Merítés Merítés - 2015/38. hét - Papírontúl - Mindent az e-könyvekről!

Megjelent: 2015. szeptember 20. | Szerző: Papírontúl

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/38.

Olvasd az eszközödön!

2025-ben már nem lesznek nyomtatott újságok? Ezek történtek még a múlt héten: egy rendkívül olcsó táblagéppel és egy új gyorsolvasó alkalmazással jelentkezett az Amazon. Jövő év elején érkezhet a YotaPhone 3 és nyolcvan éve született a Száll a kakukk fészkére írója.

2025-re teljesen megszűnhetnek a napilapok

Olvastunk egy érdekes cikket arról, hogy a kanadaiak szerint 2025-re, tehát alig tíz múlva a nyomtatott napilapok fogyasztása a felnőtt lakosság körében 5% vagy még az alá is eshet. Itt az nagy kérdés, lesz ekkorra még olyan cég, amelyik napilapkiadással foglalkozik. Az előrejelzést az újságok vásárlási trendjének 1995 óta tartó folyamatos és meredek csökkenéséből állapították meg. 2014-ben Kanadában az emberek mindössze 20%-a olvasott napi híreket papíron. A cikk egy érdekes megállapítással zárul: egy másik, az USA-ban történt kutatás szerint a felnőtt lakosság 63%-a már kizárólag a Twitteren és a Facebookon keresztül tájékozódik a mindennapi történésekről… (link)

A ZTE gyárthatja a YotaPhone 3 okostelefont

A tech2.hu-n jelent meg egy cikk a YotaPhoneról, a világ első dupla kijelzős okostelefonjának új kiadásáról. A hírek szerint Yotaphone 3 gyártója a kínai ZTE lehet, így kívánja az orosz fejlesztő a gyártási költségeket lefaragni, és ez által magát az e-ink kijelzővel felszerelt készüléket is olcsóbban adni. A YotaPhone 3 állítólag már fejlesztés alatt áll, megjelenése talán 2016 első negyedévében lehet esedékes. Mi még arra, hajtunk, hogy kezünkben foghassunk egyet 2. szériából, elképzelhető, hogy hamarosan sikerül és akkor tesztet is írunk róla.  (link)

Szuperolcsó táblagép az Amazontól

Az Index.hu számolt be az Amazon Fire HD táblagépének frissített változatáról, ami mindössze 14 ezer forintnak megfelelő dollárba kerül. A készülék azért lehet ilyen olcsó, mert az óriáscég valószínűleg így kívánja a felhasználókat az általunk is bemutatott Amazon Prime szolgáltatásra való előfizetésre rávenni. Az 50 dolláros táblagép hét hüvelykes kijelzővel fog rendelkezni, de lesz belőle 8 és 10 hüvelykes változat is. (link)

Az új Kindle Fire HD - csak 50 dollár

Bemutatkozott az Amazon Word Runner

Az előző hírhez kapcsolódóan, a GoodEReader oldalán olvastuk, hogy az új készülékek mellett egy új alkalmazást is bemutatott az Amazon, ami a gyorsolvasásban nyújt segítséget a felhasználóknak. Az Amazon Word Runner a kijelző közepén, szavanként jeleníti meg a szöveget, az olvasó által beállított sebességben. Az újdonságnak mondható Dinamikus Ütemezés funkciót bekapcsolva pedig a hosszabb és bonyolultabb szavakat tovább tartja az olvasó előtt, a könnyebb értelmezés segítéséhez. (link)

Nyolcvan éve született Ken Kesey

A Könyves Blog egy hosszabb lélegzetvételű bejegyzésben emlékezett meg Ken Kesey, a nagysikerű Száll a kakukk fészkére című regény írójának nyolcvanadik születésnapjáról. Az írásból sok egyéb érdekesség mellett megtudhatjuk, hogy Kesey betegfelvigyázói munkája során szerzett tapasztalatai alapján írta a regényt 1962-ben, és hogy a belőle készült – egyébként öt Oscar-díjjal jutalmazott – film egyáltalán nem nyerte el az író tetszését. Egyébiránt nagyon örülnénk, ha a könyv elektronikus formátumban is kapható lenne. Eredeti nyelven természetesen kapható az Amazonon 😡  (link)

Ken Kensey

Kép forrása: www.history.com

 

Fejléckép forrása: Puzzler4879 / Foter / CC BY-NC

Ezt olvastad már?

Címkék: ,
Vissza az oldal tetejére ↑