Merítés

Megjelent: 2015. június 7. | Szerző: Varga Tamás

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/23.

E-könyvek az amerikai könyvtárakban, kemény kritika az Amazonról, és kempingezéshez használható kütyük. Többek között ezekről szóló cikkekről olvashattok aktuális hétindító válogatásunkban.

Kemény kritika az Amazonról

A Könyvesblogon olvashatunk Ursula K. Le Guin sci-fi és fantasy szerző friss blogbejegyzéséről, melyben kikel a legnagyobb nemzetközi e-könyvkiadó, az Amazon ellen. A 85 éves írónő a cég legnagyobb hibájának azt rója fel, hogy nem jelentet meg nagyobb irodalmi értékkel rendelkező műveket, csak a bestseller-listás könyvek minél nagyobb példányszámú eladásai érdeklik. Ez pedig az irodalom felhígulásához vezethet, és a valódi értékkel rendelkező írások nem fognak eljutni az olvasókhoz. (link)

E-könyvek az amerikai könyvtárakban

A Könyvkonnektor.hu közölt egy összefoglalót az Amerikai Könyvtár Szövetség havi magazinjának új lapszámáról amely a digitális könyvkultúra helyzetével foglalkozik a nyilvános gyűjtemények szemszögéből. Az írás több, a kiadványban megjelent cikket is bemutat, amelyek olyan témaköröket érintenek mint például a könyvtári e-könyv állományának növekedése, a külső szolgáltatók jövőbeli helyzete, és az egyszerűsített könyvtár alapelvei. (link)

Két új telefonnal készül a YotaPhone

Az Sg.hu-n jelent meg a hír az orosz Yota cég terveiről, amelyek már két YotaPhone megjelenését is előrevetítik. A dupla kijelzővel rendelkező okostelefonokat gyártó orosz vállalat a jövőben az eddig is várható YotaPhone 3 mellett a „jóárasított” variánst, a YotaPhone 2c-t is bejelentette, amely nélkülözné a drágább készülék bizonyos szolgáltatásait, de a legfőbb attrakció, az e-ink kijelző ebben is megtalálható lenne. (link)

Kütyük kempingezéshez és fesztiválozásra

A Prohardver.hu-n jelent meg egy időszerű cikk, ami kempingezésnél használható kütyüket mutat be. A több oldalas írásban részletes bemutatókat olvashatunk egyebek mellett olyan hasznos eszközökről, mint a napelemes telefontöltő, a hordozható, akkumulátoros szúnyogriasztó vagy éppen a tűzzel működő elektromos generátor. Aki „vadabb” vidékeken kívánja tölteni a nyarat, annak érdemes egy pillantást vetnie a cikkre. (link)

Régi idők könyv-kalózai

A Vox.com-on jelent meg egy érdekes írás, amely az I. Erzsébet királynő korabeli, azaz az 1550-es évek Angliájának illegális könyvkiadóiról és -terjesztőiről szól. A cikkből kiderül, hogy ebben az időben a különböző könyvek kizárólagos nyomtatása az uralkodó által adományozott jog volt, így akik nem voltak a királynő kegyeiben, azok lemondhattak a nagy bevételt hozó írások törvényes nyomtatásáról és terjesztéséről. A legnagyobb kereslet ekkoriban még a különböző vallásos jellegű kiadványok iránt jelentkezett, így például az egyik legtöbb kalóz verzióval rendelkező könyv a Biblia volt. (link)

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑