Eszközelő

Megjelent: 2014. december 11. | Szerző: Varga Tamás

Táblagépek az éttermekben

Olvasd az eszközödön!

Az Egyesült Államokban egyre több étterem vezeti be a táblagépek kölcsönzését a vendégek számára, nem csak a digitális menük bemutatására, hanem szórakozási, olvasási, számlafizetési lehetőségek biztosítására. Egyre több startup és régebbi piaci szereplő próbál szeletet hasítani ebből az új, milliárddolláros üzletből.

Az El a Carte cég, melynek központja a Kaliforniai Szilícium-völgyben található, tavaly hatalmas üzletet csinált, amikor is százezer asztalmelléki tablet leszállításáról kötött szerződést az amerikai Applebees étteremlánccal. A vendégek a menü böngészésére, és ételrendelésre használhatják az Android alapú készülékeket, mintha egy online boltban lennének, az étkezés végeztével pedig fizethetnek is a táblagépen. Most novemberben újabb sikeres megállapodást kötöttek egy másik vendéglátó ipari céggel a Johnny Rockets hamburger-lánccal 200 étterem táblagéppel való ellátásáról. De hol ebben az üzlet? Nagyon egyszerű: A pilot időszak alatt 11,2%-al gyorsabban végeztek a vendégek az étkezéssel, így azonos időintervallum alatt több fogyasztót tudtak kiszolgálni az étkezdékben.

5311865835_b49d828048_oForrás: L-T-L / Foter / CC BY-NC-SA

Sikeresen növelték a vendégek költését is: Egy másik nagyobb brand, a Chili’s Grill & Bar, a dallasi Ziosk társaság segítségével szintén elkezdte a táblagépek bevezetését. Az étteremlánc annyira elégedett volt a 180 egységet érintő próba időszakkal, hogy 48,000 táblagépet rendeltek a több mint 1200 amerikai éttermükbe. A Ziosk felmérése szerint a készülékek több mint 20%-al növelik az impulzusvásárlások mennyiségét, különösen, hogy a kijelzők során étvágygerjesztő fotókat jelenítenek meg a fogásokról. Desszertekből is 20%-al több fogy ennek köszönhetően, és az eszközökkel felszerelt éttermekben több kávét is rendelnek a vendégek.

De természetesen a táblagépek felhasználása nem merül ki a digitális menük, és rendelés biztosításában. Minimális felárért használhatóak kisgyermekek lefoglalására, például különböző játékok segítségével, vagy az egyedül étkezőknek olvasási lehetőség biztosítására is.

6059828413_c732cc132f_o
Forrás: Dana C. Voss / Foter / CC BY

Az egyik leggyakoribb elfoglaltság az éttermekben – természetesen az evés mellett 🙂 – a helyi újságok olvasása. Éppen ezért számos amerikai lánc biztosított nyomtatott példányokat a helyi és nemzetközi lapokból a vendégeik számára. Az utóbbi időben ez a szokás azonban visszaszorult, mivel a legtöbben már saját készüléket – táblagépeket, e-könyv olvasókat és okostelefonokat – használnak erre a célra. Ennek a problémának az áthidalására a vancouveri PressReader digitális terjesztéssel is foglalkozó cég két különböző megoldást is kifejlesztett. Az első egy hagyományosabb megközelítés, ami a print on demand szolgáltatáson alapul: Ez az éttermeknek lehetőséget biztosít a PressReader több mint kétezer kiadványa közötti böngészésre és a kiválasztott lapok egyedi, kis példányszámú megrendelésére, amit aztán minden nap kiszállítanak a számukra. Ez egy igen költséghatékony módszer az olyan nagy újságok, magazinok nemzetközi kiadásának beszerzésére, mint például a Wahington Post, vagy a Le Monde. A másik, modernebb, szolgáltatás annyiból áll, hogy felszerelnek egy wi-fi hotspot-ot az étteremben, így a vendégek a saját készülékük segítségével férnek hozzá a disztribútor teljes kínálatához.

Az egyik legkellemesebb dolog ebben a megoldásban az, hogy az olvasóknak nem kell előfizetniük az újságokra. Elegendő, ha rendelkeznek PressReader feliratkozással, és amíg az étteremben tartózkodnak, hozzáférnek a lapokhoz, mindenféle egyéb költség nélkül.

Forrás: GoodEReader
Fejléckép forrása: Photo credit: The Digital Story

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑