MiTiŐk Minőségi tudás és szórakozás a betűkön túl – TED – TEDxDanubia – Joós Andrea

Megjelent: 2016. február 12. | Szerző: Varga Csaba

0

Minőségi tudás és szórakozás a betűkön túl – TED

Olvasd az eszközödön!

A szöveges tartalmak mellet az internet egyik legnépszerűbb formátuma a videó. Életünk világhálón töltött idejében az audiovizualitás már olyan mértékben jelen van, hogy érdemes tudatosabbá tennünk az ilyen jellegű információk fogyasztását is. Egyelőre leginkább közvetlen környezetünk (ismerőseink, barátaink) tematizálja ezeket az anyagokat ami egyrészt jó (mert biztos forrás :-)) másrészt nem, mert nagyon sok a szűretlen tartalom.

Nem tudjuk, hogy ennek a típusú tartalomfogyasztásnak hosszabb távon milyen hatása lesz az internethasználókra. Reméljük sosem jutunk el odáig, hogy a sok, mások ügyetlenségét, bénázását, értelmetlen és veszélyes cselekedetét bemutató felvétel hatására egy kisebb-nagyobb balesetkor egy ember sem rohan oda segíteni, hanem mindenki a mobiltelefonját veszi elő, hogy felvegye és azonnal megossza az eseményt – mely a szereplő számára sokszor valamilyen trauma, tragédia 🙁 . Itt inkább a következő generációkra gondolunk, azokra a gyerekekre akik egyre többet és többet videóznak a neten…

Egy szó mint szász: keressük magunk és a nekünk kedves emberek számára tényleg Flow-élményt nyújtó felvételeket. Erre nagyon jó a TED.

De mi is a TED?

Legjobban a szlogenje fejezi ki ennek a nemzetközi közösségnek a célját: Terjesztésre méltó ötletek (az ötletek szót, mi kicserélnénk „gondolatokra”, ahogy a TED-et bemutató wikipédia oldalon is írja a szerző). Tulajdonképpen egy önszerveződő konferenciasorozatról van szó, a konferenciák előadásairól felvételek készülnek, melyeket megosztanak a youtubeon vagyis ezek bárki számára elérhetőek. Tulajdonképpen rövid 6–18 perc hosszúságú produkciókról van szó: ez is az általános szabály, egyetlen előadás hossza sem haladhatja meg a 18 percet.

És a témák?

A TED egy mozaik szó: Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn. Ez volt hivatott korábban jelezni, hogy miről szólnak a prezentációk, milyen témában hívnak előadókat, mely azonban mára nagyrészt megváltozott és mi inkább úgy tudnánk összefoglalni, hogy az előadás bármiről szólhat ami az emberek és az emberiség javát szolgálja.

Minőség?

A témákat a TED csapat tagjai, több lépcsős ellenőrzést követően választják ki, a színfalak mögött pedig nagyon komoly felkészülés zajlik. A TED videókból nem csak tudásélményt, de a tökéletes prezentáció benyomását is megtapasztalhatjuk. A legtöbb esetben nincsen baki, a bemutatott diák és az előadó mondandója mindig összhangban van, ha a nézőt egy kicsit is érdekli az adott téma akkor biztos, hogy „mocorgás nélkül” üli végig a prezentációt. Persze egyetérteni soha nem muszáj, de általában annyira elhivatott az előadó az adott dologban, és ez annyira átjön még a felvételeken is, hogy ha másból nem, hát tiszteletből végig fogjuk nézni az egészet.

TEDx

A konferencia sorozatot az USA-ban hívták életre, és már a korai szakaszban annyira népszerűek voltak az események, hogy a TED valóságos brandé nőtte ki magát. Ebből kifolyólag mér évekkel ezelőtt megfogalmazódott az igény a franchise-ra vagyis, hogy más országokban is szervezzenek a TED szárnyai alatt, de ottani előadókkal prezentációkat. A lokálisan szerveződő közösségek, ha megkapják az alapítók engedélyét használhatják a márkát és TEDx előtagú elnevezéssel szervezhetik konferenciáikat. Magyarországon jelenleg két ilyen sorozat fut aktívan, a TEDxDanubia és a TEDxYouth@Budapest. Előbbi a mainstream, akár közéleti szereplőket is felvonultató hazai változat, utóbbi pedig a fiatalabb generációk terjesztésre méltó gondolatai közvetíti itthon. A TEDxYouthnál az egyik csak 30 éves kor alatti előadók szerepelnek.

Kiválogattunk szerintünk pár nagyon jó előadást

A TED még egy plusz dologra is jó: angolul tanulni. Nagyon sok angol nyelvű videóhoz elérhető a magyar felirat, ne felejtsük el bekapcsolni, ha szükségünk van rá.

 

Dr. Pilling János: Mi gyógyíthatná meg az egészségügyet? – TEDxDanubia

Érdekes videó az orvos-beteg kapcsolatok problémájáról és arról, hogy talán milyen lesz ez a jövőben.

 

Baritz Sarolta Laura: Nézőpont. Változás  – TEDxDanubia (2010)

Egy korábbi videó arról, hogyan és miért lesz egy multinacionális cégnél dolgozó csúcsmenedzserből apáca. Előadás Istenről, nevének említése nélkül, azért így nem semmi!

 

Lakatos Dániel: Fekete és Fehér, avagy találkozásom a gonosszal – TEDxYouth@Budapest

Egy 17 éves srác mesél a bennünk rejlő rosszról. Vigyázat sok aktuális pop-  és zgenerációs kulturális utalás az előadásban 🙂

 

John Hodgman: Design, explained (angol nyelven, magyar felirattal)

Igazi, nevettető stand up arról, hogy mi is a design…

 

Simon Sinek: Start with Why: How Great Leaders Inspire Action

Termékek, szolgáltatások melyek rendkívül népszerűek és termékek, szolgáltatások amik látszólag ugyanolyanok, mégsem kellenek senkinek. Simon Sinek megpróbál magyarázatot találni arra, hogy miért van ez így.

Ha tetszettek a videók, érdemes itt regisztrálni és keresgélni: ted.com

Fejléckép forrása: joosandrea.com

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑