Merítés

Megjelent: 2015. május 17. | Szerző: Varga Tamás

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/20.

Olvasd az eszközödön!

Aktuális merítésünkben a netgeneráció olvasási szokásairól, a veszteséges Spotify zeneszolgáltatóról, és okostollról szóló cikkeket osztunk meg veletek.

Nem csak az internet tehet arról, hogy nem olvasnak a gyerekek

A fenti címmel közölt egy hosszabb lélegzetvételű cikket a Könyvesblog, mely a netgeneráció (az 1995 után született korosztály) olvasási szokásaival foglalkozik. Az írás A Netgeneráció olvasási attitűdje – 14–18 évesek véleménye könyvekről, olvasásról, irodalomról – egy felmérés tanulságai című tanulmányt elemzi, mely 2012 ősze és 2013 tavasza között készült, több mint 500 középiskolás diák részvételével. (link)

Nagy bajban van a Spotify

Az index.hu számolt be a világ legnagyobb streaming alapú zeneszolgáltatójának financiális problémáiról. Bár a cég bevételei 2014-ben meghaladták az egymilliárd eurót, ezzel párhuzamosan a kiadásai is nőttek ezért meglehetősen nagy veszteséggel zárta a tavalyi pénzügyi évet. A legnagyobb probléma, hogy bár rengetegen veszik igénybe a zene streaming szolgáltatást, azonban ezeknek a felhasználóknak a nagy része csupán az ingyenes verziót használja, így nem termelnek profitot. (link)

Bárhova jegyzetelhetünk a Phree okostollal

A technokrata.hu-n jelent meg egy bemutató a Phree nevű okostollról melynek Kickstarter kampánya jelenleg is fut. Az optikai elven működő eszköz lényege hogy segítségével bármilyen felületre jegyzetelhetünk vele, a toll eltárolja a szöveget és akár okostelefonon vagy tableten is megjelenítheti. Emellett rendelkezik érintőkijelzővel is és Bluetooth headset-ként is funkcionálhat, valamint vezeték nélküli egérként is használható. (link)

Már digitális újságokat is kínál a francia Uber

A GoodEReaderen olvastuk a hírt: Az Uber taxis alkalmazást készítő startup francia leányvállalata és a PressReader digitális kiadványszolgáltató újfajta együttműködésre készül. Az összefogásnak köszönhetően az Uber utasai több mint 3700 újsághoz és magazinhoz férhetnek hozzá okoseszközük segítségével, amíg a „taxikban” tartózkodnak. Az új szolgáltatás az éppen most zajló Cannes-i fesztivál alatt indul útjára. (link)

A beszkennelt e-könyv esete

Az Ebook Geek Heaven mutatott be egy érdekes művészeti projectet, amelyben az alkotó beszkennelte és kinyomtatta majd bekötötte George Orwell 1984 című regényét. Mindezt a Kindle e-könyvolvasójáról, laponként. A művész úgymond „elmentette” a kötetet, így kívánva tiltakozni az Amazon azon gyakorlata ellen, hogy mindenféle értesítés nélkül törölnek könyveket a felhasználók készülékeiről. (link)

Fejléckép forrása: Jon Åslund / Foter / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑