E-könyv

Megjelent: 2015. június 2. | Szerző: Varga Csaba

0

„Olvasson bele!” állományok a hazai e-könyv áruházakban

Íme az e-könyvek egyik nagy, a gyakorlatban is megmutatkozó előnye. Most nem a „levegőbe szeretnénk írni” és ezt tényleg bárki kipróbálhatja 🙂 . A megvásárolni kívánt művel kapcsolatos kockázatokat (gondolunk itt leginkább az írásra magára, hogy az olvasás ne csalódás, hanem tényleg maradandóan pozitív élmény legyen) minimálisra lehet csökkenteni. Még, ha impulzív döntésről van is szó – mert megtetszik a cím, kedvenc szerzőnk új könyvére akarunk lecsapni, netán beleszeretünk a borítóba –, az e-könyv-forgalmazók biztosan letölthetővé tettek az adott kiadványból egy rövidített változatot, amibe az olvasó bele tud nézni.

Sajnos nem mindegyik e-könyv áruházban érhető el ez a funkció. Sőt van olyan, más szempontból egyébként meglehetősen innovatív szájt, ahol szintén kimarad ez a lehetőség. Alapvetően háromféle elérhetőséggel (illetve a negyedik az a nem elérhető) találkozhatunk a hazai áruházakban.

  1. A belelapozó állomány szabadon letölthető az adott mű oldaláról
  2. A belelapozó állomány regisztráció/bejelentkezés után érhető el
  3. A belelapozó állomány az oldalon egy beépülő modul segítségével nézegethető, nem tölthető le.

Röviden azt vizsgáltuk, ha valakinek megtetszik az adott e-könyv egy áruházban, mennyi idő alatt és milyen interakciók árán tud hozzájutni az úgynevezett demó (kivonatolt, belelapozó) állományhoz. Fontos szempont volt számunkra az is, hogy a demó letölthető, tehát a felhasználó számára archiválható, az e-könyv olvasó eszközére áttölthető legyen. Hiszen – vagyis reményeink szerint – nem pár száz karakteres dokumentumokról van szó, könyvtől függően, akár egy egész fejezetet, de pár oldalt mindenképpen be szoktak mutatni így a kiadványból. Ezt általában nem tudjuk vagy nem akarjuk a böngészés/válogatás közben azonnal el is olvasni.  Nézzük meg az előbb vázolt szempontok alapján szerintünk legjobb oldalakat:

  • E-könyv.hu: az oldalról mindenféle bejelentkezés nélkül – tehát 1 kattintással – elérhető az adott cím epub formátumú változata, a mobi /prc vagyis a Kindle eszközökön azonnal használható formátum azonban nincs fent.
  • Multimédiapláza: a Kossuth Kiadó áruházában bejelentkezés (vagyis regisztrálni kell) után érhető el mindkét formátum (epub és mobi)
  • Publioboox: szintén be kell jelentkezni és utána tölthető le az adott könyv betekintője, epub formátumban
  • BookandWalk: nem kell bejelentkezni, de az állomány nem tölthető le. Saját, böngészőben futó olvasóalkalmazásuk van, ami viszont jól működik mobileszközökön is.

Ennél jóval több e-könyv áruház működik jelenleg a hazai weben, de egyelőre csak a fenti listában szereplőknél találtuk meg ezt az opciót. Ami a nemzetközi kereskedőknél (Amazon.com, Google Play, iBooks) általában alapkövetelmény, az itthon még sajnos sok áruházból hiányzik, pedig az e-könyv formátum alapján a világ egyik legtermészetesebb dolgának gondolná az ember a betekintő állományok meglétét. Egyébként a legjobb online, de nyomtatott könyvet (is) forgalmazó szájtok még a kizárólag papír kiadásban kapható művek oldalán is tesznek közzé „Olvasson bele!” anyagokat, általában pdf-ben. 

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑