Merítés

Megjelent: 2014. november 23. | Szerző: Papírontúl

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1.

Olvasd az eszközödön!

Újonnan induló rovatunkban a hazai és a nemzetközi e-könyves szintér technikai, gazdasági és kulturális fórumainak híreiből és érdekes cikkeiből állítunk össze hétről, hétre válogatást.

Első anyagunkban többek között a 20 éves MEK-ről, valamint az Apple-re kirótt gigantikus büntetésről is beszámolunk.

20 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár

A legnagyobb ingyenes hazai e-könyvtár idén ünnepli a huszadik születésnapját. Erről az örömteli eseményről emlékezik meg a Könnyvkonnektor blog. Szemelvényeket közölnek a portál indulásakor kiadott Ajánlásból, és kitérnek az elmúlt két évtizedben történt változásokra, fejlesztésekre is. (link)

Mit olvasnak a magyarok a nagyvilágban

A Book and Walk blog egy csinos infografikát mutat be a külföldön élő magyarok olvasási szokásairól. A Book and Walk webshop-ban vásárolt könyvek alapján, 10 különböző ország három legnépszerűbb magyar nyelvű könyveit mutatják be, és magyarázatot is fűznek az infografikához. (link)

Mi a különbég az iOS, az Android és a Windows Phone készülékek beállításai között?

Érdekes anyagot közöl a három legnagyobb mobiloperációs rendszer beállítási lehetőségeiről a szifon.com. Számos részletesen kidolgozott kép kíséretében mutatják a különböző rendszereket, és a cikkben kitérnek olyan részletekre is, mint a menük hosszúsága, vagy csoportosítása is. Ha új okostelefon vásárlása előtt állunk, akkor érdemes átolvasni. (link)

450 millió dolláros büntetés az Apple-nek

Forrás: Reuters.com. Az öt legnagyobb elektronikus kiadóval összejátszva az Apple kartellezett és eleve magasabb áron árusította az iOS készülékeken található iBooks e-könyv áruházában a kiadványokat. Az évek óta húzódó perben most döntés született, az USA egyik állami bírósága 450 millió dolláros büntetést rótt ki a cégre. Ebből az összegből 50 millió csak az ügyvédek díja… (link)

Fényképezni az e-könyv olvasóval

A ma.hu beszámolója alapján a világ első fényképezőgéppel rendelkező e-könyv olvasója frissítést kapott. A kamera a szövegfelismerő funkció miatt igen hatékony, hiszen így nyomtatott szövegeket is kereshető formában tudunk bedigitalizálni a segítségével.  Az új PocketBook Ultrával akár tíz képet is készíthetünk, és ezeket össze is fűzhetjük PDF fájlba. További részletek a cikkben. (link)

A fejléckép forrása: Infomastern / Foter / CC BY-SA

Ezt olvastad már?

  • E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész2015. február 10. E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek […]
  • Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál2016. április 21. Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál Ma délután három órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál (helyszín: MILLENÁRIS 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.). A díszvendég a norvég Jostien […]
  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • Ez volt az első táblagép2014. november 26. Ez volt az első táblagép Nem az Apple iPad volt az első táblagép, nem is valami egyéb Microsoft termék. A koncepció már 1972-ben létezett: Kép forrása: Wikipedia A Dynabook nevű „őseszközről” bővebben […]

Címkék: , , , , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑