MiTiŐk kotta

Megjelent: 2016. április 7. | Szerző: Varga Tamás

0

Több száz klasszikus zenemű kottája ingyen a neten

Olvasd az eszközödön!

Az internetnek és a digitalizálási projekteknek hála manapság olyan művek és kéziratok is hozzáférhetőek a szélesebb nagyközönség számára amikbe eddig csak szakemberek és kutatók tekinthettek bele. A New York-i Morgan Múzeum és Könyvtár nemrégiben bedigitalizálta több mint 500 klasszikus zenemű eredeti kottáját és elérhetővé is tette ezeket a weboldalán.

A megtekinthető művek között olyan nagy zeneszerzők kézzel írt kottái is megtalálhatóak mint például Beethoven, Chopin, Bach vagy éppen Liszt Ferenc. A kották egy – kissé már elavult – flash technológiát használó nézegetőben tekinthetőek meg, itt lehetőség van a képekre való nagyításra, és a teljes képernyős nézetre is.A dokumentumok lapjai nagyrészt jpg formátuban vannak fent, így akár le is tölthetőek (válaszd a kotta oldalán a „View thumbnails and print pages” opciót és a felugró ablakban minden egyes lap külön-külön letölthető a „Print/Download” gombbal), igaz ezeknek a képeknek sajnos nem túl jó a felbontása, így mi inkább az online megtekintést javasoljuk olvasóinknak.

A könyvtár bedigitalizált anyagai között számos más érdekességet is találhatunk, például Lewis Carroll, az Alice Csodaországban írójának műveit, vagy éppen a valódi Alice levelét amit apjának írt. De emellett vannak még középkori kódex és kézirat lapok, és több száz Rembrandt nyomat is megnézhető a múzeum oldalán.

Forrás: Good e-Reader

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑