Eszközelő

Megjelent: 2014. szeptember 27. | Szerző: Varga Tamás

Mikor vegyél használt iPhone-t?

Amikor megjelenik egy eszköz új verziója, a régi mindig veszít valamennyit az értékéből. Ez különösen igaz az okostelefonokra. Az Apple az elmúlt hetekben jelentette meg az új iPhone 6-ot, és a 6 Plust. Ennek apropóján érdemes megnézni, hogy mennyit veszíthetnek az előző generációk az értékükből.

A uSell internetes használt-eszköz piac munkatársai több ezer használt iPhone eladási adatait vizsgálták meg 2013-ban, és a következő eredményekre jutottak:

  • Két héttel az új verzió megjelenése után a régi iPhone-ok ára 11%-al esett.
  • Négy héttel a megjelenés után ez az érték 15% lett.
  • Hat hét elteltével már 18%-ot esett a régebbi verzió ára.
  • Végül, a hetedig héten 21%-al kevesebbért keltek el az előző generációs telefonok.

Ezután nagyjából beálltak az árak, sokkal kisebb változások voltak megfigyelhetőek.

Nyilvánvaló, hogy a régi verzió az eltelt idő függvényében veszített az értékéből, de érdemes megfigyelni, hogy mekkora is volt ez az esés. A fenti adatok jól jöhetnek, amikor a régi készülékünket szeretnénk eladni, amit tehát érdemes minél előbb meghirdetni, minél hamarabb az új verzió bejelentése után. Aki pedig esetleg egy használt iPhone 5C-t, vagy 5S-t szeretne vásárolni, annak érdemes még 1¬–2 hónapot várni a beszerzéssel, addig ugyanis nagy valószínűséggel tovább esnek az árak.

Figyelembe lehet azt is venni, hogy sokkal nagyobb változások történtek a mostani generációváltásnál, mint az előzőnél, és ez nagyban befolyásolhatja az árakat. Akár jobban is csökkenhetnek, de az is lehet hogy sokkal inkább tartani fogják az árukat az iPhone 5C, és 5S telefonok.

Érdemes megjegyezni, hogy ugyan a fenti számok riasztóan hathatnak, de az iPhone-ok még így is az értéktartóbb készülékek közé tartoznak. Van olyan okostelefon márka ahol akár 30–40%-ot is veszíthet az értékéből az előző verzió az új bejelentése után pár hónappal.

9710628119_7fa29e8c8a_o
Az Apple termékeinek értéktartása legalább olyan, hanem jobb, mint a prémium gépjármű márkáké (Forrás: M 93 / Foter / CC BY)

Forrás: Kiplinger

Ezt olvastad már?

  • E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész2015. február 10. E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek […]
  • Eszközök a szabadban…2015. június 28. Eszközök a szabadban…
  • Stream szolgáltatók és hangoskönyvek2015. május 22. Stream szolgáltatók és hangoskönyvek Ezen rövid bejegyzésünk akár a Read in English Now cikkünk kiegészítője is lehetne, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a stream zene szolgáltatóknál  hangoskönyveket is […]
  • Laci és az oroszlán2015. április 14. Laci és az oroszlán Többször elhatároztuk már, hogy gyerekeknek szóló tartalmakkal is foglalkozunk majd, de valahogy nagyon nehezen akar összejönni a dolog. Pedig már megnyertünk magunknak egy külső […]

Címkék: , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑