E-könyv Olvasói kérdés: Itthon létezik e-könyv kölcsönzési szolgáltatás?

Megjelent: 2016. február 26. | Szerző: Varga Csaba

0

Olvasói kérdés: Itthon létezik e-könyv kölcsönzési szolgáltatás?

Olvasd az eszközödön!

A We love ebooks Facebook csoportba érkezett egy kérdés: „Tud valaki arról, hogy Magyarországon létezik-e e-könyv kölcsönzés?” Itt próbálunk meg válaszolni, hátha mást is érdekel. Kategóriák szerint megyünk végig a művek (nem) elérhetőségén.

De először tisztázzuk a modelleket

Manapság már az sem mindegy, mit értünk e-könyv kölcsönzés alatt, jelenleg két fajta üzleti modell működik. Az egyik, hogy az e-könyv teljes árának töredékéért béreljük az adott címet egy rövidebb időszakra, mondjuk 2 hétre vagy 1 hónapra. Ez a ritkábbik eset, a forgalmazó számára kifizetődőbb az olvasónak már nem annyira, mivel minden egyes mű amit ki szeretnénk kölcsönözni költséget jelent nekünk. Egyébként ma már alig-alig van ilyen szolgáltató. A jelenleg divatos modell, most minden más digitális tartalom esetében is népszerű és sokak szerint ez a jövő: havi fix díjért korlátlan vagy majdnem korlátlan hozzáférés a szolgáltató rendszerében található összes tartalomhoz (zenében ilyen a Spotify, a Deezer, a sorozatokat lehet így nézni a Netflixen, és könyveket az Amazon Kindle Unlimited szolgáltatásában vagy a Scribden)

Magyar nyelvű kurrens szórakoztató és szépirodalom

Tudomásunk szerint a címben megnevezett témában nem elérhető itthon a nagyközönség számára is nyitott bérlési vagy előfizetési szolgáltatás. Tehát pl. Lee Child, E.L. James Gray vagy Andy Weir magyarra fordított műveit nem fogjuk elérni kedvezményesen sehol. Ugyanez a helyzet a magyar írok friss kiadásaival is. Egy ilyen rendszer kiépítése olyan költségékkel jár amit a magyar piac évek alatt sem termelne ki, szerintünk ez a magyarázat arra miért nem indított el még senki sem itthon ilyen megoldást. De ami késik, nem múlik, a valószínű forgatókönyv az, hogy egy nagy, globális szolgáltató (Amazon, Google, Scribd) majd szépen behozza az ökoszisztémát Magyarországra, és a kiadók, disztribútorok elkezdik feltölteni a címeket. De azért ez biztosan nem lesz egy könnyű menet, mert a könyvek, írásos művek szerzői jogai, a kiadók és a szerzők között köttetett megállapodások sokszor igen szigorú kereteket szabnak a digitális megjelenésnek.

Szakkönyvek kölcsönzési lehetőségei

Itt már azért jobb a helyzet, mivel az oktatásban, a különböző tudományterületeken vagy a fejlesztési folyamatoknál kulcskérdés a megfelelő szakirodalom könnyű elérhetősége.

  • Arcanum Digitális Tudománytár – ugyan kissé borsos áron, de több mint 8 millió dokumentum érhető el ebben a rendszerben. Tervezzük, hogy előfizetünk egy hónapra és jól megnézzük, milyen kiadványok érhetőek el az oldalon. Egyébként nem csak szakirodalom  gyűjteményről van szó: folyóiratok, napilapok és elérhetőek a rendszerben.
  • Zárt szolgáltatások – a tudományos intézetek, felsőoktatási intézmények számára a magyar EISZ vagyis az Elektronikus Információszolgáltatás rendszere nyit kapukat a hazai és világban megtalálható sok-sok adatbázis felé. Magyar és idegen nyelvű tudományos folyóiratok, szakkönyvek, szótárak, lexikonok érhetőek el a diákok és oktatók számára így. Az Akadémiai Kiadó (MERSZ) vagy Typotex szakkönyveit is meg lehet itt találni, illetve például a teljes MTA folyóirat gyűjteményt.

Self-publishing

A szerzői kiadásban megjelent művek esetében a Mohamed megy a hegyhez elv érvényesül :-). Vagy maga az író, vagy az általa megbízott disztribútor feltölti a műveket külföldi szolgáltatók rendszerébe. Az itthon legnagyobb self-publishing kiadó, a Publio szinte teljes kínálata elérhető a Scribden, havi díjas előfizetés formájában.

Végül be kell menni a könyvtárba

A kedves olvasó, ha hiszi ha nem, de a köteles példány beszolgáltatási kötelezettség az e-könyvekre is vonatkozik Magyarországon. Ezeket azonban az Országos Széchenyi Könyvtárban csak helyben lehet olvasni. Bár már rengeteg mű került feldolgozásra az állami támogatásból finanszírozott ELDORADO rendszerben – mely egyrészt az elektronikus kiadványok könyvtárközi kölcsönzését, végül pedig azok közvetlenül a felhasználókhoz való eljutását tenné lehetővé –, egyelőre az oldalon közvetlenül csak a közkincsekhez lehet hozzáférni.

Szóval ha a hazai teljes e-könyves kínálatot nézzük, röviden és tömören ez a válasz a kérdésre: Nem létezik ma itthon e-könyv kölcsönzési szolgáltatás.

De azért látható, hogy bizonyos típusú magyar nyelvű kiadványok – szakkönyvek, szerzői kiadású művek – elérhetőek ilyen rendszerekben, ha nem is itthon, egy külföldi oldalról biztosan.

 

Fejléckép forrása: jepoirrier via Foter.com / CC BY-SA

Ezt olvastad már?

  • E-könyvek az Olimpiai játékokról2016. augusztus 19. E-könyvek az Olimpiai játékokról Úgy gondoljuk a magyar csapat nagyon jól szerepel az idei, sorrendben a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokon. Bár Rió kicsit messze van :-), ráadásul a sajtó szerint nem is mindig úgy alakulnak […]
  • Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! :-)2016. június 9. Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! 🙂 Ma indul a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok sok-sok rendezvénnyel, koncerttel és könyvbemutatóval. Meglepően jó programok várják a könyvszeretőket nem csak a fővárosban hanem […]
  • A könyvszkennerek titkos élete2016. február 23. A könyvszkennerek titkos élete Az alábbi két videóban egy házi készítésű és egy „ipari feldolgozáshoz” gyártott könyvszkenner látható működés közben. Az utóbbi egyik változatából például az Országgyűlésben is használnak […]
  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑