MiTiŐk

Megjelent: 2015. augusztus 7. | Szerző: Varga Tamás

0

SolarSPELL – a napelemes digitális könyvtár

Az internet és a rajta található tudásanyag már forradalmasították az oktatás világát, hiszen pár gombnyomással, szinte azonnal hozzájuthatunk a minket érdeklő ismeretekhez. A világ fejlettebbik felén legalábbis ez így van. A kevésbé fejlettebb régiókban viszont – ahol nemhogy internet, de gyakran elektromos áram sincs – sokkal korlátozottabbak a lehetőségek. Azonban már történtek lépések, hogy az ezeken a területeken élőket is hozzá segítsék a digitális világ megismeréséhez, figyelembe véve természetesen a helyi lehetőségeket. Ezen kezdeményezések egyike a SolarSPELL, avagy a Napelemes Tankönyvtár.

A SolarSPELL – ami egyébként a  Solar Powered Educational Leraning Library rövidítése – alapvetően egy digitális könyvtár ami Wi-Fi hotspotként is működik, így a felhasználók a saját eszközeikkel is tudnak csatlakozni hozzá. Megalkotásakor az alapvető igények a strapabírás valamint a minél egyszerűbb és külön áramforrás nélküli működtethetőség voltak, mivel elsősorban olyan területekre szánják, ahol csak korlátok között vagy egyáltalán nem férnek elektromos áramhoz. Készítői a Kaliforniai Műszaki Egyetem diákjai voltak, és elsősorban a kisebb csendes-óceáni szigetekre tervezték, az ottani viszonyok figyelembevételével.

Maga a SolarSPELL egy meglehetősen egyszerűen kinéző kütyü.  Egy vízálló műanyag doboz, ami egy 10 Watt teljesítményű napelem hátoldalára van rögzítve, az oldalán egy sor USB csatlakozóval. A dobozban egy Wi-Fi adapterrel ellátott Banana Pi mikroszámítógép, valamint egy 10,000 milliamperóra töltésű akkumulátor. Az egész rá van kötve – egy feszültség szabályozó segítségével – a napelemre. Emellett a csomag része még egy 32 GB-os SD kártya is amire szabad felhasználású oktatóanyagok vannak feltöltve.

P11607871

Maguk az oktatóanyagok a lehetőségekhez képest széles kört ölelnek fel, kezdve az olyan általános ismeretekkel, mint például a matematika vagy az angol nyelv, egészen az olyan különleges és régió specifikus tudásanyaghoz, mint például hogy mi a teendő katasztrófa helyzet – például Cunami – esetén, vagy hogy mik a halászhajókon alkalmazott biztonsági szabályok. Az egész oktatóanyag egy weblapszerű környezetben érhető el, ami gyakorlatilag az internet működését is szimulálja. Található rajta például egy kisebb (de egész jól használható) wikipédia és egy egészségügyi enciklopédia is. Az alábbi linken megtekinthető a teljes tartalom: (link)

Látható tehát hogy az egész eszköz meglehetősen egyszerű felépítésű és működtetése sem igényel semmilyen magasabb képzettséget. A rendszer lelke, a Banana Pi egy nem túl erős mikroszámítógép, de a célnak bőven elegendő a teljesítménye. Ráadásul fogyasztása is alacsony, így a mellékelt napelem különösebb probléma nélkül alkalmas az energiaellátására.

A készítők az amerikai Békehadtesttel és a Mikronéziai Szövetségi Államokkal együttműködésben egyenlőre 50 különböző csendes-óceáni iskolába kívánják kihelyezni a SolarSPELL-t kísérleti jelleggel. Ha pedig beválik a kis kütyü, akkor akár az egész világon is elterjedhet.

Forrás: TeleRead
Képek forrása: solarspell.org

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑