MiTiŐk bookvsebook

Megjelent: 2016. február 9. | Szerző: Varga Tamás

0

Nyomtatott vagy digitális: választás gyakorlati szempontból

Olvasd az eszközödön!

Az olvasni szeretők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen formában is szeretnek olvasni: nyomtatott vagy digitális könyveket. Ez sokszor parázs vitákhoz vezet, sokan érzelmi alapon indokolják voksukat egyik vagy másik mellett, hiszen az olvasás – az olvasni szeretők számára legalábbis 🙂 – egy kiváló kikapcsolódási és szórakozási forma. De most vonatkoztassunk kicsit el a „Szeretem a könyvek illatát!” és a „A digitális olvasásé a jövő!” jellegű dolgoktól, és nézzük meg hogy gyakorlati szempontból melyik formátumot érdemes választani. Hiszen mindkettőnek megvannak a maga praktikus előnyei.

A piszkos anyagiak: olvasmánytól függ

Anyagiak szempontjából elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy mennyit is olvasunk. Bár egy e-könyv olvasó első pillantásra nagy kiadásnak tűnhet a nyomtatott kiadványok áraihoz képest, azonban ezen nyilván nem egy darab könyvet olvasunk el, hanem hosszú évekig használhatjuk. Így – ha sokat olvasunk – már jobban megérheti egy dedikált készülék beszerzése. Arról nem is beszélve, hogy e-könyveket gyakorlatilag bármilyen okostelefonon és táblagépen is olvashatunk (a legtöbb e-könyv formátumhoz kb. egy kenyérpirító hardveres felszereltsége is elegendő 🙂 ), de ezeknek is vannak persze hátrányaik, ezekről később még szó lesz.

Viszont sok esetben a digitális olvasmányok nem sokkal olcsóbbak hagyományos társaiknál, így az éremnek két oldala van. Egy újonnan megjelent könyvet jobban megérheti hagyományos formátumban megvenni, ráadásul az egyes könyváruházak sokkal gyakrabban akciózzák le a nyomtatott kiadványaikat, mint a digitálisakat. Ez ugye a készletkisöprés jól ismert jelensége. Másrészről az interneten – köztük rajtunk keresztül is – rengeteg kiadvány ingyenesen és teljesen legálisan is hozzáférhető, gondoljunk csak a MEK sokezres gyűjteményére. Ezeknek ugyan sokszor nem megfelelő a formátuma, de egy konvertáló programmal könnyen lehet segíteni a problémán. Látható tehát hogy érdemes nyitottnak maradni: van olyan kiadvány amit jobban megéri nyomtatottan megvásárolni, de sok esetben az e-könyv a gazdaságosabb megoldás.

Hely és kényelem szempontjából a digitális a nyerő

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv az e-könyvek mellett, az hogy akár több százat, több ezret is tárolhatunk belőlük egyetlen készüléken. Az utóbbi években a felhő alapú tárolási technológia elterjedésének köszönhetően akkor sincsen gond, ha tönkre megy a készülékünk, hiszen innen bármikor elérhetjük olvasmányainkat. Ráadásul már a hazai e-könyv áruházaknál is bevett gyakorlat, hogy a regisztrált felhasználók bármikor hozzáférhetnek a megvásárolt könyveikhez.

Persze egy több száz vagy több ezer nyomtatott könyvből álló gyűjtemény igazán impozáns látványt nyújthat, de rendkívül sok helyet is igényel, amit viszont sokan nem engedhetnek meg maguknak. Arról nem is beszélve, hogy ezek porosodnak, takarítani kell őket. Egy nagy könyvgyűjteménnyel a mai világban – amikor egyre fontosabb a mobilitás, és az emberek sokkal gyakrabban váltanak lakóhelyet – a költözés is problémás lehet.

cover_foto
Nyomtatott vagy digitális? Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

Alvászavarokkal, szem fáradékonysággal inkább válasszuk a hagyományos könyvet

Gyakorlatilag az összes okostelefon és táblagép kijelzője aktív háttérvilágítású és kék fényt bocsát ki, ami bizony megzavarhatja alvási ritmusunkat. Bár vannak megoldások – mint például különböző kékfényszűrő alkalmazások – ennek mérsékelésére, de ha amúgy is alvászavarokkal küzdünk, vagy mondjuk napi nyolc órán át ülünk egy monitor előtt, akkor érdemes lehet a szemkímélőbb megoldást választani. Persze az e-ink technológiát használó olvasó készülékek is megoldást jelenthetnek: ezeknél háttérvilágítás vagy nincs, vagy szinte kivétel nélkül passzív (azaz a fény a kijelzőt világítja meg és nem a kijelzőből jön) szokott lenni. Azonban csak emiatt beruházni egy dedikált e-könyv olvasóba nem biztos, hogy megéri.

És ott van még a figyelem kérdése is. A különböző okoseszközök rengeteg mindenre alkalmasak az olvasáson kívül. Játékok, internet, közösségi alkalmazások, filmek és még sorolhatnánk. Ha hajlamosak vagyunk az olvasásból való „elkalandozásra” akkor jobb választás lehet a nyomtatott könyv. Ezekben (egyelőre) még nincs Facebook alkalmazás, sem Instagram 🙂 . De választhatunk egy olcsó, „fapados” e-könyv olvasót, ezekkel az olvasáson kívül nem sok mindent lehet csinálni.

Látászavar esetén jó ötlet az e-könyv

Ha valamilyen látászavarral küzdünk (például rövidlátás), akkor jobban ajánlottak az e-könyveket. Ezeknél a legtöbb esetben módosíthatjuk a betűméretet, a margókat, a hátteret, így sokkal könnyebbé téve a szövegkép felismerését. Akár a szemüvegünket is félrerakhatjuk az olvasáshoz.

Alternatívaként pedig kipróbálhatjuk a hangoskönyveket is. Ma már rengeteg kiadvány elérhető ilyen formátumban. Sőt, egyes alkalmazások és dedikált olvasókészülékek rendelkeznek felolvasó funkciókkal, igaz ezeknek minősge nem ér nyomába a „valódi” hangos könyvekének, hiszen utóbbiaknál képzett személyek – gyakran híres színészek – olvassák fel a szöveget.

Reméljük tudunk segíteni olvasóinknak a döntés meghozásában. Vannak dolgok, amikben a nyomtatott könyvek a jobbak, vannak amikben a digitálisak. De egy biztos: nem érdemes parázs vitákat folytatni ezek felett. A fontos az, hogy tiszteljük a másik választását. Hiszen végső soron mindkét tábornál az olvasás szeretete a lényeg, függetlenül a nyomtatott- vagy a villanykönyvektől. 🙂

Fejléckép forrása: Josemaría via Foter.com / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑