E-papír Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2018. május 24. | Szerző: Varga Csaba

0

Okostokkal-vonóval – Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

Okostokkal-vonóval – Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt Varga Csaba

Gyárilag puha tapintás, jó védelem

Ár/érték arány
Extrák
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok

Összegzés: A Booken Saga egy gyárilag szilikon tokkal egybeépített e-könyv-olvasó, mely egyébként a középkategóriában versenyez. A tok puha, kellemes tapintású, ráadásul alapszinten együttműködik az eszközzel.

4.6

Összegzés:


Az e-könyv-olvasók „evolúciója” sokkal lassabb folyamat, mint az más eszközök esetében megfigyelhető. Miközben az okostelefonokból szinte havonta jelenik meg új verzió – akár egyazon gyártótól –, amiben még szebb a kijelző, még jobb a fényképezőgép, még gyorsabb a processzor addig az e-könyv-olvasók esetében általában minimum egy év telik el a típusfrissítésig. Egy teljesen új változatra pedig, amiben valami komolyabb új technológiát vezetnek be, van, hogy 2 évet is várni kell. Ráadásul mivel céleszközökről (olvasáson kívül másra nem nagyon használjuk ezeket 🙂 ) van szó, igen nehéz előrukkolni valami igazán hasznos újdonsággal a kategóriában. Néha azért sikerül, mint az alábbi Booken Saga e-könyv-olvasó tesztünkből is kiderül.

A „rejtőzködő” márka

Booken Saga e-könyv-olvasó teszt

Ilyen elegáns csomagolásban érkezett a készülék

A Booken francia e-könyv-olvasó gyártó Európa nyugati felén sokkal erősebben van jelen, mint nálunk. Készülékeit szupermarketekben és nagyobb elektronikai áruházakban egyaránt értékesíti és még saját e-könyv-áruházzal is rendelkezik, mely akár a készülékekről is elérhető a megfelelő online fiókkal. Magyarországon leginkább internetes áruházakban kapható a portfólió, szinte mindegyik nagyobb online bolt e-könyv-olvasó szekciójában találunk Bookeen márkájú eszközöket, valahogy mégis kevésbé vannak szem előtt, mint a többi a gyártó, pedig minőségben és „felszereltségben” mindenképpen „A” brandről van szó. A Saga típus is ennek példája, melyet a hazai forgalmazótól kaptunk tesztelésre, benne van a szükséges plusz, amiért érdemes rá felfigyelni a középkategóriás eszközök között. A hardver minősége és annak egyszerű, de felhasználóbarát funkciói vonzóak, bár az operációs rendszernek vannak gyermekbetegségei, ezek könnyen javíthatók frissítésekkel.

És akkor nézzük azt az extrát, amit eddig más kütyünél nem láttunk: A Booken Saga egybe van építve egy jó minőségű szilikon tokkal.

2 az 1-ben – a beépített tok

A könyvhatás fokozódik :-). Már a készülék csomagolása is egy keménytáblás kötésű könyvre hajaz, amiből kiemelve a készüléket, fogad az újabb kinyitandó dolog: az eszközzel egybeépített tok fedelét jobbról balra kell kihajtani, hogy láthatóvá váljon a háttérvilágításos érintőkijelző. A tok anyaga puha, kellemes tapintású, enyhe velúrbőr hatású, vastagabb szilikon, aminek három előnye és egy hátránya van:

  1. csúszásmentes;
  2. elég jól védi az eszközt, ütésállónak nem mondanánk, de a leesést, leejtést (no, nem a harmadik emeletről, mondjuk állva kézben tartva) biztosan kibírja a kütyü. A legsérülékenyebb rész, a kijelző is jól védve van. Mivel a gombok is a tokban vagyis alatta vannak, így azok is védve vannak, illetve kellemes tapintásúak, a vastag puha réteg ellenére jól reagálnak;
  3. együttműködik az eszközzel, az okostok kicsit erős kifejezés, de például a fedelet visszahajtva a készülék automatikusan kikapcsol;

Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

Kivétel előtt, még „szöszmentesen”

Hátrány: a szilikon anyaga jellegéből adódóan eléggé gyűjti a szöszt és mindenféle könnyű, szálló szemcséket. Ráadásul mi a fekete színű változatot kaptuk a teszteléshez, aminek felületén ezek még jobban látszanak, szóval a fotózás nem volt egy leányálom.

Pedig a feketén kívül még négy másik színben is kapható. A világosabb változatokon, biztosan nem látszik ennyire a „szöszölődés”.

Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

A Booken Saga még ezekben a divatos színekben kapható

A bekapcsológomb a készülék tetején található, de az együttműködő tok miatt olyan sűrűn úgysem fogjuk használni, egyszerűen csak becsukjuk a Sagat :-). Ami még mindenképpen kiemelkedő az a készülékház bal oldalán, vagyis a tok belső oldalán elhelyezett, dedikált háttérvilágítás ki/be kapcsoló gomb, egyszerű, de nagyszerű funkció, ami más eszközöknél sem ártana. A jobboldalon kaptak helyet a fizikai lapozógombok és a menügomb, mint említettük ezek is a tok alatt vannak, de a jó tervezésnek köszönhetően, megfelelően „tapinthatók” így is és jól reagálnak. Annyit viszont azért érdemes tudni, hogy a készülék vastagabb, mint a többi, mivel ez egy gyárilag tokba helyezett e-könyv-olvasó. Nyilván így semmi értelme méregetni a „laposságot”, ha valaki egy vékonyabb eszközt tokba helyez (márpedig aki vigyázni akar az olvasójára, az megfogja ezt tenni) akkor minimum ugyanezt a vastagságot fogja kapni.

Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

Egy kicsit így vastagabbnak tűnik a megszokottnál a Saga, de gyárilag tokkal érkezik…

Közepesből jeles – hardver, erőforrások

Nézzük, mi van a készülék belsejében:

  • 1 Ghz-es processzor processzor 512 MB RAM-al, ebben a kategóriában ez megszokott, az operációs rendszert jól meghajtja, lassúlást nem tapasztaltunk (persze ehhez kell a jó OS is)
  • 8 GB-os háttértár, manapság már ez is a megszokott méret, teljesen elég, epub formátumú fájlokból több ezer elfér a készülékben, a tárhely ugyan nem bővíthető, de ez szerintünk felesleges is lenne.
  • A megszokottnál némileg erősebb, 1900 mAH-es akkumulátor, legalább 1 hónapig bírja vele a készülék. MicroUSB kábellel tölthető…
  • Természetesen érintőkijelző van, háttérvilágítással, amely jól szabályozható. Mivel a készülék a közép-, felsőközép-kategóriában versenyez és az ára is úgy van belőve, ezért ezek a funkciók is mindenképpen elvárhatók. Van még wi-fi is, de ennek sajnos olyan nagy hasznát itthon nem vesszük, mivel hozzá kapcsolt szolgáltatás nincs a szoftverben.
  • Ami még a Sagaban van és egyébként a többi eszközből mostanában kimarad az a giroszkóp! A kijelzőn megjelenő tartalom – ha be van kapcsolva a funkció – automatikusan tud fordulni mind a menükben, mind az olvasónézetben, ez nagyobb papírméretű PDF olvasásánál igen hasznos tud lenni, nem kell bíbelődni a beállításokban a forgatással.

Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

„Kiterítve”

Egyszerűség a köbön – az operációs rendszer

Az első bekapcsolás után a szoftver egészen gyorsan elindult és egy kellemes letisztult kezdőképernyő fogadott, ahol az egyes blokkok szépen voltak tagolva és szép nagyméretű szövegek jelezték, hogy mi micsoda (utoljára olvasott, könyvtár a három legutóbb olvasott könyvvel). A képernyő legalsó részét a készülékbe integrált e-könyv áruház kezdőlapja foglalta el, amiben ugyan tudunk vásárolni, de magyar nyelvű tartalom egyelőre nem érhető el benne, ezért ezzel a modullal különössebben nem foglalkoztuk.

Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

Egyszerű, letisztult kezdőlap

A menürendszer egyszerű áttekinthető, de az egyes menüpontok magyarításával még vannak gondok (ezt jeleztük a forgalmazón keresztül a gyártónak), nyilván ezek a legkönnyebben javíthatók és a frissítés könnyen eljuttattható az eszközre. Nekünk egyébként a menü kialakítása, elhelyezése kissé túl egyszerűnek tűnt, illetve néhány menüpont talán feleslegesen van annyi alegységre bontva, elfértek volna a beállítások kevesebb képernyőn is. Nyilván ez részben ízlés kérdése, a menürendszer stílusa inkább az Amazon készülékein található megoldásra hajaz, amit mi mindig is túl „fapadosnak” éreztünk, mások viszont imádják.

Néhány dolgot hiányoltunk: a wi-fi modul megtalálható az eszközben, de egyelőre kizárólag az áruház elérése szolgál, a frissítések telepítéséről, online letölthetőségéről nem volt információ a beállításokban. Illetve ha már van wi-fi egy felhőszolgáltatás (akár harmadik fél megoldásának integrálása, pl. Dropbox vagy Google Drive) nem ártana a Sagaba, hogy a könyvek feltöltéséhez ne kelljen kábel (persze, lehet, hogy csak mi vagyunk elkényelmesedve :-)).

Van szótár modul is amiben viszont magyar nyelvű szótárak egyelőre nem elérhetőek, reméljük a gyártó majd gondoskodik erről. Egyéb nem olyan fontos extrákkal is el vagyunk látva, mint böngésző, képnézegető. A formátumtámogatás is egészen jó (kb. 8 féle formátumot kezel az eszköz), de azért a gyártó bevallottan az epubra hangolta a szoftver olvasómodulját.

Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

Menürendszer – beállítások, jó sok hely van még a képernyőn…

ePubra hangolva – az olvasó nézet

Az olvasó nézet viszont igazán kellemes meglepetés volt. A beállítások könnyen elérhető és a sok opció szépen és tagoltan került elhelyezésre, ebben viszont példamutató a szoftver. A sorköz, margó, betűméret, betűtípus, mind egy képernyőn könnyedén változtatható. A haladó beállításokban találunk éjszakai módot (inverz mód, a képernyő sötét, a szöveg világos) és még pár opciót a finomhangoláshoz (elválasztás, kiegészítő adatok – könyvcím, oldalszám – elrendezése). A multitouch funkciók természetesen jól és gyorsan működnek (két ujjas betűméret változtatás, lapozás stb.). Van azért alapvető PDF kezelés is és ugye a giroszkópnak köszönhetően a forgatáshoz nem kell beállítanunk semmit.

Bookeen Saga e-könyv-olvasó teszt

Íme az olvasó nézet beállításai

A keresésnél találkoztunk először a végre szép nagy betűket tartalmazó érintőbillentyűzettel, ami szintén jól és gyorsan reagált, bár a bal alsó sarokban mintha kissé pontatlan lett volna.

Összegzés, ajánlás

A Booken Saga egy jó középkategóriás készülék, amit a beépített tok kiemel a mezőnyből. 5 féle színből válaszhatunk dizájnos védelmet, amit ráadásul még „okosan” is lehet használni, mivel vezérli a ki/be kapcsolást. A legjobb nyilván az lenne, ha a tok nem jelentkezne az árban, de ezért pár ezer forinttal többet kell fizetnünk. A Saga 40 ezer forint körül kapható a legtöbb forgalmazónál, hasonló eszközök tok nélkül pont egy jobb minőségű tok árával olcsóbbak, szóval a választás lehetőség egyszerű és adott. Bár a szilikon borításon kívül még van egy két extra, amit a többi eszközben is szívesen látnánk, az OS egyszerűsége és néhány hiányolt funkció miatt számunkra kiegyenlített lett a végeredmény, tehát a tok az ami miatt mindenképpen megfontolandó lehet egy Saga beszerzése.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑