App-kirakat

Megjelent: 2015. március 18. | Szerző: Varga Tamás

0

MEK Droid – A Magyar Elektronikus Könyvtár Android alkalmazása

A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyarország legnagyobb ingyenes és legális e-könyv gyűjteménye. Rengeteg kiadványt találhatunk benne sokféle témakörben, és több különböző letölthető formátumban. A gyűjtemény rendszeresen frissül újabb és újabb kötetekkel. Néhány lelkes, a MEK-et szerető programozó külön dedikált alkalmazást is készített a legnépszerűbb mobiloperációs rendszerekre. Most ezek közül szeretnénk bemutatni olvasóinknak az Android platformra kiadott MEK Droid applikációt.

Az app a Google Play Áruházból szerezhető be teljesen ingyenesen, és minimum 2.3-as verziójú Android rendszer szükséges a futtatásához. Dizájnjára a letisztultság, arculatára a barnás színek és famintázatok használata jellemző. Ezek együtt egyfajta retró érzést kölcsönöznek az applikációnak. Funkcióját alapvetően jól látja el: böngészhető a Magyar Elektronikus Könyvtár teljes tartalma és az adott kiadvány letöltése egyszerű a kiválasztatott (és rendelkezésre álló) formátumban. Azonban sajnos rendelkezik néhány hibával, amik némileg csökkentik felhasználói élményt.

Elindítása után egyből a Kezdőlapon találjuk magunkat, itt jelennek meg a gyűjteményből letöltött könyveink. A képernyő jobb felső részén található nagyító ikon segítségével értelemszerűen a könyvek címére és az írók nevére is kereshetünk, ez a funkció egész jól működik, meglehetősen gyorsan és nagy pontosságal jeleníti meg az egyes találatokat.

Screenshot_2015-03-17-19-54-12
A kereső gyors és pontos…

Ha nem egy adott művet keresünk, akkor lehet használni a Témák és a Minden Könyv menüpontokat. Előbbivel kategóriák szerint tudunk szűrni a könyvekre, ezekből eléggé – talán túlságosan is – sokat találunk. Főkategóriából ugyan „csak” hat darab van, de például a Humán területek, kultúra, irodalom fő témakörben 12 alkategóriát találunk, és ezekből csak az elsőnek, a Család, társas kapcsolatoknak szintén van még további 12 alkategóriája. A MEK-ről átvett – fizikai könyvtárak katalógus rendszereivel párhuzamosítható, bonyolult téma besorolás – az alkalmazás esetében könnyen okozhat zavart, pillanatok alatt „elveszik” a felhasználó ebben a szerteágazó fastruktúrában. A Minden Könyv menüpontban a könyvtár teljes, jelenleg már több mint 13 ezer különböző művet tartalmazó gyűjteményét találjuk. Használatának nem sok értelme van, hacsak nem akar valaki teljesen véletlenszerűen válogatni az egyes könyvek között.

Ha kiválasztottuk a letöltendő könyvet, bökjünk rá a borítóra és az adatlapra jutunk. Ebben a szerző és a kiadás adatai mellett általában egy rövid leírást olvashatunk a műről. Ez néha csak a tartalomjegyzék, vagy egy pár mondatos idézet. Találunk itt még két opciót is: az egyik a Letöltés a másik a MEK weboldal. Utóbbi az alapértelmezett böngészőben nyitja meg a könyv MEK-en található oldalát, míg az előbbi menüponttal tudjuk magát a könyvet is letölteni. És sajnos itt futhatunk bele az alkalmazás legsúlyosabb hibájába. A Letöltés használatával nem tudunk epub és prc fájlokat kiválasztani, még akkor sem, ha az adott könyv megtalálható a könyvtár honlapján ezekben a formátumokban. Hogy mi értelme volt a két legnépszerűbb e-könyves formátumot kihagyni a lehetőségek közül, azt még csak találgatni sem tudjuk, annál is inkább mivel a könyv weboldalának megnyitásával simán elérhetőek ezek a fájlok a böngészőn keresztül.

Screenshot_2015-03-15-16-57-27
A valódi e-könyv formátumok viszont nem elérhetőek

Az alkalmazás elméletileg rendelkezik beépített e-könyv olvasóval is, ez a funkció azonban csak azoknál a műveknél működik, amikből a MEK tárol HTML formátumú változatot is. A HTML-t kiválasztva az alkalmazáson belül olvasható a kiadvány. A legtöbb letölthető e-könyv olvasásához formátumtól függően szükséges valamilyen külső app használata. Jó lenne fájl típusokra is keresni, hiszen így a felhasználók kiválaszthatnák a számukra legmegfelelőbbet közülük. Illetve, ha a fejlesztő építene bele egy teljes értékű e-könyv-olvasó modult, az maga lenne a csúcs. Utoljára leírjuk még azt a fontos tulajdonságot, hogy az MEK Droid reklámmentes, nincsenek zavaró kitakart felületek.

Az alkalmazás a fentebb említett hiányosságok ellenére egész jól használható a MEK gyűjteményének böngészésére, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy ingyenesen elérhető könyvtár ingyenes alkalmazása. Érintőképernyős készüléken sokkal kényelmesebb a használata mintha a könyvtár webes felületén keresnénk, és ha a jövőben bővítik a funkcionalitásait, akkor egy egészen kiváló applikáció válhat belőle.

Letöltési link:

icon
MEK Droid

Ezt olvastad már?

  • Ingyen e-könyvek a nagyvilágból2016. február 25. Ingyen e-könyvek a nagyvilágból Az alábbi bejegyzésben közvetlen linkeket találtok nagy e-könyv áruházak ingyenes kínálatához. Amazon Ingyenes e-könyv public domain alatt vagyis ezek közkincsek: Amazon Public Domain […]
  • Hogyan értesülhetsz a legfrissebb MEK-es kiadványokról…2016. február 4. Hogyan értesülhetsz a legfrissebb MEK-es kiadványokról… A Magyar Elektronikus Könyvtárban jelenleg 14618 kiadvány található. De lehet, hogy mikor ezt olvasod már nem is lesz aktuális a szám, ugyanis naponta kerülnek fel művek az oldalra. Az […]
  • Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra2015. október 28. Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra Íme első cikkünk melyet egy olvasói kérdés inspirált. Érkezett hozzánk a minap egy hozzászólás, melyben az iránt érdeklődtetek, lehet-e a Google Play Books szekciójában vásárolt […]
  • Útlevéllel „Okosföldre“ – Icarus Illumina 2 HD teszt2015. április 22. Útlevéllel „Okosföldre“ – Icarus Illumina 2 HD teszt Újabb e-könyv-olvasó készülékteszttel jelentkezünk. Most egy igazi különlegességet, az Icarus Illumina 2 HD Androidos eszközt vettük górcső alá. Pontosan azért, hogy megnézzük, van-e […]

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑