Merítés

Megjelent: 2014. december 14. | Szerző: Papírontúl

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/4.

Olvasd az eszközödön!

Heti hírgyűjteményünkben az e-könyvek hazai helyzetéről, az uniós e-könyveket érintő áfa szabályozás változásairól és egy blogger sikerkönyvének titkáról szóló cikkeket osztunk meg veletek.

Az e-könyvtől retteg a magyar könyvpiac

A fenti címmel jelent meg a hazai e-könyv kiadás jelenlegi helyzetét bemutató cikk az index.hu-n. A kimerítő és minden részletre kiterjedő írás megszólaltatja a piaci szereplőket is, és külön figyelmet szentel az illegális letöltések problémájának. (link)

Rajzfilmszereplők adtak ki tudományos írást

A Simpsons animációs sorozat szereplői voltak szerzőként feltüntetve azon az (ál)tudományos dolgozaton, amit több szakportál is publikált. Ráadásul maga az írás is egy random szöveggenerálóval készült, csupán véletlenszerűen egymás mellé rakott szavakból állt. Ez az eset rávilágít arra a sajnálatos tényre, hogy sok esetben semmiféle ellenőrzés nem történik egy adott mű publikációja előtt, ha a kiadási díjat kifizették. (link)

Szellemíró segítette a sztárbloggert

A videóblogger Zoe Sugg, ismertebb nevén Zoella első könyve, a Girl Online rendkívül sikeres eladásokat pordukált, már az első héten 78 ezer példány kelt el belőle. Sajnos kiderült, hogy a hölgy nem egyedül írta a művet, sőt gyakorlatilag az egész kötetet egy szellemíró dobta össze 6 hét alatt. (link)

Változik az e-könyvek adózásának uniós szabályozása

A Book and Walk blogon megjelent hír szerint jövőre változni fognak az e-könyvekkel kapcsolatós adószabályok az Európai Unión belül. A módosítás lényege, hogy ezután többek között a digitális könyvek is abban tagállamában lesznek adókötelesek, ahol vásárolták őket (például egy luxemburgi vásárló csak 3% áfát kötetes fizteni – a hazai 27% helyett –, ha a Book and Walk vagy az E-könyv Magyarország webshopjában vásárol) és nem az adott cég központját befogadó országban. (link)

Tablettel készítjük fel gyermekünket az okostelefonra

A gyerekek és okoseszközök kapcsolatával foglalkozik a technokrata.hu-n megjelent új írás. A cikk bemutatja, hogy mennyire elterjedtek az okostelefonok és táblagépek a kicsik körében, és külön kitér a kütyüfüggőség veszélyeire is. (link)

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑