E-könyv

Megjelent: 2014. október 19. | Szerző: Varga Tamás

A brit e-könyvesek fele már inkább okostelefonon olvas

Olvasd az eszközödön!

Előző cikkünkben már körüljártuk, hogy az új kutatások szerint egyre többen olvasnak inkább okostelefonon és táblagépen, mint sem hagyományos e-könyv olvasókon. Egy nem rég publikált felmérés szerint Nagy-Britanniában ez a folyamat egészen érdekes irányt vett: az olvasók majdnem fele inkább okostelefonon vásárol és használ e-könyveket.

A Publishing Technology felmérése szerint a pontos adat 43%. A vásárlók ekkora hányada olvasott már el részben vagy egészben egy e-könyvet a mobileszközén. Ez a szám 66%-al több az előző évi adathoz képest, azaz több mint másfélszeres növekedés volt tapasztalható egy év alatt a smartphoneon olvasók körében. A 3000 felhasználót érintő felmérés alapján az iPhone volt a leginkább olvasásra használt okostelefon, a megkérdezettek 40% ezen olvasott. A második helyen a Samsung készülékei voltak.

iphone_read_02

Lassan kimondhatjuk: “It’s typical” 🙂

Összességében, a megkérdezettek 50%-a Kindle e-könyv olvasót használt, ezt követte 31%-os részesedéssel az Apple iBooks alkalmazása. A Kobo és Nook készülékei a harmadik és negyedik helyen álltak. A fiatalabb korosztály körében az iBooks még nagyobb elterjedtséget mutatott, a 18–24 éves korosztály 41%-a olvasott a mobilján, ebből 39% az Apple alkalmazását használta. Ezekből az adatokból is látszik, hogy az első számú e-könyv olvasó eszköz ugyan még mindig egy dedikált e-inkes készülék, de a második helyen már egy mobil platform és e-könyvesbolt volt.

Michael Cairns, a Publishing Technology főigazgatója így összegezte a jelentést: „A mobiltelefonokat egyre többen használják olvasásra, de egészen mostanáig csak nagyon keveset tudtunk arról, hogy mit, hol és mikor olvasnak a fogyasztók a mobiljukon. Az okostelefonok népszerűségének növekedése az olvasók körében előrevetíti a könyvolvasás jövőjét. Mindamellett a technológia szolgáltatóitól és gyártóitól bölcs lépés lenne figyelembe venni, hogy a telefonon való olvasás milyen elemeivel elégedetlenek az olvasók. A jelentés eredményei megmutatják, hogy mobilon az olvasásra szánt időszakok rövidek, és a fogyasztott tartalom rövid, tömör. Mindazonáltal, ahogy a phabletek egyre inkább elterjednek, és a szolgáltatók folyamatosan fejlesztik a mobilon való olvasás lehetőségeit, a következő években várhatóan még több e-könyvet fognak okostelefokon vásárolni és olvasni az emberek.”

Forrás: The Telegraph

A címlapkép forrása: www.mullwell.com

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑