Merítés Cronzy pen

Megjelent: 2016. augusztus 7. | Szerző: Varga Tamás

0

Modern fordítást kapott az Isteni színjáték és színkeverő okostoll

Olvasd az eszközödön!

Újrafordították Dante Isteni színjátékát. Bemutatkozik egy  okostoll „színszkennerrel” és festékkeverővel. Felmérés a hazai felhasználók internetezési szokásokról és az idősebbek technológiai készségeiről.

Dante végre újra modern

A Könyves Blogon jelent meg a hír, hogy Nádasdy Ádám tolmácsolásában új, modernebb fordítást kapott Dante Alighieri halhatatlan műve, az Isteni színjáték. Az új kiadás azért vált szükségessé mivel a korábbi, Babits-verzió a megjelenésekor modernek számított (de már akkor is az összetettebb olvasmányok közé számított a formai hűsége miatt), de a mai (főként fiatalabb) olvasók számára már nehézséget jelenthet a szövegértés a régies kifejezések miatt. Az új fordítás viszont a teljes tartalom meghagyása mellett is kimondottan olvasóbarát, így sokkal könnyebbé vált a szöveg befogadása. (link)

Beszkenneli a világ színeit az okostoll

Különleges eszközről jelent meg egy cikk az Origón. A Cronzy Pen névre hallgató kütyü egy okostoll, ami bármilyen tárgy színét képes felismerni, és megjeleníthetővé tenni. Ehhez elegendő csupán hozzáérinteni a tollat és az a beépített érzékelői segítségével letapogatja a színt, amit aztán a benne található festékkazetták segítségével ki is tud keverni, így pedig pedig rajzolhatunk és írhatunk is vele. A Cronzy Pen-nek jelenleg is zajlik az IndieGogo gyűjtése, itt 180 dollárért már hozzájuthatnak az első adományozók. (link)

Ezt kell tudni a magyar internetezőkről

A Kreativ.hu közölt egy összefoglalót a Gemius második negyedéves gyorsjelentéséről, amely a magyarországi 15 év feletti lakosság internetezési szokásait vizsgálta. A júniusban készült felmérés szerint közel öt és félmillió, ebbe a korosztályba tartozó lakos használta az internetet, ami arányaiban megfelel az európai átlagnak. Még mindig többségben vannak az asztali számítógépről internetezők a mobil eszközt használókkal szemben, de már csökkent a különbség. Érdekesség még, hogy ugyan a netezők 69 százaléka a 18–49 év közötti korosztályból kerül ki, de a 60 év felettiek száma is folyamatosan nő, és már meghaladja a 10 százalékot is. (link)

Kiderült, hogyan vélekednek az idősek a kütyükről!

Kicsit az előző hírhez kapcsolódóan, a Technokrata oldalán olvastunk egy írást, ami az idősebb korosztály és a technológiai fejlődés kapcsolatáról szól.  Érdekesség, hogy míg a cikk alapjául szolgáló kutatásban megkérdezett 55 éves korosztály nagy része, 60 százalékuk tisztában van vele hogy a technológiai fejlődés megállíthatatlan (szemben a 41 százalékos európai átlaggal), addig a gyakorlatban nem nagyon tartják a lépést vele. E-könyv olvasóval például a magyar 55 év felettieknek csupán 6 százaléka rendelkezik, míg például a szomszédos Ausztriában ez a szám 21 százalék. (link)

Fejléckép forrása: Cronzy Pen IndieGogo

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑