E-könyv Digitális Tankönyvtár e-könyvek, tankönyvek

Megjelent: 2016. szeptember 14. | Szerző: Varga Tamás

0

Tankönyvek mindenkinek: a Digitális Tankönyvtár

Olvasd az eszközödön!

Több mint 13 ezer tudományos témájú és oktatási könyvhöz és folyóirathoz férhetünk hozzá a Digitális Tankönyvtár gyűjteményéből.

A Digitális Tankönyvtár (eredeti nevén Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár) még 2005-ben kezdte meg működését. Az első időkben mindössze néhány száz dokumentum volt itt elérhető, de már ekkor is több tudományágból szerepeltek benne könyvek, kezdve a történelemmel és néprajzzal egészen a környezetvédelemig és biológiáig. Az évek során egyre több írás került be a gyűjteménybe, és 2016-ra eljutottunk oda, hogy már több mint 13 ezer dokumentumot tartalmaz az e-könyvtár, amelyhez számos különböző formátumban (például pdf és epub) hozzáférhetünk, de akár online is olvashatunk. A gyűjteményt létrehozó projekt célja elsősorban a felsőoktatásban és tudományos kutatásban résztvevők munkájának és tanulásának segítése volt, hiszen az ezekhez szükséges szakirodalom és egyéb dokumentumok digitálisan, egy helyen való tárolása és könnyű hozzáférhetősége nagyban megkönnyíti mind az oktatás mind a kutatás folyamatát.

Maga a honlap kimondottan letisztult és átlátható, a kezdőoldalon a könyvtárral kapcsolatos hírek mellett még egy ajánlót is találunk a gyűjteményből válogatva. A kereső is megfelelően működik, lehetőség van összetett keresésre és a találatok szűkítésére is. Egyetlen fájdalmunk hogy fájltípusra a „sima” látogatók nem tudnak keresni, ez a lehetőség valószínűleg csak a megfelelő jogosultsággal rendelkezőknek van fenntartva.

És ha már a jogosultságoknál tartunk, némelyik dokumentum megtekintéséhez és letöltéséhez (például a Belügyi Közlöny 1896 és 1953 között megjelent példányaihoz, de sok egyéb folyóirathoz is) szintén speciális hozzáférés szükséges. De ennek ellenére érdemes böngészni a tartalmakat, mert igazán érdekes kötetekre is bukkanhatunk.

Csak néhány példa: megtalálhatjuk Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című, több mint 6 ezer oldalas (nyomtatásban eredetileg 21 kötetben kiadott) könyvet, amely egy érdekes korrajz az első világháború előtti Magyarországról és a Monarchia többi területéről. Vagy ott van az Állati növénykert avagy a növényvilág állatkertje: Képes, terepi könyv oktatóknak, gyerekeknek ami egy gazdagon illusztrált és gyerekeknek is ajánlható kiadvány az állati nevekkel bíró növényekről. De persze szép számmal vannak tudományos könyvek is, mint például az Asztrofizika, amely nem éppen az a könnyű esti olvasmány. Egy szó mint száz, a gyűjtemény valóban hatalmas és rengeteg témakört ölel fel.

A Digitális Tankönyvtárban tanár, diák, tudományos műveket szerető olvasó egyaránt találhat magának érdekes és hasznos olvasnivalót. A gyűjteményből hamarosan mi is bővebben fogunk szemezgetni.

Ezt olvastad már?

  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • Magyar nyelvű könyvek a Gutenberg Projekt oldalán2014. december 30. Magyar nyelvű könyvek a Gutenberg Projekt oldalán „A világ legrégibb digitális könyvtára″ – ezzel a címmel büszkélkedhet az 1971-ben indult közösségi projekt, melynek célja, hogy digitális formátumban megőrizze az elsősorban írott, […]
  • Több mint 4000 e-könyv a Vatikáni Apostoli Könyvtárból2014. november 3. Több mint 4000 e-könyv a Vatikáni Apostoli Könyvtárból A világ egyik legrégebbi, jelenleg is létező könyvtára a Vatikáni Apostoli Könyvtár. Hivatalosan 1475-ben alapították, de története sokkal régebbre, egészen a középkor elejéig nyúlik […]
  • Böngésző alapú e-könyv olvasás:a lehetséges jövő?2014. november 4. Böngésző alapú e-könyv olvasás:a lehetséges jövő? Az elmúlt néhány évben az okostelefonok és táblagépek eladásai jóval megelőzték az e-könyvolvasókét. Sok esetben a potenciális olvasónak csak mobiltelefonja van, és nem rendelkezik […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑