elérhető szerzők művei egytől-egyig a hazai kortárs irodalom fontos alkotóelemei. Azzal hogy a DIA bárki számára elérhetővé és olvashatóvá tette őket, rendkívül nagy lépést tett a hazai kultúra fejlődésének elősegítésére. Reméljük, hogy még sokáig megmarad a gyűjtemény, és hogy évről-évre újabb kiváló író műveivel is megismerkedhet a nagyközönség.

A cikkben szereplő képek a Digitális Irodalmi Akadémia honlapjáról származnak.

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑