E-papír PocketBook Touch HD 2 teszt

Megjelent: 2018. március 5. | Szerző: Varga Csaba

0

Szemünk fénye – PocketBook Touch HD 2 teszt

Szemünk fénye – PocketBook Touch HD 2 teszt Varga Csaba

Csúcskategória a legjobb áron

Ár/érték arány
Extrák
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok

Összegzés: Szín ötösre vizsgázott nálunk a PocketBook új, hagyományos méretű készüléke, elsősorban az ára miatt kapta az eddig legjobb értékelést, mivel egy olyan funkció érhető el benne szinte középkategóriás áron, ami a versenytársaknál csak jóval drágábban...

5

Összegzés


A PocketBook hagyományos méretű (6 hüvelykes kijelzővel rendelkező) újabb zászlóshajója tavaly év végén érkezett meg a boltok polcaira egy olyan funkcióval, ami miatt mindenképpen szerettük volna kipróbálni a sok mindenben egyébként az előző verzióval megegyező készüléket. A Touch HD első generációját még 2017 márciusában, majdnem egy éve sikerült górcső alá vennünk (aki esetleg nem tudja, még a második generáció előtt gyorsan kijött a cég a hölgyek között igen népszerű Ruby Red színű burkolattal ellátott Touch HD 1-el). Ebben a tesztben ugyan megemlítjük a két típus közötti különbségeket, de egyébként szinte kizárólag Touch HD 2-be integrált új „SMARTlight” technológiával foglalkozunk. Mert, hogy nagyon jó 🙂.

Egyezőségek a két készülék között

Touch HD 1 és 2-es verziója a led technológiájú háttérvilágítás működését és a burkolat színét tekintve szinte teljesen megegyezik. Ugyanazok a hardveres paraméterek:

  • 6 hüvelykes Carta típusú 1072×1448 px, Ultra HD (300 dpi) felbontású kijelző – ez a legjobb típusú, kereskedelmi forgalomban kapható 6 hüvelykes kijelző, ilyen van a Kindle Voyage-ban is. Háttérvilágítással, érintőképernyővel.
  • 1500 mAh-as akkumulátor, hónapokig bírják a masinák, de ez a jól optimalizált operációs rendszernek is köszönhető.
  • 1 Ghz-es processzor, 512 MB belső memórija, 8 GB tárhely a könyveknek
  • Wifi, hangkimenet és zenelejátszás, microUSB csatlakozó
  • A szoftververzió is megegyezik, ugyanazok a jóságok vannak mindkét készülékben: rengeteg formátum kezelése, első osztályú olvasó felület, Dropbox kliens, alkalmazások, játékok, PocketBook Cloud szolgáltatások
  • A PocketBook Touch HD 1-ről itt olvasható a teszt.
  • Amiben a Touch HD 2 a HD 1-től különbözik az a változtatható színű ledes háttérvilágítás és az ehhez kapcsolt szoftveres modul, melynek segítségével a háttérvilágítás színhőmérsékletét lehet variálni manuálisan vagy automatikusan.
  • Illetve még a PocketBook Sensenél megismert sötét csokoládé színű burkolattal kapható egyelőre az új generáció.

PocketBook Touch HD 2 teszt

Külsőre a színét leszámítva teljesen úgy néz ki mint az elődje

No, de miért is fontos, a változtatható színhőmérsékletű háttérvilágítás?

A PocketBook elég nagy e-olvasó gyártó ahhoz, hogy megengedhesse magának a kísérletezést, ez korábban mindenféle irányokat vett (beépített kamera – PocketBook Ultra, automatikus fényerő szabályozás Sense), a címben említett funkciót mégsem ők vezették be először, hanem a kanadai Kobo, az Aura One modellben. Több cég is villámgyorsan követte az ötletet, hiszen egy tényleg hasznos funkcióról van szó, megjelentek az első Nook és Kindle modellek is a megoldással. Egyelőre úgy tűnik, hogy leginkább a prémium kategóriában elérhető a dolog, de biztosak vagyunk benne, hogy 1–2 éven belül az alacsonyabb árú modellekbe is integrálják a színhőmérséklet szabályozást. A dolog kulcsa a kék fény biológiai ritmusunka gyakorolt negatív hatásának kiküszöbölése, az ötlet pedig az okostelefonokra megjelent kékfényszűrő alkalmazásokból származik. Erről amúgy írtunk korábban itt.

Íme egy keretes írás a jelenség és a megoldás részletesebb magyarázatául:

Kutatások igazolták, hogy ha az esti órákban sok kék fény éri a szemünket az megzavarja a cirkadián ritmusunkat, ami kihatással van az alvásra. A szemünkben van egy receptor (Melanopszin) amely közvetve felelős a Melatonin nevű hormon termelődéséért, többek között ez a hormon szabályozza az alvásciklusunkat. A receptor érzékeny az alacsony hullámhosszú fényre (420-480 nanométer), amely aztán kihat a nevezett hormon termelésére is. Az ember alkotta fényforrások által kibocsájtott fény színét a hullámhosszon kívül meg lehet határozni színhőmérséklettel is, minél alacsonyabb a kibocsájtott fény hullámhossza annál magasabb a színhőmérséklete, annál kékebb a fény. Ha alvás előtt hosszabban használjuk a jellemzően kék fényt kibocsájtó LCD kijelzős eszközeinket (vagy éppen a háttérvilágításos e-könyv-olvasónkat) akkor az alvásritmusunk felborul, átlagosan egy órával kevesebbet alszunk. A készülékekben a technológia azonban lehetővé teszi a színek változtatását is, hiszen a három féle színből (piros, zöld, kék), amit használnak a megvilágításhoz, akármilyen szín „kivilágítható”. A telefonoknál csak szoftveres korrekcióra van szükség. Az e-könyv olvasókat korábban csak egy féle színű ledes háttérvilágítással látták el. A funkció bevezetéséhez ezt kellett megváltoztatni, majd jöhetett a szoftverfejlesztés.

PocketBook Touch HD 2 teszt

A Touch HD 1 és Touch HD 2 képernyőjének megvilágítása közötti különbség szemmel látható, az egyik készülékben állítható a színhőmérséklet 🙂

Hogyan működik ez a Touch HD 2-ben?

A készülékbe integrált SMARTLight technológai tulajdonképpen kékfényszűrőként funkcionál. És leginkább attól smart, hogy a szoftver a napszaknak megfelelően automatikusan képes a színhőmérsékletet szabályozni. Ahogy közeledünk a naplementéhez és megyünk bele egyre jobban az éjszakába úgy lesz egyre melegebb (sárgább), természetesebb színű a háttérvilágítás, az egészséges emberi bioritmus figyelembe vételével.

PocketBook Touch HD 2 teszt

Az automatikus fényerő szabályozás soha nem „sárgítja” el teljesen a kijelzőt

Persze „belenyúlhatunk” kézzel is, és ugyanúgy ahogy a fényerőt a színhőmérsékletet is egy csúszka segítségével lehet szabályozni, ekkor az automatikus beállítás kikapcsol. A lenti képen látható, hogy a teljesen „éjszakaira” állított színhőmérséklet szinte megegyezik egy meggyújtott gyertya fényének (kb. 1900 Kelvin) színhőmérsékletével. Ez kb 2000 K. Mindamellett, hogy egészséges, még romantikus is és édes emlékeket ébreszthet (kádban, gyertyafénynél olvasás :-)).

PocketBook Touch HD 2 teszt

Romantikus beállításban 🙂

A színhőmérséklet beállításának teszteléséhez egy okostelefonokra letölthető mérőszoftvert használtunk, ez nem egy laboratóriumi eszköz, de a funkció megfelelő működésének vizsgálatához megteszi. Az alábbi eredményeket kaptuk:

PocketBook Touch HD 2 teszt

A fenti képen látható, amikor gyakorlatilag kikapcsolt színhőmérsékélet szabályozás mellett, teljes fényerőn világít a készülék kijelzője, ezt tudja a Touch HD 1-is. Egy kicsivel 10 000 Kelvin felett járunk, ami a természetes nappali fényhez képest (5600 K) „rettenetesen” kék. A borult, ködös égboltra nézve láthatunk hasonló színeket. Napközbeni olvasáshoz ez amúgy megfelelő.

PocketBook Touch HD 2 teszt

A második képen bekapcsoltuk az automatikus fényerő szabályozást, itt egy kicsivel több, mint 4500 Kelvint mértünk. Este fél tizenegy magasságában állította be erre a hőmérsékletre a szoftver kijelző háttérvilágítását. Ez már sokkal jobb érték, hullámhosszt tekintve bőven 500 nm felett járunk. Ha a nap fényét vesszük alapul kora estének felel meg, amikor még látunk természetes fény mellett is.

PocketBook Touch HD 2 teszt

Az utolsó tesztnél manuálisan maximumra vettük a színhőmérséklet szabályozó csúszkáját, alig 2000 Kelvint mértünk, ez a gyertyafény, a régi idők éjszakai megvilágítása, naplemente után több száz éven keresztül ilyen fény mellett olvasott az ember.

Hosszabb távú, „élettani” teszt

E sorok írója is – mint mindenki más – szeret jókat aludni, ráadásul gyakran olvas meséket is e-könyv-olvasón egy igen fiatal teremtésnek. Leginkább a lehető legalacsonyabb színhőmérsékletű fényre állítva használtuk a háttérvilágítást és a körülbelül két hetes használat alatt hozzászoktunk a meleg fényhez, ami után egy „hagyományos” háttérvilágítással rendelkező készüléken való olvasás kellemetlen volt. Hamar hozzá lehet szokni a jóhoz. Az alvásidőt azért nem mértük, de sárgább megvilágítás jóval kellemesebb érzetet ad. Annak aki sokat olvas éjszaka, kifejezetten ajánlunk ilyen funkcióval rendelkező e-könyv-olvasót.

Összegzés

Egyértelműen hasznos funkciónak tartjuk a változtatható színhőmérsékletű háttérvilágítást, pláne a PocketBook Touch HD 2 esetében ahol az új készülék csak pár ezer forinttal kerül drágább, mint az előző verzió, láttuk mostanában 46 ezer forint körül az első generációt és alig 50 ezerért a kettest. A készülékről alkotott teljes képhez szükséges elolvasni az Touch HD 1-ről írt tesztünket is, ott minden egyebet leírunk!

Ha valaki high-end olvasóban gondolkodik annak ezek az árak amúgy is nagyon barátiak, a következő készülék, amiben benne van ez a funkció majdnem 20 ezer forinttal drágábban kapható (Kobo Aura H2O, Kindle Voyage). Mint ahogy írtuk is, éjjel sokat olvasóknak erősen ajánlott!

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑