MiTiŐk LeYo!

Megjelent: 2016. március 23. | Szerző: Varga Tamás

0

LeYo! – gyerekkönyvek kiterjesztett valósággal

Olvasd az eszközödön!

Sokan egymás „természetes ellenségének” tartják a nyomtatott és digitális kiadványokat, holott egyre több jel mutat arra, hogy jól kiegészíthetik egymást. Nemrég például a Google jegyzett be interaktív könyvekkel kapcsolatos szabadalmakat. Persze ezek még csak tervek, nem lehet tudni mikor jelennek meg az első ezek alapján készült eszközök. De már most is léteznek okoseszközökkel használható nyomtatott könyvek, ezeknek egyik jó példája a németországi Carlsen Verlag kiadó LeYo! nevű, gyerekeknek szóló könyvsorozata.

A sorozat könyvei első pillantásra hagyományos képes oktató kiadványoknak tűnnek repülőkkel, dinoszauruszokkal, lovagokkal és természetesen teljes mértékben használhatóak így is. Azonban egy okostelefon vagy tablet – és a rajta lévő applikáció – segítségével a ifjú olvasók sok egyéb tartalomhoz is hozzáférhetnek.

A letöltött alkalmazás a készülék kameráján keresztül felismeri az éppen nézett oldalt, és az eszközt a lap felett mozgatva a tartalomhoz kapcsolódó plusz információkat jeleníthetünk meg. Például az erdőről szóló kiadványt olvasva meghallgathatjuk a benne szereplő állatok hangját, vagy mondjuk egy fatörzs képe fölé mozgatva a kamerát megtudhatjuk – a telefonon futó animáción keresztül –, hogy milyen állat lakik benne. Másik jó példa az angol képes nyelvkönyv kicsiknek: az ebben található szavakat a készülék ki is mondja, így még a kiejtés is gyakorolható.

De még ezeknél is vannak érdekesebb dolgok a könyv és okoseszköz kapcsolatában. A „Mein großesMusikbuch“ nevű – zenéről és hangszerekről szóló – kötetben például a gyerekek egész kis hangversenyt vezérelhetnek le a különböző hangszerek megszólaltatásával, és még egy hegedű részletes 3D képét is megnézhetik. Más kiadványokban pedig olyan játékok vannak, mint mondjuk a madáretetés ahol a megfelelő ételt (magokat, bogarakat stb.) a megfelelő madárnak kell odaadni.

Az applikáció olyan tulajdonságokkal ruházza fel a köteteket, amikkel a hagyományos könyvek nem igazán rendelkeznek,de még így is meg marad a nyomtatott könyvek olvasásának élvezete. Lapozgatás közben végig a gyermek és a szülő kezében marad az irányítás, egyedül vagy közösen eldönthetik, hogy milyen elemeket és hányszor aktiválnak az adott oldalon. Némelyik nem is olyan egyszerűen megtalálható, így még a felfedezés öröme is meg van, amikor valami új dolgot fedez fel az olvasó(csapat 🙂 ).  

A kiadó elsősorban 5 és 7 év közöttieknek ajánlja a kiadványokat, ők (és persze a szüleik 🙂 ) számítanak a fő célcsoportnak. A LeYo! még 2014 novemberében indult útjára Németországban (természetesen német nyelven), és eddig már több mint 40 kötetet adtak ki, a legkülönbözőbb témakörökben, a sorozat mindenképpen sikeresnek mondható. A kérdés, vajon Magyarországon, magyar nyelven mikor jelennek meg ilyen művek? Minden bizonnyal hazánkban is lenne igény hasonló kiadványokra.

Forrás: Publishing Perspectives

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑