Merítés

Megjelent: 2015. február 23. | Szerző: Varga Tamás

0

Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/8.

Szokásos hétindító rovatunkban többek között ingyenes Office programcsomagról, fáknak címzett e-mailekről, és egy könyvkihívásról is beszámolunk nektek.

Fáknak címzett e-mailek

Érdekes szokásról számol be az ecolounge.hu, ami az ausztráliai Melbourne városában kezd elterjedni. A lakosok a település fáinak címeznek levelet, amire a városi tanács munkatársai válaszolnak. Eredetileg a környezeti problémák felhívására indult a kezdeményezés, de néhányan sokkal személyesebb hangvételű üzeneteket is írnak kedvenc fáiknak. (link)

2015. legkeményebb kihívása: 50 könyv 1 év alatt

A Book and Walk blogon olvastunk egy új magyar kezdeményezésről, a Könyvkihívásról. A játék lényege hogy az olvasók egy év alatt 50 könyv kiolvasását tűzzék ki célul. A résztvevők között havonta értékes könyveket sorsolnak ki, és akik végig csinálják az egész kihívást, további nyereményekre is esélyesek. (link)

A Nyúl ürege

A fenti címmel eClassic.hu-n jelent meg egy hosszabb lélegzetvételű cikk a magyarországi illegális könyvletöltések helyzetéről. Az írás részletesen beszámol a különböző fájlmegosztókon található tartalmak mennyiségéről, a fent lévő könyvek minőségéről, és kitér a felkerülésük módjára is. (link)

Ingyenes Office a felsőoktatásban tanulók részére

A Technokrata.hu számolt be a Tisztaszoftver Programról, melynek keretében a felsőoktatási hallgatók is ingyenesen tölthetik le 5 számítógépre, laptopra, és további 5 mobil eszközre a Word, az Excel, és a PowerPoint legfrissebb változatát. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján regisztrált valamennyi hallgató elérheti a szoftvereket. (link)

Törvényellenes a Kindle Unlimited Franciaországban

A The Digital Reader-en jelent meg a hír miszerint a Kindle Unlimited, és a hasonló előfizetési elven működő helyi e-könyv disztribútorok a francia törvények szerint illegálisan működnek. A helyi könyvekkel foglalkozó ombudsman állásfoglalása szerint a könyvek kiskereskedelmi árát mindig a kiadó határozza meg, így az előfizetési modellek működése nem felel meg a jelenlegi francia szabályozásnak. (link)

Last minute: Kiváló egyértelműsítő cikk az Indexen

Vasárnap délután jelent meg a „Tényleg nem hagy aludni az e-könyv?” című cikk az index.hu-n egy korábban, a sajtóban felkapott kísérlet néhol kissé félremagyarázott eredményeivel kapcsolatban. A 12 résztvevővel zajló kutatás konkrétan azt vizsgálta, hogy az iPaden történő elalvás előtti vagyis esti olvasás hogyan befolyásolta az alanyok alvási ciklusát. A negatív eredményeket az ilyen és hasonló készülékeken (például e-könyv-olvasókon) való olvasásra is kiterjesztett néhány újságcikk. Ezen tévedéseket cáfolja meg a  hivatkozott írás. (link)

Fejléckép forrása: Tomas Aleksiejunas / Foter / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑