MiTiŐk

Megjelent: 2014. november 18. | Szerző: Varga Tamás

Szókincsünket javítja, ha kedvtelésből is olvasunk

Az olvasás jótékony hatásairól már eddig is számos kutatás született. Az is tudott, hogy akik gyerekkorukban sokat olvasnak, műveltebb és érdeklődőbb felnőttek lesznek, nyitottabbak az új dolgokra.  Most egy újabb elemzés azt bizonyította be, hogy ha kedvtelésből olvasunk, egyértelműen javul a szókincsünk.

A „Szókincs serdülőkortól a felnőttkor utánig” című tanulmányt a brit Oktatási Intézet két kutatója, Alice Sullivan és Matt Brown készítette, és közel tízezer, a 40-es évek elején járó személy vett részt benne. Az eredményeket összehasonlították a résztvevők fiatalkori teszteredményeivel, valamint rendszerezték ezeket gyermekkori olvasási szokásaik szerint.

apa_kolok

A kép forrása: theloushe / Foter / CC BY-NC-ND

A kutatás szerint azok a felnőttek, akik már tízévesen olvastak kedvtelésből 67 %-ot értek el azon a szókincsüket felmérő teszten, amit 42 évesen írtak. Míg azok a résztvevők, akik gyerekként nem így tettek, csupán 51 %-ot teljesítettek.

A tanulmány azt is megmutatta, nem csak az számít, felnőttként mennyit olvasunk, hanem az is hogy mit. Azok az alanyok, akik 16 és 42 éves koruk között leginkább klasszikus irodalmi műveket forgattak,  átlagban öt ponttal többet értek el a teszten mint a többiek, azaz az ők szókincsük fejlettebb volt.

A fentieken kívül még látható volt, az olvasott újságok típusa is befolyásolja a szókincset. Akik különböző bulvár- és szennylapokat választottak, kissé gyengébb eredményeket értek el, míg akik valamilyen jobb, minőségi lapot részesítettek előnyben, jobban teljesítettek.

A kutatók szavaival: „A kedvtelésből olvasás hosszú távú hatása, hogy akik gyakran olvastak gyerekkorukban, húszas és harmincas éveikben is megtartották ezt a szokásukat. Más szóval, akik gyerekként és serdülőkorúként »jó« olvasási szokásokat fejlesztettek ki a későbbiekben is profitáltak ebből, mert szókincsük folyamatosan fejlődött, ami természetes módon gazdagította az íráskészségüket.”

És végül, a felmérés azt is megállapította, hogy az olvasás népszerű időtöltés a középkorúak között. Majdnem minden negyedik résztvevő (26 százalékuk) napi rendszerességgel olvasott könyveket kedvtelésből, további 13 százalékuk hetente többször tette ezt.

Forrás: The Digital Reader

Fejléckép forrása: loungerie / Foter / CC BY-NC-SA

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑