Merítés

Megjelent: 2015. március 23. | Szerző: Varga Tamás

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/12.

Olvasd az eszközödön!

Mai válogatásunkban egy e-könyvekhez fejlesztett káromkodás szűrő alkalmazásról, az Ulpius kiadó csődvédelmi kérelméről és egy, a matematika tanulásában segítő honlapról is beszámolunk.

Csődvédelmet kért az Ulpius könyvkiadó

Az index.hu-n jelent meg a hír, ami az egyik legnagyobb magyarországi kiadó csődvédelmi kérelméről számol be.  Az Ulpius Könyvkiadó számos külföldi sikerkönyvet jelentetett meg, például a Szürke Ötven árnyalata, vagy a Walking Dead képregény-sorozat hazai kiadása is az ő nevükhöz fűződik. Ráadásul több mint 260 e-könyv is volt a portfóliójukban. Hogy mi lesz ezeknek a kiadványoknak a sorsa az sajnos erősen kérdéses. (link)

Egy új applikáció száműzi a káromkodásokat az e-könyvekből

A Könyvesblog számol be egy új alkalmazásról, ami az e-könyvekben található káromkodásokat, szitkozódást cseréli le szalonképesebb szinonimáikra. Az angol nyelvű applikációban a csúnya szavakat adatbázisba gyűjtötték, akárcsak a kiváltásukra szolgáló kifejezéseket. Egyeseket valóban zavarhatnak a regényekben található szitokszavak, de sokszor ezek a művek szerves részét képezik, ráadásul ezt az applikációt akár a cenzúra eszközének is tekinthetjük. (link)

Mateking.hu: a matektanulást segítő weboldal

Az itcafé.hu mutatott be egy új magyar kezdeményezés honlapját, a matematika tanulásban segítséget nyújtó mateking.hu-t. A weboldalt professzionális oktatók és pedagógiai szakemberek alkották mindenféle állami támogatás nélkül, teljesen saját erőből. A széles témakörökből válogatott tananyagok diavetítés-szerűen, lépésről-lépésre mutatják be az egyes képleteket, részletes magyarázatokkal kiegészítve. Az oldal használata – regisztrációt követően – ingyenes. (link)

Digitális könyvtárrendszer mostantól a Kobo-éknál

Számos külföldi weboldal, többek között a Digital Book World is beszámolt a legnagyobb, digitális könyvtárak kialakításával és üzemeletetésével foglalkozó vállalkozás, az OverDrive felvásárlásáról. Az új tulajdonos nem más, mint a Kobo-t is birtokló Rakuten, amely egyre intenzívebb külföldi terjeszkedésbe kezdett. A japán központú óriáscég ezzel az akvizícióval akár komoly konkurenciájává válhat a nemzetközi e-könyv piac legnagyobb szereplőjének az Amazonnak. (link)

Windows-t futtató e-könyv olvasó

A The eBook Reader Blogon jelent meg egy érdekes bejegyzés a Nook Touch e-könyv olvasóról. Az írásban lévő videókon az Android operációs rendszert futtató „egyszerű” kis kütyü Windows 95-öt futtat és Sega, Gameboy meg Playstation játékokkal játszanak rajta. Mindezt egy e-ink kijelzős készülékkel, amit elméletileg csak e-könyv olvasásra lehetne használni. Lehetséges, hogy az androidos e-könyv olvasók lassan már funkcionalitásban is felvehetik a versenyt a táblagépekkel? (link)

Ezt olvastad már?

  • Olvasói kérdés: Itthon létezik e-könyv kölcsönzési szolgáltatás?2016. február 26. Olvasói kérdés: Itthon létezik e-könyv kölcsönzési szolgáltatás? A We love ebooks Facebook csoportba érkezett egy kérdés: „Tud valaki arról, hogy Magyarországon létezik-e e-könyv kölcsönzés?” Itt próbálunk meg válaszolni, hátha mást is érdekel. […]
  • A könyvszkennerek titkos élete2016. február 23. A könyvszkennerek titkos élete Az alábbi két videóban egy házi készítésű és egy „ipari feldolgozáshoz” gyártott könyvszkenner látható működés közben. Az utóbbi egyik változatából például az Országgyűlésben is használnak […]
  • Megfizethető, tiszta energia – Energy Sistem Slim és Screenlight teszt2015. december 9. Megfizethető, tiszta energia – Energy Sistem Slim és Screenlight teszt Volt egy szavazásunk nemrég, hogy ki milyen cikket olvasna szívesen nálunk az ünnepi időszakban és elég sokan jelölték meg az akciós e-könyv-olvasó készülékeket, mint aktuális témát. Ehhez […]
  • Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni2015. november 19. Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni Íme, elkészült kutatási jelentésünk a több mint 1200 kitöltött kérdőívből, sok érdekes dolog derült ki a magyar olvasóközönség egy részéről. A hölgyek sokkal, de sokkal nyitottabbak a téma […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑