E-könyv

Megjelent: 2015. január 20. | Szerző: Varga Csaba

Nem csak kutatóknak – sok-sok magyar nyelvű tartalom az Archive.org-on

Jövőre lesz 20 éve annak, hogy elindult az Archive.org más néven Internet Archive szájt. Szinte minden valamirevaló, digitális gyűjteményekről szóló írás megemlíti ezt az oldalt, de általában részletesebb magyarázat, megjegyzés nélkül: van egy ilyen hely az interneten, ahol van magyar nyelvű digitális tartalom. Nagyjából ennyi, ami az egyszeri halandó számára megtudható. Ez a információ szűkösség két okból lehet: 1. a hivatkozó vagy meg sem nézte, mi van itt (ezt azért esélytelennek tartjuk). 2. megnézte, de valamilyen oknál fogva aztán nem tartotta szükségesnek, hogy továbbiakat közöljön a forrásról. Utána néztünk kicsit, jogos-e a második pontban meg tett, vagyis inkább meg nem tett cselekedet:)

Vissza a jövőbe

Egy adományokból fenntartott oldalról van szó,  amely teljesen non-profit módon gyűjti az információt és a tartalmat. Alapvetően két féle „adathalmazt″ találhatunk itt. A Wayback Machine (az oldal közepén található keresődoboz), ahogy a Wikipédia szócikke is említi tulajdonképpen egy digitális időgép, amellyel egyes internetes oldalak különböző időállapotaira tekinthetünk vissza, egészen a kilencvenes évekig visszamehetünk (már ha létezett akkor a megtekinteni kívánt portál). Ez nem csak a tartalom szempontjából fontos, de pontosan nyomonkövethető az internet vizuális fejlődése. Érdemes megnézni például, hogyan nézett ki a 2000-es évek elején az index.hu vagy az origo.hu. És nagyon vicces Jackie Chan bemutatkozó oldala 1996-ból:). Jelenleg csak 435 ezermilliárd (!!) oldal van itt elementve, ez nem portált jelent, hanem egy oldalt, annak pedig minden egyes időállapotát külön számolják. De ígyis valószínűleg az emberiség szempontjából valamilyen értékkel bíró (lásd az előbb említett oldalt például:)) webhelyek legalább 80%-a le van itt mentve egy bizonyos mélységig (nem csak az adott url-en található kezdőlap, hanem általában egyes aloldalak is). Az időállapotok megtekintéséhez pontosan tudni kell az url-t, kereső szavak alapján ez a modul nem tud találot adni. Arra először használjuk a google-t.

Digitális tartalombánya, de keresni nem egyszerű

A kereső használatánál már látszik, hogy a portált tudományos igény hívta életre, nem pedig valami üzleti jeleggű háttérszolgáltatás. Meg kell kicsit dolgozni azért, hogy találjunk valamit, illetve akkora mennyiségű digitális szöveg, kép, videó és hanganyag áll rendelkezésre, amiben nem olyan könnyű az eligazodás, még akkor se, ha egy jól megszűrt találati listában próbálunk böngészni. Az elérhető formátumok, sem feltétlen a hordozható eszközökön való kényelmes olvasást szolgálják a könyvek, folyóiratok és az egyéb típusú, korábban nyomtatott formában létező dokumentumok esetében. Legtöbbször digitializált könyveket találhatunk itt, a maguk nyers valójában, ahogy a szkenner vagy a fényképezőgép „látta” őket. Ez azt jelenti ráadásul, hogy a kiadványok szövegében nem igazán lehet keresni, a több féle letölthető formátum ne tévesszen meg senkit, ezek ugyanúgy képként fogják tartalmazni az adott produktum oldalait, kérjünk le akár pdf, epub. mobi vagy bármely más elérhető formátumot. Legalábbis a magyar nyelvű tartalmak esetében, ezek ugyanis szinte kivétel nélkül amerikai vagy más idegen országbeli könyvtárak állományából digitalizált művek, melyek anno a nagy vitát kiváltó „szkenneljük be a világ összes könyvét” munkacímen futó google projekt keretében kerültek fel az internetre.

 

picIlyen gépekkel digitalizálják a könyveket
Kép forrása: Magh / Foter / CC BY-NC

Mégis hogyan keressünk?

Ha a magyar nyelvű tartalmak listájára vagyunk kíváncsiak, másoljuk be az alábbi szöveget a bal felső részen, közvetlenül a menü alatt található kereső mezőbe: (language:hun OR language:”Hungarian”) AND mediatype:texts

3548 szöveg típusú digitális tartalom listázódik ki eredményül. Mint említettük ezek nagy része olyan pdf formátumú fájlként tölthető le, amiben a kiadvány egyes oldalai képként szerepelnek. Az eredeti elképzelés szerint az itt található tartalmak ingyenesen megtekinthetőek, illetve a szerzői jogi törvény egyes vonatkozásait nem sérti az, hogy nézegetjük, letöltjük őket. Bízzunk ebben, mert mindenki találhat érdekes dolgokat kezdve a gesztenyés recepteket tartalmazó brossúráig egy 1905-ben kiadott színművön át az 1800-as években megjelent jogi értékezésekig. És még csak a találati lista első oldalába néztünk bele…

Hanganyagok listája: (language:hun OR language:”Hungarian”) AND mediatype:audio

Mert bizony azok is vannak (1045 találat), legnagyobb részt rádió felvételek, érdekes és kevésbé érdekes kultúrális, vallási és politikai műsorokról. Nagyon jó, hogy sok olyan audiofájl van (jellemzően mp3 formátumban), ami mára megszűnt rádiókon elhangzott műsorokat tartalmaz!

Összességében nem hibáztatjuk azokat, akik gyűjteményükben nem szenteltek nagyobb figyelmet az archive.org-nak, de mi érdemesnek tartottuk, hogy írjunk róla egy rövid bejegyzést, mert bármikor szükség lehet az itt elérhető szolgáltatásokra és tartalmakra. Keresni nem egyszerű benne, a pontosabb találati listák eléréséhez olyan kereső paramétereket kell ismerni, felkutatni ami a tudományos portálokra jellemző, úgynevezett metaadatokat használó technikát kíván. Az ebben  kevésbé jártasokra ez riasztóan hathat pedig lehet, hogy pont itt van az a könyv amire szükségük lenne.

Fejléckép forrása: dolescum / Foter / CC BY-NC-SA

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑