E-könyv Használt könyv neon

Megjelent: 2015. november 5. | Szerző: Varga Tamás

0

Németország bevezetheti a használt e-könyvek forgalmazását

A vásárolt e-könyvek birtoklási joga sajnos sok esetben elég homályos a felhasználók számára. A legtöbb piacon –köztük Magyarországon és Németországban is – ha megveszünk egy e-könyvet, azzal csupán felhasználási jogot szerzünk rá, nem pedig tulajdonosi jogot, mint nyomtatott társaik esetében. Ez röviden azt jelenti, hogy a magánszemélyként vásárolt e-kiadványt saját tulajdonunkban lévő készüléken olvashatjuk, valamint készíthetünk róla biztonsági másolatot is, szintén csak saját felhasználásra. Eladni nem adhatjuk el, és kölcsön sem adhatjuk másoknak. A magasabb áfa mellett ez a másik olyan jogi akadály, ami hátrányos helyzetbe hozza az e-könyveket nyomtatott társaikkal szemben. De más országokban – hasonlóan az áfa csökkentéséhez –, már itt is történnek lépések a digitális és nyomtatott könyvek jog előtti egyenlőségének megteremtésére.

A németországi Baden-Württemberg szövetségi tartomány Fogyasztóvédelmi Hatósága elkezdte szorgalmazni a „használt” e-könyvek továbbadhatóságának lehetőségét, kijelentve hogy digitális tartalmak esetében is szükséges a teljes tulajdonosi jog megadása a vásárlóknak.

Nemrég készült egy felmérés a tartományban, amely azt vizsgálta, hogy milyen lehetőségei vannak a baden-württembergi lakosságnak a digitális tartalmak viszonteladására. Ebből kiderült, hogy az e-könyvek esetében meglehetősen nagy a jogi bizonytalanság. Hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, a tartomány Fogyasztóvédelmi Hatósága kerekasztal beszélgetést kezdeményezett Brüsszelben melynek a Kié az e-könyvem? címet adták. A konferencián az elektronikus kiadványok jogi helyzetének tisztázása, és az egységes digitális piac megteremtésének lehetőségei voltak a fő témák.

Itt szólalt fel Wolfgang Reimer helyettes államtitkár és kijelentette, hogy „A fogyasztók szemében nincs különbség aközött, hogy e-könyvet vagy nyomtatottat vásárolnak, esetleg MP3 fájlokat vagy CD-ket. Ez azért is különösen igaz mivel ár szempontjából általában nagyon kicsik a különbségek az elektronikus és fizikai tartalmak között. Például az e-könyvek alig néhány euróval olcsóbbak digitális társaiknál. A jogi különbségeket a két formátum között a fogyasztók csak akkor veszik észre, amikor egy legálisan vásárolt digitális kiadványra már nincs szükségük és szeretnék el-, vagy kölcsönadni, esetleg elajándékozni.” És erre a legtöbb esetben nincs törvényes lehetőségük: „Míg a vásárlók könnyedén megválhatnak nyomtatott könyveiktől, addig ugyanerre e-könyvek esetében nincs módjuk, mert mind technológiailag mind jogilag akadályozva vannak. A digitális és fizikai termékek egyenlőtlen törvényi kezelése végső soron árt a fogyasztóknak.”

Használt könyvesbolt

Nyomtatott vagy e-könyv másodkézből? Fogyasztóvédelmi szemszögből nincs különbség.
Forrás: B.C. Lorio / Foter.com / CC BY-NC-ND

Éppen ezért vált szükségessé egy olyan jogi szabályozás létrehozása, ami egyértelművé teszi az e-könyvek jogi helyzetét. Wolfgang Reimer szavaival: „Fogyasztóvédelmi szempontból a továbbiakban nem elfogadható a digitális kiadványok tisztázatlan beszerzési- és tulajdonjoga. Éppen ezért erősen javasoljuk az Európai Bizottságnak és a német Szövetségi Kormányzatnak, hogy biztosítsák egy olyan stratégia kidolgozását, ami segíti az egységes digitális piac létrejöttét, és jogi egyenlőséget teremt a digitális és fizikai termékek között.”

Korábban már voltak próbálkozások tagállami szinten a használt e-könyv piac megteremtésére. A legismertebb közülük talán a 2014 júliusában indult és még most is működő holland Tom Kabinet, ami másodkézből származó ePub könyvek forgalmazásával foglalkozott. Már az indulását követő hetekben beperelte őket a Holland Kiadók Egyesülete, és azóta is folyamatosak voltak a bírósági tárgyalások. Azonban idén januárban jogerős ítélet – igaz, kissé Salamoni – született. A bíróság kimondta, hogy maga a használt e-könyv forgalmazás nem szükségképpen törvényellenes, azonban a Tom Kabinet esetében nem biztosított, hogy csak legális forrásból származó e-könyvek kaphatóak náluk, így be kell szüntetniük a működést. A cég ezt úgy védte ki, hogy átalakult fizetős könyvklubbá, ahol a felhasználók kölcsönadhatják egymásnak a vásárolt e-könyveiket. Látható tehát hogy rengeteg érdek feszül egymásnak a másodkézből származó e-könyvek esetében.

A végső cél természetesen az, hogy egy olyan szerzői jogi törvényt teremtsenek, ami igazságosan képviseli mind a kiadók és alkotók, mind a forgalmazók, mind pedig a vásárlók és tulajdonosok érdekeit, mindezt biztos jogi alapokra helyezve, az egész Európai Unióra vonatkozóan. De ez valószínűleg egy igen hosszú folyamat végeredménye lehet csak.

Forrás: Good E-Reader és Baden-Württemberg Földművelésügyi és Fogyasztóvédelmi Minisztériuma
Fejléckép forrása: origamidon / Foter.com / CC BY-NC-ND

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑