E-könyv Digitális Tankönyvtár e-könyvek, tankönyvek

Megjelent: 2016. szeptember 14. | Szerző: Varga Tamás

0

Tankönyvek mindenkinek: a Digitális Tankönyvtár

Több mint 13 ezer tudományos témájú és oktatási könyvhöz és folyóirathoz férhetünk hozzá a Digitális Tankönyvtár gyűjteményéből.

A Digitális Tankönyvtár (eredeti nevén Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár) még 2005-ben kezdte meg működését. Az első időkben mindössze néhány száz dokumentum volt itt elérhető, de már ekkor is több tudományágból szerepeltek benne könyvek, kezdve a történelemmel és néprajzzal egészen a környezetvédelemig és biológiáig. Az évek során egyre több írás került be a gyűjteménybe, és 2016-ra eljutottunk oda, hogy már több mint 13 ezer dokumentumot tartalmaz az e-könyvtár, amelyhez számos különböző formátumban (például pdf és epub) hozzáférhetünk, de akár online is olvashatunk. A gyűjteményt létrehozó projekt célja elsősorban a felsőoktatásban és tudományos kutatásban résztvevők munkájának és tanulásának segítése volt, hiszen az ezekhez szükséges szakirodalom és egyéb dokumentumok digitálisan, egy helyen való tárolása és könnyű hozzáférhetősége nagyban megkönnyíti mind az oktatás mind a kutatás folyamatát.

Maga a honlap kimondottan letisztult és átlátható, a kezdőoldalon a könyvtárral kapcsolatos hírek mellett még egy ajánlót is találunk a gyűjteményből válogatva. A kereső is megfelelően működik, lehetőség van összetett keresésre és a találatok szűkítésére is. Egyetlen fájdalmunk hogy fájltípusra a „sima” látogatók nem tudnak keresni, ez a lehetőség valószínűleg csak a megfelelő jogosultsággal rendelkezőknek van fenntartva.

És ha már a jogosultságoknál tartunk, némelyik dokumentum megtekintéséhez és letöltéséhez (például a Belügyi Közlöny 1896 és 1953 között megjelent példányaihoz, de sok egyéb folyóirathoz is) szintén speciális hozzáférés szükséges. De ennek ellenére érdemes böngészni a tartalmakat, mert igazán érdekes kötetekre is bukkanhatunk.

Csak néhány példa: megtalálhatjuk Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című, több mint 6 ezer oldalas (nyomtatásban eredetileg 21 kötetben kiadott) könyvet, amely egy érdekes korrajz az első világháború előtti Magyarországról és a Monarchia többi területéről. Vagy ott van az Állati növénykert avagy a növényvilág állatkertje: Képes, terepi könyv oktatóknak, gyerekeknek ami egy gazdagon illusztrált és gyerekeknek is ajánlható kiadvány az állati nevekkel bíró növényekről. De persze szép számmal vannak tudományos könyvek is, mint például az Asztrofizika, amely nem éppen az a könnyű esti olvasmány. Egy szó mint száz, a gyűjtemény valóban hatalmas és rengeteg témakört ölel fel.

A Digitális Tankönyvtárban tanár, diák, tudományos műveket szerető olvasó egyaránt találhat magának érdekes és hasznos olvasnivalót. A gyűjteményből hamarosan mi is bővebben fogunk szemezgetni.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,




Vissza az oldal tetejére ↑