MiTiŐk

Megjelent: 2014. november 5. | Szerző: Varga Tamás

Tippek és trükkök a Google Chrome címsorához

Olvasd az eszközödön!

Magyarország legnépszerűbb böngészője a Google Chrome. Nagyjából minden negyedik felhasználó ezt választja internetezésre. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy bemutatunk pár trükköt, amit kifejezetten a Google szoftverének címsorával tudunk elővarázsolni.

Alapesetben azt gondolnánk, hogy a címsor csupán arra való, hogy beüssük a meglátogatni kívánt oldalak webcímét. Pedig sokkal több mindenre is használhatjuk, például jegyzetelhetünk benne, vagy akár mértékegységeket is átválthatunk:

Egyszerű matematikai műveletek és mértékegységek átváltása

Ha nem akarunk külön számológépet megnyitni valamilyen egyszerűbb számítás elvégzésére, akkor használhatjuk a címsort. Csak írjuk be az egyenletet, és a javaslatokban meg is jelenik a megoldása, nem is kell lenyomni hozzá az Entert. De használhatjuk akár mértékegységek átváltására is, például metrikus vagy angolszász hosszúság vagy hőmérséklet értékeket tudunk oda-vissza számolni. Ilyen formában írjuk be őket: 36 c = f a hőmérséklethez, vagy 2 m = feet a hosszúsághoz.

szamolas_01

Változtassuk a böngészőnket jegyzettömbé

Ez a trükk nem csak a Chrome-ban, hanem minden újabb webböngészőben működik. Ha gyorsan szeretnénk jegyzetelni valamiről, csak írjuk be a következőket a címsorba:

data:text/html, <html contenteditable>

Ekkor kapunk egy üres lapot, amire bármit feljegyezhetünk. A fenti kódot elmenthetjük könyvjelzőnek is, így csak egy kattintásra leszünk a jegyzettömbtől.

jegyzet 02

Keressünk szavakra „húzd és ejtsd” módszerrel

 Ha utáljuk a „kivágás-beillesztés” műveleteket, vagy csak nem szeretünk mindenre jobbklikket alkalmazni, úgy is kereshetünk egyes szavakra, ha behúzzuk a címsorba.

Keressünk a Gmail-en vagy a Google Drive-on

Ha egy bizonyos Google webalkalmazásban akarunk keresni, mint például a Gmail vagy a Drive, azt csak jó pár kattintással tehetjük meg. Sokkal egyszerűbben, ezekre már a címsorban is rákereshetünk. Ahhoz hogy ezt elérjük, csak egy kis előkészületre van szükség:

  1. Jobbklikk a címsorra és a lenyíló menüből válasszuk ki a Keresők beállítását.
  2. A megjelenő ablak alján adjunk hozzá egy új keresőt, mondjuk legyen a neve Google Drive
  3. A kulcsszó legyen valami olyan, amit könnyen megjegyezhetünk, ebben az esetben például gdrive
  4. Az URL mezőbe írjuk be a következőt http://drive.google.com/?hl=en&tab=bo#search/%s vagy, Gmail esetén ezt: https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#apps/%s

Ezután csak írjuk be a címsorba a kulcsszót és nyomjuk le a TAB billentyűt. Máris az adott alkalmazáson belül használjuk a keresőt.

E-mail kliens indítása böngészőből

Ha e-mailt akarunk írni, nem muszáj kilépnünk a böngészőből. Csak írjuk be a címsorba hogy mailto: és ezt követően el is indul az alapértelmezetten beállított e-mail kliensünk új üzenet írásához.

Címsor használata fájlkezelőként

Meg van a lehetőségünk arra is, hogy fájlkezelőként használjuk a Chrome-ot. Csak üssük be a címsorba például hogy C:/ Windows-nál vagy file://localhost Mac-en, és meg is jelenítődnek az adott meghajtón található fájlok és mappák. Ha a fájlokat behúzzuk a címsorba, akkor azokat meg is nyitja a böngésző.

Nézzünk utána egy weboldal Biztonsági Információinak

Ha esetleg egy olyan oldalon találjuk magunkat, aminek megbízhatóságáról nem vagyunk meggyőződve, és több információt szeretnénk megtudni róla (például, hogy mit is akar csinálni a gépünkön), akkor csak kattintsunk a címsorban a webcím előtti lap ikonra. Itt utánanézhetünk az oldal engedélyeinek, a sütiknek, blokkolhatjuk a felugró ablakokat stb.

secu_03

 

A fentiekből is látszik, hogy a Chrome az egyik legsokoldalúbb böngésző, talán nem is véletlenül terjedt el ennyire. Reméljük, hogy hasznos tippekkel tudtunk szolgálni nektek hozzá vagy ha nem a Google böngészőjét használjátok, itt az ideje kipróbálni! (Ezért a cikkért most rengeteg pénzt kaptunk. A Google-től.)

Forrás: Lifehacker

A fejléc kép forrása: thenextweb.com

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑