Asztalra

Megjelent: 2015. április 29. | Szerző: Varga Csaba

Legszebb virtuális könyvtáram a vidéken – 1. rész – Bevezető

Ha nem vigyázunk, az olvasás hamar szenvedéllyé válhat, de szerencsére ez az a fajta ritka függőségek egyike ami nem rombolja, hanem építi a lelket. Közhelynek tűnik ez az egész, de igen kevesek  haltak még bele a könyvek gyűjtésébe – most történelmileg ezt persze nem vizsgáljuk –, az elektronikus kiadványokat gyűjtők számára pedig az, hogy egyszer a fejükre omlik a falig pakolt könyvespolc, nos ennek az esélye 0 🙂

A rendszertelenül felhalmozott fájlok közötti nehéz eligazodás azonban okozhat a későbbiekben bosszúságokat. Az ember az adott pillanatban kitalált rendezési elvről szentül megvan győződve, hogy az a világ leglogikusabb, még akár a földönkívüliek számára is érthető struktúrája, aztán persze 1–2 év (olvasási sebességtől és gyűjtőszenvedélytől függően akár 1–2 hónap) múlva kiderül, hogy semmire, de semmire nem jó az adott könyvtárszerkezet vagy fáljnév szisztéma. Ekkor általában jól megharagszunk magunkra.

Calibre_logo_2Érdemes tehát e-könyveinket minél hamarabb egy arra alkalmas szoftverbe importálni és ilyenkor azt is számításba kell venni, hogy az elektronikus olvasásra használt eszközünk sem örök életű, elromolhat vagy egyszerűen megunjuk majd. Ezért keresni kell egy független, időtálló rendszert amivel a későbbi kütyüink is könnyen kapcsolatba tudnak kerülni. A legjobb ha ez a rendszer hardver és szoftver elemet egyaránt tartalmaz. Kapcsoljuk be hát a sarokban porosodó asztali számítógépünket vagy a táskában pihenő notebookot :-), ez legyen a hardver elem. A fájl tárolás ettől még megvalósulhat akár felhő alapú szolgáltatásokban is, csak kell egy „elosztó” és nyilvántartó masina addig, amíg az olyan e-könyv kategorizáló csúcsszoftvereknek, mint például a Calibre, nem létezik böngészőben futó változata.

Egy bizonyos szintig az e-könyv-olvasó szoftverek és mobilalkalmazások bármelyike képes rendszerezett formában megjeleníteni kiadványainkat. A legtöbb ilyenben van is könyvtár funkció, ahol különböző adatok szerint tudjuk sorba rendezni a fájlokat, mint például cím, szerző, kiadó. A gondok akkor jönnek, ha az e-könyv fájlokba valamiért nem kerültek elhelyezésre ezek a metaadatok, vagy ha ennél egyedibb rendezési elveket szeretnénk megvalósítani (műfaj, formátum, nyelv, saját értékelés stb.). Ilyen szintig ezen egyszerű szoftverek tudása már nem terjed ki. A metaadatok szerkesztését alapból felejtsük el, ráadásul semmilyen konszenzus sincs a különböző eszközök metaadat feldolgozási elvei között. Mást tud kiolvasni a fájlból egy Pocketbook vagy egy Kindle, mást egy Adobe Digital Editions vagy FB Reader.

Nagy szükség van, tehát egy mindentudó programra, amiben személyre szabhatjuk a megjelenítést, szerkeszthetjük, rendszerezhetjük a metaadatokat. Az olvasni kívánt könyvet ezek alapján könnyen meg tudjuk találni, egy-két gombnyomással aktuális e-könyv-olvasó eszközünkre optimalizálni és akár rá is küldeni. Bizony vannak ilyen szoftverek, a következő részben ezekről, leginkább egyről, a Calibre-ről lesz szó.

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑