MiTiŐk

Megjelent: 2015. május 22. | Szerző: Varga Csaba

0

Stream szolgáltatók és hangoskönyvek

Olvasd az eszközödön!

Ezen rövid bejegyzésünk akár a Read in English Now cikkünk kiegészítője is lehetne, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a stream zene szolgáltatóknál  hangoskönyveket is lehet hallgatni, bizonyos esetekben gyakorlatilag ingyenesen. Sajnos magyar nyelvű tartalommal elvétve találkozunk, az angolul vagy németül tanulóknak viszont kimeríthetetlen források állnak rendelkezésre, hogy gyakorolják a szövegértést.

Hozzá kell tenni, olvasott szövegről van szó, a nyelvvizsgák listening részében párbeszédek szerepelnek és ott a kiejtés biztosan nem ennyire tiszta, a szöveg kevésbé érthető. Szóval aki erre készül, azért próbáljon beszerezni konkrét nyelvvizsga feladatokat is.:-)

És mit értünk akár ingyenes hangoskönyv hallgatáson? Például a Spotify rendszere úgy működik, hogy a folyamatos online kapcsolatot igénylő stream szolgáltatás – amikor az egyes track-ek között reklámokat is lejátszanak –, teljesen ingyenes. Az otthoni internetet használva asztali számítógépen vagy, ha van saját wi-fi hálózatunk, akkor a mobileszközeinken is tudjuk hallgatni az audio-könyveket. Ha van előfizetésünk, akkor pedig magunkkal vihetjük ezeket kütyüinken. Nézzük a kínálatot:

Hangoskönyvek a Spotifyon

Azért nem olyan könnyű megtalálni őket (mi most éppen egy iPad-en próbálkoztunk), de böngésszünk a központi kereső segítségével az „audiobooks” szót használva. Több, úgymond általános, vegyes lejátszási listát találhatunk így és két tematikus gyűjteményt, az egyikben krimik (ez német nyelvű), a másikban H.P. Lovecraft műveit listázhatjuk. Ha a kereső más típusú találatait is szemügyre vesszük, igazi gyöngyszemeket is találhatunk, mint például a Háború művészete vagy akár kifejezetten nyelvtanuláshoz készített stream-ek  (Learn French Self Taught). Kipróbáltuk a „hangoskönyv” szóra való keresést is és bizony kaptunk találatot, az Ördög aranyhajszála című albumot, ami 5 Grimm mesét tartalmaz.

rdio

Az rdio tulajdonképpen egy Spotify alternatíva, online audio stream szolgáltatás, nagyon hasonló tulajdonságokkal (ingyenes hozzáférés bizonyos feltételek mellett), böngészőben futó lejátszó alkalmazással és dedikált applikációkkal a mobileszközökre. A kínálat itt is hatalmas, bár zenei téren nagy az átfedés. Úgy tűnik, a rendszer sokkal jobban épít a felhasználók által összeállított lejátszási listákra mint a Spotify. Az itteni hangoskönyv kínálatot olyan anyagok teszik egyedivé, mint például Amanda Haynes nevű felhasználó gyűjtése, ő rádiójátékokat szedett össze egészen az 1930-as évektől fogva (az ezeket tartalmazó album egyébként szerepel önállóan is a rendszerben Vingate Radio Collection albumcímmel). Shakespeare szinte összes műve megtalálható itt, amely hangsávokat rögtön utána (nagy örömünkre) az Asimov Alapítvány trilógiájának rádiójáték feldolgozása követ. És ez tényleg a kínálat egy icipici szelete, a rdion nagyon sok klasszikus világirodalmi alkotás (például Sybil Barkley vagy Jason Kox lejátszási listái) angol nyelvű hangoskönyve érhető el, melyek között szintén van egy két érdekesség. Megtaláltuk Kafka Átváltozását, az eredeti Drakulát és Wells Időgépét is.

Deezer

Bizony a Deezeren is vannak hangoskönyvek. Nem tudom kinek jutott eddig eszébe az itthon népszerű online zeneszolgáltató kínálatában körülnézni, mi ide is bekukkantottunk. Van átfedés az előző két szolgáltató kínálatával, de találtunk máshol nem fellelhető anyagokat. Itt is az „audiobook” kifejezést használtuk és mivel a rendszer keresője kevésbé szofisztikált, egy bazi nagy listát kaptunk amiben több száz track található. Egy érdekes anyagot emelnénk ki: meghallgatható az East Cost Invasion című anyag amelyen a Beatles tagjaival készült interjúk vannak 1964-ből.

Megnéztünk még pár szolgáltatót, de ezeknél a kínálat kisebb volt és szinte teljesen megegyezett az előbbi felsoroltakkal. Ezt a fajta streaminget elsősorban nyilván a populáris zenék legális és kényelmes elérésére találták ki, de mint olvasható „okozhatnak” magasabb szintű kulturális élményt is :-). Jó hangoskönyv hallgatás kívánunk!

Fejléckép forrása: iec.ch

 

Ezt olvastad már?

  • E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész2015. február 10. E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek […]
  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1.2014. november 23. Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1. Újonnan induló rovatunkban a hazai és a nemzetközi e-könyves szintér technikai, gazdasági és kulturális fórumainak híreiből és érdekes cikkeiből állítunk össze hétről, hétre […]
  • Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál2016. április 21. Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál Ma délután három órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál (helyszín: MILLENÁRIS 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.). A díszvendég a norvég Jostien […]

Címkék: , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑