E-könyv PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2020. november 5. | Szerző: Varga Csaba

0

PocketBook Color: a következő generáció

PocketBook Color: a következő generáció Varga Csaba

A legújabb színes kijelző, némi feléárért...

Ár/érték arány
Extrák
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok

Összegzés: Itt ez első európai színes e-ink Kaleido pannellel ellátott e-könyv-olvasó, mindenféle extrákkal! Egyedül az árával van egy kis gond, de persze ez is relatív.

4.8

Összegzés:


Bevezető

Az idei év eddig az e-könyv-olvasók piacán alapvetően két dologról szólt: Egyrészt több olyan, hatalmas, 10 hüvelyk vagy afeletti képátlójú e-tintás készülék jelent meg a piacon, amelyek ára vetekszik a közép és csúcskategóriás okostelefonéval. Ezek leginkább több funkciós, jegyzetelésre és tervrajzok szerkesztésére is alkalmas eszközök.

Másrészt év elején bejelentettek több, az E-ink cég viszonylag új fejlesztésének számító Kaleido típusú, színes kijelzővel rendelkező készüléket is. A nagyobb neves gyártók, például az Amazon vagy a Kobo valamiért nem repültek rá erre az új képernyőtípusra, a kínaiak viszont annál inkább, de ezek a készülékek nem nagyon jutottak el az európai piacokra.

Egy gyártó volt megint a vidéken, aki bevállalta egy új típus bevezetését ezzel a kijelzővel: a PocketBook. Még tavasszal kezdtek jönni a sajtó hírek, hogy jön a következő színeskijelzős PocketBook eszköz – ugye egy már megjelent kereskedelmi forgalomban, még 2013-ban (!), ez volt „Color Lux”, akkoriban nagyjából 100 ezer forintért lehetett megvenni –, de most a kísérletezés helyett egyértelműen az volt a cél, hogy egy széleskörben népszerű eszközzel innováljanak. Ezt mutatja a készülék ára is, ami, ha nem feltétlenül csak a magyar pénztárcákat nézzük, már egészen barátira sikeredett. Némi csúszás után tehát augusztustól már kapható nálunk is a PocketBook Color, ez a 6 hüvelykes, színes Kaleido e-ink panellel szerelt, háttérvilágításos e-könyv-olvasó.

Első benyomások, kicsomagolás

Szóval kaptunk egy PocketBook Colort a gyártótól, vagyis most egy bemutató és teszt következik, de előtte beszámolnánk az első tapasztalatinkról. Természetesen nagyon vártuk, hogy megnézhessük, valahol mégiscsak egy technológiai kuriózumról van szó. Jól megnyomkodhatunk egy színes e-ink kijelzős kütyüt!  Sajnos a Color Lux idejében még sehol nem voltunk, szóval tényleg ez az első ilyen készülék, amit kézbe vehetünk, viszonyítási alapunk nem volt.

Az már a promóciós anyagokból feltűnt, hogy a gyártó nem tervezett új burkolatot, a Touch HD 3 házát kapta meg a Color. Oké, eddig nem látott, ezüst színű kivitelben, de semmi több, négy fizikai gomb az előlapon, viszonylag vékony káva, kis lekerekítés alul stb. És ez volt az egyik trükk, ami miatt, végülis annyira bejön nekünk a masina.

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Íme az egyszerű ezüst színű hátlap

Persze az már a doboz felnyitása után egyből kiderül, hogy itt valami mással van dolgunk, hiszen a Kaleido panel ugyanúgy működik, mint a többi e-ink. Kikapcsolt állapotban is meg lehetnek töltve festékkel a mikrokapszulák: szép színes kikapcsolási képernyője van alapértelmezetten az eszköznek (ez természetesen módosítható a beállításokban). Az igazi jóság azonban a bekapcsolás után jött, amikor megjelentek az első könyvborítók a kijelzőn, itt éreztük azt, hogy ennek mindig is így kellett volna kinéznie. Mármint belül ugye – a képregényeket és egyéb különlegesebb kiadványokat leszámítva – minden papírkönyv ugyanolyan, fehér papíron fekete betűk, de a könyvesboltban is, amikor bemegyünk vagy a saját nyomtatott könyveinket nézegetjük otthon, a színes könyvborítók adják meg azt az első esztétikai élményt, amitől úgy beindul a „kívánalom”. Ugyanezt éreztük a PocketBook Color első bekapcsolása után, mintha így, színesben lenne csak teljes a digitális könyvtárunk. Nyilván, aki mobilon vagy tableten olvas az tapasztalhatott már valami hasonlót, de ez itt egy igazi e-könyv-olvasó 😊.

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

A kezdőképernyő, színesben

A dologhoz azért hozzá tartozik, hogy ez az élmény akkor teljes, ha valamilyen szinten meg van világítva a Kaleido e-ink panel, mert sajnos a lassan már-már megszokott Carta típusú szürkeárnyalatos kijelzőkhöz viszonyítva ennek az új képernyőnek alapszíne bizony több árnyalattal szürkébb, nincs meg ugyanaz a kontraszt. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy még mindig van hova fejlődni a színes e-ink technológia esetében is.

Ennyi van a dobozban (egy micro USB kábel és egy micro USB -> Jack átalakító), de igazából más nem is kell.

A csomagolást egyébként a PocketBooktól megszokott puritánság jellemzi, kapunk még egy microUSB kábelt (töltés és adatátvitel) és egy fülhallgató csatlakozó átalakító, mivel külön jack bemenet már nincs az eszközben. Micro SD kártya bővítőhely is van természetesen.

A motorháztető alatt

Mielőtt rátérnénk a színes kijelző illetve a hozzá tartozó komolyabb funkciók részletesebb bemutatására és véleményezésére, nézzük meg gyorsan „mi hatja a villanymotort”, hardveresen és szoftveresen mit tud a masina.

A Color lelke ugyanaz az 1 Gigaherzes 2 magos processzor, ami már a korábbi felsőkategóriás modellekben (sőt most már a középkategóriában, a Touch Lux 5. generációjában) is beszerelésre került. 1 GB működési memória (RAM) és 16 GB belső tárhely van hozzá. Ennyi azért átlagos felhasználásra – még ha most könyvek helyett képregényekkel pakoljuk is tele – bőven elég. Ha azonban a hangoskönyveinket is ezen az eszközön szeretnék tárolni, akkor elkellhet egy microSD kártya, amit 32 GB-ig támogat az eszköz. Van Wi-fi, bluetooth (az ilyen kapcsolattal rendelkező fül- és fejhallgatók csatlakoztatásához) és egy 1900mAh-es akkumulátor, ami szintén biztosítja a szokásos, hetekig tartó működést. A háttérvilágítás is alapvető. Ja és az egész kütyü, mint a pille, mindössze 160 gramm.

Ami viszont nincs: a megvilágítás színhőmérséklete nem szabályozható, ez talán ebben a kategóriában furcsa, mi úgy gondoljuk azért van, mert a Kaleido kijelző színei a hideg kék fényben mutatnak a legjobban, minden ettől eltérő, melegebb, sárgább megvilágítás fakóbbá teszi a megjelenítést. Ennyi pénzért talán kaphattunk volna vízálló burkolatot is, ez sincs sajna. Ezen ne akadjunk fenn, de a fürdőkádba nem vigyük magunkkal a Colort.

Felhasználói élmény

Miután bemutattuk röviden a hardvert és a hozzá tartozó funkciókat, tekintsük át a szoftveres interfészt. A PocketBook indén késő tavasszal kezdte el frissíteni számos készüléktípusát a 6.0-ás operációs rendszer verzióval, ami az új felhasználói felület mellett többek között már támogatta az epub 3.0. e-könyv szabványt is. A Color természetesen ezzel az új OS-el érkezik és egészen 6.1.962-es verzióig frissíthető, mely kifejezetten ehhez a színeskijelzős eszközhöz készült elágazása a rendszernek.

Annyira nem szeretnénk belemerülni ennek bemutatásába, de néhány dolgot kiemeltünk:

 • Kezdőlap: egyszerű, jól áttekinthető, egy kis részét a PocketBook e-könyv webáruház fogalja el, amiben egyébként minden további nélkül tudunk e-könyveket és hangoskönyveket is vásárolni és letölteni közvetlenül az eszközre, de magyar tartalom nem igazán található itt, illetve maga az áruház is csak népszerűbb külföldi nyelveken tud megjelenni. Az árak magyar pénztárcával mérve is elfogadhatók egyébként.
PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Teljes értékű e-könyv áruház az eszközön, de csak külföldi könyvek kaphatók egyelőre

 • Könyvtárak: külön ikonnal érhető el a főmenüből, a könyvek nagyon sokféleképpen rendezhetők és van többféle lista és borítónézet is. A színes könyvborítók tök jól néznek ki, ezek hozzáadhatók egy saját könyvespolchoz vagy egyszerűen a kedvencek. Létezik külön könyvtár a hangoskönyveknek is, és az eszköztől kapunk instrukciókat, hova másoljuk az audiofájlokat a számítógépről, hogy ebben az egyedi könyvtárban tudjanak megjelenni.
PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Színes borítók a digitális könyvtárban

 • Alkalmazások: minden klasszikus PocketBook jóság itt is elérhető (játékok, számológép, RSS hírolvasó, naptár, böngésző, jegyzetek stb.). A galériában számos színes képen keresztül tesztelhetjük a Kaleido panel tudását, teljesítményét. A színező applikáció elsősorban gyerekeknek szól, előre megrajzolt körvonalas képeket tudunk benne kiszínezni az érintőképernyő segítségével 😊.
PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

A színező játék 🙂

 • Szolgáltatások: mindenképpen kiemelendők a most már igen erősnek mondható felhő alapú megoldások a könyvek tárolására és eszköz(ök)re küldéséhez.
 • Egyrészt továbbra is van Dropbox támogatás. Ez a független, 5 GB-ig ingyenes felhőszolgáltatás, igen népszerű a világ minden táján, így kis hazánkban is és a Coloron futú 6-s OS nagyon jól együttműködik vele. Ha szeretnénk, tényleg nincs szükség kábeles összeköttetésre többé, legyen szó akár e-könyv állományokról, dokumentumokról, hangfájlokról.
 • Emellé ott van a most már itthonról is mindenféle korlátozás nélkül elérhető PocketBook Cloud. A gyártó cég saját megoldása, mely szintén 5 GB tárhelyet ad ingyenesen. Össze tudjuk kötni okostelefonunkat, számítógépünket és az e-könyv-olvasónkat is ennek segítségével. Ha nincs fiókunk a regisztrációt érdemes a könyv-olvasón kezdeni, egyszerű és gyorsan megy, pár perc az egész. Ezek után bármilyen böngészőben a cloud.pocketbook.digital weboldalt felkeresve, az eszközön kívánt fájlokat oda „bedoválva”, azok automatikusan letöltődnek a felhőhöz csatlakoztatott eszközökre. Az almás és androidos okostelefonokra az alkalmazásáruházakban ingyenesen elérhető PocketBook Readerel működik együtt.
 • Említést érdemel még a Send-to-Pocketbook megoldás, aminél kapunk szintén ingyenesen egy e-mailcímet. Ez erre küldött levelekhez csatolt fájlok is azonnal letöltődnek az eszközre (ugye Wi-fi kapcsolat azért szükséges mindezekhez). Mi kell még?
 • Extrák: Végezetül pár szó a fordítási és szövegfelolvasási szolgáltatásokról. Van jó sok szótárat– pl. az angol-magyart is – tartalmazó, akár olvasás közben is használható szótármodul. Illetve a már régóta az OS részét képező szövegfelolvasó szoftver is kiválóan működik, de sajnos magyar nyelven továbbra sem elérhető.

Színesben szebb a világ? Jöjjön a Kaleido e-ink kijelző bemutatása!

Aki már olvasott külföldi oldalakon teszteket, az tudja, hogy eléggé megoszlanak a vélemények a PocketBook Color képernyőjéről. Egyrészt tényleg mindenki elismeri azt, amit mi is említettünk a cikk elején, hogy színesben tényleg minden szebb, másrészt elsősorban két negatívumot emlegetnek.

Az egyik, amiről szintén írtunk fentebb: a kijelző alapszíne sokkal szürkébb, mint egyes szürkeárnyalatos képernyőké (mint pl. a Carta típusé). Ez a probléma elsősorban beltérben jelentkezik. Amelyik helyiségbe a szokásosnál kevesebb napfény jut be (pl. kisebb az ablak) vagy egyébként szép napfényes szobákban de felhős időben olvasunk, a háttérvilágítást mindenképpen be kell kapcsolnunk. Kb. 30%-os fényerő mellett kapjuk meg ilyenkor azt a kontrasztot és láthatóságot, amit egy Carta kijelző még megvilágítás nélkül teljesít. Szóval az első problémát a háttérvilágítás használatával orvosolhatjuk. Van egyébként egy kis nosztalgia is, olyan érzés megvilágítás nélkül használni a Colort, mint mikor még minden eszköz Pearl eink panellel volt szerelve.

A másik állandóan visszatérő téma az eszköz mérete: igazából mindenki ezzel van elfoglalva, mert a PocketBook Color hat hüvelykes Kaleido képernyővel van szerelve és a digitális képregények mérete ehhez elvileg túl nagy. A gyakorlatban ez részben cáfolható, mert az olvasó modul számos olyan nagyítási, méretezési és a margókat módosító funkcióval rendelkezik, amellyel áthidalható a probléma. Erről kicsit részletesebb írunk a Képregénytesztek! cím alatt, fotókkal bizonyítva, hogy nem annyira rossz képregényt olvasni a PocketBook Coloron.

A kijelző egyébként 4096 különböző szín és 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes. Hibrid felbontással rendelkezik, ami a következőket jelenti: 1072×1448 képpontból áll, ami 300 képpont/hüvelyk felbontást jelent, de ez csak a szürkeárnyalatos megjelenítésre igaz, a színes képpontok mennyisége nagyjából 100 képpont/hüvelyk, vagyis a színes képek maximum ilyen felbontásban tudnak megjelenni az eszközön. Ez azért jóval elmarad a nyomtatott megjelenítés minőségétől, valójában azonban szinte csak a kicsi bélyegképeken (borítók) látható apróbetűs szövegek olvasásánál zavaró. A színezettség érdekes módon olvasás közben szabályozható különböző beállításokkal, mint például a kontraszt, telítettség, gamma korrekció és fehéregyensúly.

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Itt pedig színek korrekciójához elérhető funkciók láthatók

A megvilágítást 16 fehér színű led lámpácska biztosítja, ezek színe, vagyis a megvilágítás színhőmérséklete a PocketBook Colornál nem szabályozható. Valószínűleg azért, hagyta ki a gyártó ezt  a funkciót az eszközből, mert a megvilágítás színének változása hátrányosan befolyásolhatja a kijelzőn megjelenített színeket. A fényerő teljesen jó és a semleges fehér fény tényleg csak élénkénti a színeket, minél erősebbre vesszük a megvilágítást annál jobban néznek ki a színes részek az eszközön.

Van azonban egy szint, ahonnan nincs tovább, mi ezt „fakósági faktornak” neveztük el. Összehasonlítva ugyanazt a kiadványt egy LCD kijelzőn és a Color képernyőjén, óriási a különbség, elsősorban a színek telítettsége között. Számításba kell venni, hogy egy hátulról megvilágított kijelzőn (ilyen minden hagyományos képernyő, amit évek óta bámulunk: TV, monitor, okostelefon, tablet stb.) a színek még a nyomtatott anyagoknál is élénkebbek (ebben az esetben a papír minősége, anyaga és a környezeti fény intenzitása nagyban befolyásolja a színeket). Azt lehet mondani, a PocketBook Coloron megjelenített kiadvány színeinek élénksége olyan, mintha egy famentes rajzlapra nyomtatták volna ki a színes kiadványt.

A képernyő természetesen érintésérzékeny, minden vezérelhető a szokásos gesztusokkal.

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Kezdőképernyők, PocketBook Color és PocketBook InkPad 3

Olvasni, olvasni, olvasni

Menjünk bele kicsit az olvasó modulba, nézzük mi vár ránk miután megnyitottunk egy kiadványt olvasásra. Ugye a PocketBook rengeteg formátumot kezel, a katalógusokban 19 e-könyves, illetve irodai és 4 kifejezetten grafikus formátumról van szó. Ami mégis releváns lehet számunkra az talán az epub, a mobi és pdf, régebbi anyagok esetében a prc, és a djvu. Aki arra adja a fejét még irodai formátumokat is meg tud nyitni Coloron (doc, docx, rtf). Képregényeknél a CBR és CBZ formátumok minden további nélkül használhatók. Aki ismeri ezeket fájltípusokat az tudja, hogy valójában egy könyvtárba összegyűjtött és ezután zip formátumba tömörített jpg vagy png állományokról van szó, szóval ezeket is kezeli az eszköz (meg a bmp-t és a tiff-et is). Nem nagyon van olyan anyag amit ne lehetne megnyitni rajta.

Ezután a kezelhetőség attól függ, milyen formátumot nyitottunk meg. Epub fájlok esetén nagyon jó testreszabhatóságot kapunk, de 1-2 funkció működését befolyásolja, hogy vannak-e beágyazott fontok a fájlban és azok le vannak-e védve. Ha igen, akkor például hiába állítjuk át a betűtípust, a beágyazott változatot az olvasó modul nem képes felülírni, pedig egyébként számos betűfajta rendelkezésre áll. Nézzük sorban, mit állíthatunk a szabvány e-könyv formátumok esetében: sortávolság, margó, automatikus elválasztás (egész jól működik), betűméret, betűtípusok, végül pedig, hogy az olvasási képernyőn mit szeretnénk látni: oldalszám, állapotsor és a fejezet végéig hátralévő oldalak száma. Amennyiben van a fájlba beépített oldalszámozás (epub 3 szabványnál van már ilyen lehetőség például) akkor az is ki/be kapcsolható.

Az olvasó modulból közvetlenül elérhető továbbá még a képernyő elforgatásának lehetősége, a jegyzet modul, a szótárak és a szövegfelolvasó – ehhez előtte fülhalgatót kell csatlakoztatni az eszközhöz vagy a hozzáadott USB->Jack átalakító segítségével, vagy bluetoothon keresztül.

PDF, CBR, CBZ és egyéb úgynevezett fix oldaltükörrel rendelkező fájlok esetében három – PDF-ek esetében +1 – beállítási lehetőségünk van az oldalak megfelelő méretezéséhez:

 1. a teljes oldalt szeretnénk látni a képernyőn;
 2. a tükör teljes szélességét szeretnék látni a képernyőn, ilyenkor több lapozás kellhet, hogy a teljes oldalt el tudjuk olvasni;
 3. ossza fel az eszköz az oldalt kettő, illetve három hasábból álló részekre, itt még több lapozással tudjuk a teljes oldalt áttekinteni.
 4. olyan PDF-ek esetében, amik digitálisan tartalmazzák a szöveget van még egy úgynevezett áttördelési funkció, amikor az eszköz kinyeri az oldalon lévő szöveges tartalmat és újra formázza a szöveget a képernyő méretének megfelelően. Ezt képregények esetében leírnunk sem kell, hogy nem érdemes használni, azonban folyó szöveget tartalmazó PDF-ek esetében jól működhet.

Az első három funkció használatáról a következő cím alatt még írunk bővebben.

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Különböző funkciók a PDF dokumentumok gyors és automatikus méretezéséhez

A PocketBook Colorban is természetesen elforgatható a képernyő. Mivel az eszközben van egy hardver ami érzékeli az elfordulást (giroszkóp), ez működhet akár automatikusan is. Nagyobb méretű fix oldaltükrös fájlok olvasásakor ez a funkció is jól jöhet. Ha ki van kapcsolva az automatikus forgatás, a képernyőt az olvasó modulban egy külön opcióval akkor is el tudjuk forgatni.

Képregénytesztek!

Az első és fontos információ, hogy hamarosan frissítjük egy videóval a cikk ezen részét, bemutatjuk majd a lentebb megnevezett tesztkiadványokat abban is.

Három fájlt használtunk a tesztekhez:

 1. Egy a Kossuth Kiadó gondozásában, a Klasszikusok képregények sorozat keretében megjelent Sherlock Holmes történet feldolgozása Arthur Conan Doyletól. A sátán kutyája 2011-ben jelent meg, mérete: 164×260 mm – ez egy egyedi méret, A4-esnél kisebb, B5-ös méretnél nagyobb. Formátum: PDF
 2. Egy korabeli angol nyelvű Fenegyerek (Daredevil) képregény, az első, 1950-ben megjelent Daredevil kiadvány digitalizált változata a The Digital Comic Musem-ból. Méret: 109×151 mm – ez egy körülbelüli A6 méret. Formátum: CBR (jpg képek)
 3. Egy 2004-es kiadású X-Men képregény a New X-Men: Academy X sorozat első részének digitális változata a Marveltől, méret: 173×269 mm, szintén egyedi „képregényes” méret a szabvány A4 és B5 méretek között. Formátum: CBZ (jpg képek)

Íme a készült tesztképek és alatta némi komment:

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Egy oldal a Sátán kutyájából, méretezés nélkül (a kép letölthető, kattints rá és nézd meg nagyobban).

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Ugyanaz az oldal, de az automatikus méretezés bekapcsolva, illetve a margók levágása is automatikus. Arányosan nagyítva a képernyő teljes szélességét  kitölti a szövegtükör, így az oldal alja már nem fér ki a képernyőre, de lapozással az oda tudunk ugrani. Teljesen jól olvasható a szöveg (a kép letölthető, kattints rá és nézd meg nagyobban).

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Ez a régi Fenegyerek képregény még olyan kicsi volt, hogy mindenféle nagyítás nélkül jól olvasható a 6 hüvelykes képernyőn is. Íme a címlap (a kép letölthető, kattints rá és nézd meg nagyobban).

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Ez pedig a belív, kicsit már megkopott 🙂 (a kép letölthető, kattints rá és nézd meg nagyobban)

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Egy oldal a New X-Men: Academy X-ből, mindenféle méretezés nélkül (a kép letölthető, kattints rá és nézd meg nagyobban).

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

És ugyanazokat a beállításokat alkalmazva, amelyeket a Sátán kutyájánál is, automatikus oldalszélesség és a margók automatikus vágása. A szöveg itt is jól olvasható (a kép letölthető, kattints rá és nézd meg nagyobban).

A képregényeket megnéztük egy 7,8  hüvelykes InkPad 3-on is, amelynek kijelzője elvileg már kifejezetten alkalmas nagyobb méretű, fix oldaltükrű fájlok megjelenítésére, azonos méretezés mellett persze az InkPad 3-on nagyobb a szöveg, de a Pocketbook Coloron is teljesen olvasható:

PocketBook Color e-könyv-olvasó teszt

Ugyanaz a méretezett oldal a Coloron és az Inkpad 3-on (a kép letölthető, kattints rá és nézd meg nagyobban).

Kinek ajánljuk a PocketBook Colort? Összegzés

A PocketBook legújabb eszköze szerintünk egyértelműen az e-könyv-olvasók következő generációja, nem pedig egy kísérleti darab. Nyilván a Kaleido még nem a legvégső színes e-ink panel, folyamatosan fogják fejleszteni a technológiát és jönnek majd az újabb típusok, de az elsődleges célt, hogy egy viszonylag normálisan áron elérhető színes kijelzős e-könyv-olvasó kerüljön piacra, sikerült elérni. Persze ez relatív és ami ennek a relativitásnak nagyon nem tesz jót sajnos, az az euró árfolyama. Jelenleg kb. 70 és 80 ezer forint között vásárolható meg, attól függően, mikor szerzett be a disztribútor nagyobb készletet, illetve mennyi árrést tudott a gyártótól kicsikarni. Ez, ha erősebb lenne a forint, akkor akár 10%-al is lehetne kevesebb, normális árfolyam mellett 60-65 ezer forintért már beszerezhető lenne a Color. A 70 ezer forint azonban sokaknak itthon még mindig nem az az árkategória amennyiért azonnal ráugranának a készülékre, de biztosan már többen kancsintgattak rá…

Mi más számítana egyébként a PocketBook Color esetében? Hogy egyesek szerint kicsi a kijelzője? A cikkből és a fotókból kiderül, hogy a beépített méretezési funkciókkal nagyobb formátumú képregények is teljesen jól olvashatók rajta.

Aki most szándékozik felsőkategóriás e-könyv-olvasót vásárolni, annak mindenképpen ajánljuk, hogy gondolkozzon el rajta, mert egyébként a színes kijelzőt leszámítva hasonló funkciókkal rendelkező, friss kiadású eszköz sem kapható 50-55 ezer forint alatt (bluetooth, wi-fi, magas felbontású kijelző, háttérvilágítás,  hangoskönyv lejátszás, szótár, felolvasó modul, 16 GB belső memória, ingyenes felhőszolgáltatások stb.). Így már plusz 15-20 ezer forintot szerintünk megér a színes e-ink panel!

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑