E-könyv

Megjelent: 2014. december 16. | Szerző: Varga Tamás

Olaszország és Málta is csökkenti az e-könyvek adóterheit

Olvasd az eszközödön!

Két újabb EU tagállam is önhatalmúlag csökkenti az e-könyvekre kivetett áfa mértékét, ezáltal téve versenyképesebbé az ilyen kiadványokat szemben a nyomtatott könyvekkel. Ez a lépés valószínűleg maga után fogja vonni az unió rosszallását, de komolyabb következményei a korábbi eseteknél sem voltak az adócsökkentésnek.

Franciaország és Luxemburg már 2012-ben eltért az EU-s normáktól és lecsökkentette az e-könyvek áfáját, előbbi 5, míg utóbbi 3%-ra. Nem véletlenül helyezte a legnagyobb e-könyv forgalmazó cég, az Amazon is az európai főhadiszállását Luxemburgba, hiszen így a teljes uniós forgalma után is csak az alacsonyabb áfa után kell adóznia. És bár mindkét országot kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg az Európai Unió Bírósága, de ebből a mai napig nem lett semmilyen konkrét ügy.

Florenz

Forrás: jonasginter / Foter / CC BY-NC-ND

Most Málta és Olaszország is követi az előbbi két tagállam példáját és szintén csökkenti az e-könyvek áfáját. Málta 18%-ról 5% százalékra, míg az olaszok 22%-ról 4%-ra. Így mindkét ország esetében az e-könyvek adóterhei meg fognak egyezni a nyomtatott kiadványokéval. Nagy valószínűséggel ez az uniós törvényszegés szintén következmények nélkül fog maradni.

Az új csökkentés pont jókor jön a két ország e-kiadvány kiadóinak és forgalmazóinak, mivel a jövő évben meg fog változni az e-könyvek adóterheinek uniós szabályozása is. Heti merítésünkben már említettük ezt a változást, melynek célja, hogy a helyi forgalmazókat hozza helyzetbe a nemzetközi óriáscégekkel szemben. A változtatás lényege, hogy az eddigi gyakorlattal szemben – mikor is az e-könyv eladások után egy adott cég az uniós központjára vonatkozó szabályok szerint adózott – most már a vásárlásnak otthont adó ország áfája fogja terhelni az elektronikus kiadványt.

A két állam lépése mindenképpen jót tesz a belföldi e-könyv kereskedelmüknek, hiszen így valódi, olcsóbb alternatívaként jelennek meg az ilyen jellegű kiadványok szemben a nyomtatott művekkel. A magyarországi e-könyv piacnak is rendkívül hasznos lenne egy ilyen lépés, hiszen míg itthon az e-kiadványok áfája 27%, addig a hagyományos könyveké csupán 5%.

 Forrás: The Digital Reader
Fejléckép forrása: Andrea~S / Foter / CC BY-ND

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑