Merítés Merítés - 2015/41. hét - Papírontúl - Mindent az e-könyvekről!

Megjelent: 2015. október 18. | Szerző: Varga Tamás

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/42.

Huszonöt éves a hazai mobilhálózat, kerekasztal beszélgetés az e-könyvekről, nem sért szerzői jogot a Google Books. Ezek történtek az elmúlt héten.

Huszonöt éves a hazai mobiltelefonálás

1990. október 15-én indították az első mobilhívást Magyarországon. Ennek a jeles eseménynek az alkalmából közölt egy részletekbe menő cikket az Origo.hu Téglától a tepsiig: negyed évszázada indult a magyar mobil címmel, ami a hazai mobiltelefonálás huszonöt éves történetével foglalkozik. Az írásból rengeteg érdekességet megtudhatunk, például a kezdeti előfizetési és készülék díjakat (egyáltalán nem voltak olcsók), és megismerhetjük a hazai mobilinternet-hálózatok kiépítésének fontosabb állomásait is. (link)

Beszélgetés a könyvesboltban

Az E-könyv olvasók blog osztotta meg az ekutura.hu videóját egy kerekasztal beszélgetésről, melyet múlt hét szombaton, az Olvasás Éjszakáján rögzítettek. A beszélgetés központi témái az e-könyvek és a szerzői kiadás lehetőségei voltak, de kitértek benne például a dedikált e-könyv olvasók előnyeire és a hazai digitális sajtó különleges helyzetére is. A több mint egy órás beszélgetés megszólalói a hazai piac legnagyobb szereplői és a téma avatott ismerői voltak. (link)

Nem sért szerzői jogot a Google Books

A Prím.hu-n olvastuk hogy a New York-i fellebbviteli bíróság elutasította amerikai szerzőknek a Google ellen benyújtott keresetét, amelyet azért indítottak, mert szerintük a Google Books jelentős bevételkiesést okoz nekik a digitalizálási programjával. A Google már korábban megállapodott az Amerikai Kiadók Szövetségével hogy azok eldönthetik, engedélyezik-e a tulajdonukban lévő művek bedigitalizálását, azonban több szerző továbbra is a pereskedést választotta.  A bíróság mostani döntésével egy több mint tíz éves jogi huzavona zárult le. (link)

Az Amazon beperli a hamis értékelések adóit

A Good E-Reader blogon írtak arról, hogy az Amazon keresetet nyújtott be a Fiverr digitális szolgáltatási piac ellen, ahonnan több mint ezer felhasználó személyes adatait akarja megszerezni jogi döntés segítségével. Az amerikai óriás cég azért szánta el magát erre a lépésre, mert egyre nagyobb problémát jelentenek a hamis vélemények írói az e-könyvek esetében. Számos Fiverr felhasználó kínálta fel hogy fizetség fejében 5 csillagos (a legjobb) értékelést ad az itt kapható könyvekre (anélkül persze hogy megvették, vagy akár csak egy betűt is olvastak volna belőlük), megtévesztve a lehetséges vásárlókat. (link)

Fejléckép forrása: stratman² (2 many pix!) / Foter / CC BY-NC-ND

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza az oldal tetejére ↑