E-könyv Lengyelország harcba száll az e-könyv áfájáért

Megjelent: 2015. november 20. | Szerző: Varga Tamás

0

Lengyelország is harcba szállt az olcsóbb e-könyvért

Lengyelország Alkotmánybírósága megtámadta az Európai Unió Bíróságának azon döntését amely szerint az e-könyvekre nem vonatkozhat a nyomtatott kiadványok kedvezményes áfája.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy az év elején az EU Bírósága elmarasztaló ítéletet hozott azoknak a tagállamoknak az ügyében, ahol az e-könyvekre is kedvezményes áfa vonatkozott. Az érintettek Franciaország, Luxemburg, Málta, és Olaszország volt. Közülük az első kettő már 2012 óta csökkentett adókulcsot (5 és 3 %-ot) alkalmazott az e-könyvekre is, míg utóbbi kettő 2014 végén vezette be az adóterhek könnyítését.

A döntést a bíróság azzal indokolta, hogy a jelenleg hatályos uniós jogszabályok szerint az e-könyvek nem minősülnek könyvnek, hanem un. elektronikusan támogatott szolgáltatások, így nem vonatkozhat rájuk a nyomtatott könyvek kedvezményes áfája. Mondanunk sem kell, hogy ez az indoklás több ország kulturális miniszterénél is kiverte a biztosítékot, akik egy közös nyilatkozatot is kiadtak melyben kiállnak az e-könyvek alacsonyabb áfája mellett. Azonban jogi lépésekre egyik tagállam sem szánta el magát. Mostanáig.

Október közepén a lengyel Alkotmánybíróság megtámadta az EU döntését, arra hivatkozva, hogy az Európai Parlament nem folytatott tárgyalásokat arról a jogalkotási eljárásról, amiben az uniós adókivételek listáját állították össze. Ennél is fontosabb lehet, hogy Lengyelország szerint az ítélet sértheti az adósemlegesség elvét.

Az adósemlegesség elve végső soron az egyenlő bánásmód elvének alkalmazása az áfára. Kimondja, hogy az adóalanyokkal szemben ne alkalmazzanak eltérő bánásmódot az egymással versenyző, hasonló szolgáltatások után fizetendő áfa számításakor használandó kerekítési módszer tekintetében.

Piaci elemzők szerint Lengyelországot több tagállam is követheti, akik szintén megtámadhatják a döntést. Bár tavasszal Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ígéretet tett hogy 2016 első felében be fognak nyújtani a bizottsághoz egy jogszabály módosítást (aminek ki tudja meddig fog tartani az elbírálása), ami lehetővé tenné hogy az e-könyvekre is ugyanakkora áfa kulcsot alkalmazzanak mint nyomtatott társaikra, de ezek az események felgyorsíthatják a folyamatot.

Forrás: The Bookseller

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑