Mobilapp

Megjelent: 2014. november 12. | Szerző: Varga Tamás

Személyes adataink védelmében: PrivacyGrade

A Google Play Store-ban rengeteg alkalmazás érhető el Android operációs rendszert futtató okostelefonunkra vagy táblagépünkre. Ezek az alkalmazások különböző engedélyeket kérhetnek tőlünk, hogy hozzáférhessenek készülékünkön tárolt személyes adatainkhoz, nem mindig számunkra hasznos célzattal.

Normál esetben erre azért van szükségük, hogy megfelelően működhessenek. Gondoljunk csak arra pl. hogy egy email kliensnek hozzáférésre van szüksége a levelezésünkhöz. Sokszor azonban ezek az alkalmazások azért akarnak hozzáférni az adatainkhoz, hogy hirdetésekkel bombázzanak minket. Vagy, rosszabb esetben egy harmadik fél számára adják ki információkat. Érdemes tehát ellenőriznünk a készülékünkre telepített applikációkat, hogy pontosan mihez is férhetnek hozzá. Ebben nyújthat nagy segítséget a PrivacyGrade nevű weboldal.

Az oldalon számos alkalmazás leírását találhatjuk meg, külön részletezve hogy milyen engedélyeket kérnek, és hogy vajon jogos-e ez a kérésük. Példának okáért a Foursquare alkalmazás hozzáférést kér tartózkodási helyünkhöz, amit egyébként teljesen jogosan tesz, mivel a célja az, hogy különböző érdekes helyeket ajánljon a közelünkben. A Fruit Ninja nevű játék szintén hozzáférést kér a helyi adatainkhoz, azonban erre semmi szüksége nincsen a megfelelő működéséhez. Valószínűleg tehát hirdetési vagy egyéb, nem az alkalmazáshoz köthető célzattal igényli ezt az információt.

02
Így néz ki egy aplikáció értékelése a honlapon

De nem minden esetben ilyen egyszerű eldönteni, hogy egy alkalmazás biztonságos-e vagy sem. A My Talking Tom nevű alkalmazás, amiben egy aranyos cica szerepel, hozzáférést kér a mikrofonunkhoz. Erre azért van szüksége, mert az előbb említett hipoallergén virtuális házikedvenc visszamondja azt, amit a mikrofonba szólunk. Azonban emellett tárolja is a felvételt, és ezt esetleg marketing célokra is használhatja. Ez nagy valószínűséggel a végfelhasználói szerződésben is le van írva, a felhasználók 99 százaléka azonban egyáltalán nem biztos, hogy elolvassa a, dokumentumok (mi szinte sosem). A PrivacyGrade ebben is segítséget nyújthat, mivel itt minden egyes alkalmazásnál röviden le van írva, hogy milyen adatainkhoz férhet hozzá, és ezeket mire használhatja fel.

Az oldal szerkesztői bevezettek egy értékelési rendszert is a nem megfelelő applikációk felismeréséhez. Ebben A+ (kiváló) és D (gyenge) közötti osztályzatot kaphatnak az egyes alkalmazások. Érdemes megemlíteni, hogy rengeteg gyermekek számára készült alkalmazás a leggyengébb osztályzatot kapta meg.

Ajánlott tehát körülnézni az oldalon mielőtt egy új alkalmazást telepítenénk készülékünkre, vagy ha csak egy gyakran használt kedvencünkről szeretnék megtudni, hogy minden rendben van-e vele. Soha nem tudhatjuk, mire használhatják fel személyes adatainkat, úgyhogy nem árt a biztonság.

Forrás: Lifehacker

Ezt olvastad már?

  • Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra2015. október 28. Könyvek a Google Playből e-könyv-olvasóra Íme első cikkünk melyet egy olvasói kérdés inspirált. Érkezett hozzánk a minap egy hozzászólás, melyben az iránt érdeklődtetek, lehet-e a Google Play Books szekciójában vásárolt […]
  • HomeTube – Gyerekbarát kezdőképernyő Androidra2014. szeptember 27. HomeTube – Gyerekbarát kezdőképernyő Androidra A Youtube videók nézése gyermekeink számára remek szórakozási lehetőséget nyújthat, pláne ha ezt egy táblagépen tehetik meg. Sok szülő azonban (gyakran jó okkal) nem szívesen hagyja, hogy […]
  • A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra2016. december 4. A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra Kis késéssel de elkészült a cikkünk, úgy gondoljuk, teljes áttekintést tudunk nyújtani a hazai piacról korábbi tapasztalatainkat figyelembe véve. Természetesen az ajánló némileg […]
  • Energy Sistem Pro Plus: spanyolviasz – e-könyv-olvasó teszt2016. március 1. Energy Sistem Pro Plus: spanyolviasz – e-könyv-olvasó teszt Bár a legtöbb e-tinta könyv olvasót kimondottan csak e-könyvek olvasására készítenek, de minden évben akadnak kivételek, amik jóval szélesebb körű felhasználhatóságot próbálnak lehetővé […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑