Merítés Merítés - 2015/43. hét

Megjelent: 2015. október 25. | Szerző: Varga Tamás

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/43.

Olvasd az eszközödön!

56′-os témájú városnéző applikáció, házi barkács DRM, és új e-könyv olvasó bejelentések, megjelenések. Ezek válogatott híreink híreink október utolsó hetére.

Visszarepít 1956 októberének Budapestjére egy alkalmazás

Különleges mobilalkalmazásról olvashatunk ismertetőt az Origo cikkében. A Sighter csapata által az 1956-os forradalom idei évfordulójára készített applikációval végigjárhatjuk a 49 évvel ezelőtti események legjelentősebb helyszíneit, és archív felvételek segítségével megnézhetjük hogyan néztek ki akkoriban, mintegy megelevenítve a múltat. Az egyedi városnéző túra közben részt vehetünk egy játékban is, melyen ’56-os tematikájú könyveket lehet nyerni. (link)

Letöltés Androidra:

Sighter
Price: Free

iOS verzió:

‎Sighter
Price: Free

A kézműves DRM

Az E-könyv olvasók blogon jelent meg egy érdekes bejegyzés, amely a házilag elkészíthető DRM (Digital Rights Management – magyarul digitális jogkezelés) lehetőségeivel foglalkozik, egy gyakorlati példát is mutatva. Az ismertetésre kerülő módszer elsősorban kis példányszámú e-könyv elkészítéséhez használható, így ideális lehet tisztelet- és bemutatópéldányok, esetleg szerzői kiadások megjelentetéséhez. Segítségével viszonylag kevés munkabefektetéssel alkothatunk „követhető” e-könyveket. (link)

Pályázati alapot indít a Google magyar sajtótermékeknek is

A Kreatív.hu számolt be róla hogy 150 millió euró (kb. b. 46,8 milliárd forint) összértékű innovációs alapot hozott létre – tizenegy nemzetközi médiavállalattal együttműködésben – a Google az európai digitális újságírás támogatására, Digital News Initiative néven. A támogatásra egyének és szervezetek is jelentkezhetnek három finanszírozási kategóriában. A szervezők elsősorban olyan projekteket várnak melyek újszerű és friss látásmóddal közelítik meg az iparágat. (link)

Közösségi gyűjtésből e-könyv olvasó

A Good E-Reader indított útjára az Indiegogo közösségi finanszírozási portálon egy gyűjtést, melynek célja a „végső” e-könyv-olvasó legyártása. Az e-ink kijelzős készülék elég meggyőző specifikációval rendelkezne, és a tervek szerint módosítatlan Android operációs rendszert futtatna, így a felhasználók gyakorlatilag teljes szabadságot élvezhetnének a feltelepíthető alkalmazások kiválasztásában. A támogatók 189 dolláros (nagyjából 54 ezer forintos) áron juthatnak majd hozzá az olvasóhoz, ha a gyűjtés sikerrel jár. (link)

Előrendelhető az Icarus Illumina XL

A The Digital Reader oldalán olvastuk, hogy felkerült előrendelésre az Icarus honlapján az új, nagy kijelzős Illumina XL e-könyv-olvasó. Az e-ink készülékek között szokatlan, 8 hüvelykes készülék a kissé már elavult Pearl kijelző technológiát használja 1024×768-as felbontással, de ezt leszámítva a specifikációja figyelemreméltó, a 8 GB-os, bővíthető tárhely pedig kimondottan kiemelkedőnek számít az e-könyv olvasók között. Az eszközt novembertől kezdik el kiszállítani, ára 200 euró, azaz közel 63 ezer forint. (link)

Megjelent a NOOK GlowLight Plus

Két év után új e-könyv olvasóval jelentkezett a Barnes and Noble is. A  NOOK GlowLight Plus 6 colos 1430×1080-as (300 ppi) felbontású Carta HD e-ink kijelzővel rendelkezik, és a szokásos funkciók (érintőkijelző, háttérvilágítás) mellett két különleges extrával is rendelkezik. Az egyik a IP67-es tanúsítványú por és vízállóság, a másik pedig a fém borítás, amivel gyakorlatilag semmilyen más e-könyv olvasó sem büszkélkedhet. Ha ezekhez hozzávesszük, hogy az ára mindössze 130 dollár (kb. 37 ezer forint) akkor igencsak versenyképes választássá válik az amerikai felhasználók részére. Magyarországon hivatalosan viszont sajnos nem valószínű, hogy megjelenik. A linkben az Ebook Friendly részletes ismertetőjét és összehasonlítását olvashatjuk angol nyelven. (link)
Bemutató videó a Nook GlowLightPlusról: 

Fejléckép forrása: Sighter

 

Ezt olvastad már?

Címkék: ,
Vissza az oldal tetejére ↑