MiTiŐk

Megjelent: 2014. december 2. | Szerző: Varga Tamás

A bit.ly és barátai – vajon hova mutatnak a rövidített webcímek?

Olvasd az eszközödön!

Gyakran futhatunk rövidített webcímeket tartalmazó linkekbe a neten böngészés közben, vagy a Facebook hírfolyamunkon. Bár sokszor láthatjuk, hogy mit is tartalmaz az adott link, viszont nem biztos, hogy valóban arra a weboldalra mutat a rövidítés, mint ami a leírásában szerepel. Ez is egyébként egy elterjedt módja a kártevők számítógépünkre juttatásának, különösen a Facebook-on. Az unshort.me oldal segítségével viszont könnyedén kibonthatjuk a webcímet, és megtudhatjuk, hogy valójában hova is irányít minket.

Bár a rövidített webcímek használata már nem olyan divatos, mint pár éve, még most is sokszor lehet találkozni velük. Eredeti céljuk az volt, hogy ha egy adott weblap címe túl hosszú, akkor ezek segítségével, jóval rövidebb formában lehetett azokat megjeleníteni. Erre azért lehet még manapság is szükség, mert a különböző közösségi oldalakon csak igen limitált hosszúságú bejegyzést lehet megjeleníteni. Például a Twitter-en egy üzenetben maximum 140 karakter szerepelhet, a hosszabb linkeknél már nem is igen maradna hely semmiféle írásra. Arról nem is beszélve, hogy még azokon az oldalakon is ahol nincs ilyen limit, elég csúnyán mutatnak a nagyon hosszú linkek.

A leggyakoribb linkrövidítő szolgáltatók:

cikkbe
Szerencsére ez a link biztonságos… 🙂

Meg van tehát a haszna a rövidített linkeknek, azonban sokan kevésbé jóindulatú célokra használják őket. Mivel nem látszik hogy  pontosan milyen címre mutatnak, könnyen lehet, ha rájuk kattintunk akkor egy adathalász oldalon találjuk magunkat vagy rosszabb esetben valamilyen kártevő program, vírus települ a számítógépünkre.  Ha tehát nem vagyunk száz százalékig biztosak egy adott rövidített URL valódiságában, érdemes ellenőrizni, hogy minek is a rövidítése. Ebben lehet a segítségünkre az unshort.me weblap.

Az oldal használata nagyon egyszerű, csak másoljuk be a kérdéses URL-t a rajta található mezőbe, ami egy pillanat alatt kibontja, és megmutatja a teljes hosszúságú címet. Így elkerülhetjük a felesleges kockázatvállalást, és megelőzhetjük az esetleges károkozást.

Forrás: Lifehacker

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑