App-kirakat

Megjelent: 2015. február 18. | Szerző: Varga Tamás

0

Sherlock Holmes és Rejtő Jenő összes: Két ingyenes applikáció Androidra

A Magyar Elektronikus Könyvtárban rengeteg nagyszerű könyv érhető el teljesen ingyenesen. Közéjük tartoznak Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes detektív történetei és – tavaly óta – Rejtő Jenő regényei és novellái is. Azonban ezeknek a műveknek a megkeresése és kigyűjtése sok időt vehet igénybe, ráadásul például a Sherlock Holmes történetek esetében nem is minden formátumban érhetőek el. Szerencsére – ha androidos készüléken szeretnénk olvasni –  van megoldás erre a problémára, két teljesen ingyenes applikáció formájában.

A Rejtő Jenő összes és a Sherlock Holmes összes ingyen nevű alkalmazások 2.2.-es vagy újabb  Android operációs rendszert futtató készülékekre érhetőek el a Google Play Áruházból. Mindkét applikáció teljesen ingyenesen letölthető, és nincsenek alkalmazáson belüli vásárlási lehetőségek sem, bár a teljes díjmentesség ára ez esetben a hirdetések megjelenése. Az alkalmazásokat az Alchimedia készítette a MEK-et felhasználva forrásként. A továbbiakban külön-külön, részletesen is bemutatjuk az appokat.

 

Screenshot_2015-02-15-12-58-48Sherlock Holmes összes ingyen

Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes történetei már számos filmes feldolgozást megértek, kezdve az eredeti művekhez minden szempontból ragaszkodó sorozatokig, a hamisítatlan akciófilmeken keresztül egészen a 2000-es évekbe helyezett verziókig. Érdemes azonban elolvasni az autentikus könyveket is, hiszen ezek valóban lebilincselő detektívtörténetek, és már az emberiség közös kulturális kincsét képezik.

A Sherlock Holmes összes ingyen öt novelláskötetet és négy regényt tartalmaz, azaz gyakorlatilag az összes klasszikus Sherlock Holmes történetet. Pozitívum, hogy magyar mellett eredeti nyelven, angolul is olvashatóak, így akár nyelvgyakorlásra is használható az alkalmazás. Az app csak álló helyzetben működik, egyéb nézet sajnos támogatott. Ha belépünk egy kötetbe, akkor a tartalomjegyzékét láthatjuk, és a jobb felső sarokban találunk egy könyvjelzőt is, amivel a legutóbb olvasott részre ugorhatunk.

A mű kiválasztása után elindul a beépített e-könyv olvasó, ami bár eléggé minimalista, de megfelelően használható. A képernyő felső részén találjuk a menüsort, a bal oldali ikonnal a tartalomjegyzékbe léphetünk vissza, míg a jobb oldalon elhelyezett gombok a különböző beállítási és irányítási lehetőségekért felelnek. A kis nyilakkal a fejezetek között válthatunk, A hold/nap jelzés az éjszakai/nappali olvasási mód közötti átváltást szolgálja, míg a betű ikonnal a kétféle betűméret között választhatunk. Apró furcsaság, hogy amikor először lépünk be egy műbe akkor egyből éjszakai olvasási módban nyitódik meg, de ez persze könnyen átállítható. A könyvben az ujjunk függőleges irányú mozgatásával, vagyis scrollozással tudunk haladni, oldaltörés, így lapozási lehetőség nincs, legalábbis mi nem találtunk. Az olvasási felület alsó részén reklámok jelennek meg, ezek sajnos nem kikapcsolhatóak, de szerencsére nem is nagyon zavaróak.

Összességében az alkalmazás, bár rendelkezik apró hiányosságokkal, de megfelelően használható, kényelmes gyors, és nem utolsó sorban ingyenes lehetőséget biztosít a Sherlock Holmes történetek beszerzésére és olvasására.

Letöltési link:  Sherlock Holmes összes ingyen

 

Screenshot_2015-02-15-14-38-46Rejtő Jenő összes

Rejtő Jenő (avagy legismertebb írói álnevén P. Howard) a XX. századi magyar szórakoztató irodalom megkerülhetetlen alakja. Művei között megtalálhatóak humoros kalandregények éppúgy, mint véresen komoly krimik, de rendkívül szórakoztató vadnyugati történeteket is köszönhetünk neki. Műveit már számtalan alkalommal nyomtatták ki és sikeres filmes és képregényes feldolgozások is léteznek ezekből. Rendkívül termékeny szerző volt. Rövid pályájának korai, tragikus halála vetett véget a második világháború éveiben, 2013-ban volt ennek hetvenedik évfordulója. Életműve, örökösök híján, tavaly óta már szerzői jogdíj megfizetése nélkül is megjelentethető bárki által.

A Rejtő Jenős összes jelenleg a szerző 45 művét tartalmazza, és az alkalmazáson belül található információk alapján továbbiak megjelenése is várható. Működése gyakorlatilag megegyezik a fentebb ismertetett alkalmazással, de néhány hasznos változtatást azért tartalmaz. Például a szövegek már olvashatóak vertikális és horizontális képernyőn is, ezt az app automatikusan érzékeli. Az indítása után a köteteket tematikus csoportosításban (például légiós történetek, vagy bűnügyi történetek) találhatjuk meg. Belépve egy könyvbe, a tartalomjegyzéket láthatjuk, és szintén a jobb felső sarokban van a könyvjelző, funkcióját pár bekezdéssel feljebb már ismertettük.

Belépve az olvasóba ugyanazok a lehetőségeink vannak a beállításokra és irányításra, mint a Sherlock Holmes összesnél, pár apró változatás kivételével. Például már négyféle betűméret közül változtathatunk, vagy az olvasási felületen az ujjunk vízszintes mozgatásával a fejezetek között tudunk ugrálni. Oldaltörés továbbra sincs, és sajnos itt is jelennek meg reklámok a képernyő alsó részén.

Letöltési link: Rejtő Jenő összes

Aki szokott táblagépen olvasni, annak bátran ajánljuk az alkalmazásokat. Androidos készülékeken ennél kényelmesebben és egyszerűbben aligha juthatunk hozzá a két kiváló szerző műveihez. Kellemes olvasást kívánunk! 🙂

Ezt olvastad már?

  • Ingyen e-könyvek a nagyvilágból2016. február 25. Ingyen e-könyvek a nagyvilágból Az alábbi bejegyzésben közvetlen linkeket találtok nagy e-könyv áruházak ingyenes kínálatához. Amazon Ingyenes e-könyv public domain alatt vagyis ezek közkincsek: Amazon Public Domain […]
  • Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra2015. október 28. Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra Íme első cikkünk melyet egy olvasói kérdés inspirált. Érkezett hozzánk a minap egy hozzászólás, melyben az iránt érdeklődtetek, lehet-e a Google Play Books szekciójában vásárolt […]
  • Útlevéllel „Okosföldre“ – Icarus Illumina 2 HD teszt2015. április 22. Útlevéllel „Okosföldre“ – Icarus Illumina 2 HD teszt Újabb e-könyv-olvasó készülékteszttel jelentkezünk. Most egy igazi különlegességet, az Icarus Illumina 2 HD Androidos eszközt vettük górcső alá. Pontosan azért, hogy megnézzük, van-e […]
  • Word dokumentumból e-könyv egyszerűen – Atlantis Word Processor2015. március 24. Word dokumentumból e-könyv egyszerűen – Atlantis Word Processor A Papírontúl blognak van egy e-könyv adatbázisa ahol többek között a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes gyűjteményét próbáltuk meg elérhetővé tenni egy egyszerűen használható keresővel. […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑