Merítés 01

Megjelent: 2016. május 22. | Szerző: Varga Tamás

0

Tolmács fülhallgató, okoscipő és miért szeretjük a könyvek illatát?

Olvasd az eszközödön!

Kiderült miért szeretjük a könyvek illatát, valós időben tolmácsoló fülhallgató, kerekasztal beszélgetés a gyerekekről és a digitális világról, és okoscipő turistáknak.

Végre kiderült, miért imádjuk annyira a régi könyvek illatát

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a nyomtatott könyvek mellett hogy az olvasók szeretik az új könyvek illatát. De vajon miért is kedvelik az emberek a régi vagy új könyveket szagolni? Erre a kérdésre ad választ a 24.hu cikke. Az írásból kiderül, hogy a könyvek alkotórészeit (pl. a tinta és a papír) felépítő kémiai vegyületek a környezeti hatásoknak köszönhetően bomlásnak indulnak, ekkor pedig illékony szerves vegyületek szabadulnak fel, és ezek adják a könyvek jellegzetes illatát.  Például az újabb könyveknél a papír fehérítéséhez használt Hidrogén-peroxid adja a nyomdából újonnan érkezett könyvek friss illatát, a Benzaldehid pedig mandulára emlékezető szagot ad a régebbi kiadványoknak. (link)

 Valós időben tolmácsoló fülhallgató

A technokratán olvastunk egy különleges fejlesztésről, amely valós időben fordítja le a különböző nyelvű beszélgetőpartnerek szavait. A Waverly Labs által készített Pilot nevű eszköz egy párban használatos fülhallgató, amelyből egyet-egyet kell viselni a beszélgető partnereknek. A fülhallgató azonban csak kimeneti eszköz, használatához még egy okostelefonra és az arra telepített applikációra is szükség lesz, ez látja el a tulajdonképpeni fordítási feladatokat. A Pilot egyelőre még nem kapható, a fejlesztők egy hamarosan induló Indiegogo kampányban kívánnak pénzt gyűjteni a projekt megvalósulásához. (link)

Így védenék a gyerekeket az interneten

Az Origón jelent meg egy hosszabb terjedelmű cikk egy, a Vodafone által szervezett kerekasztal beszélgetésről melynek témája a szülők és gyerekek valamint a digitális világ kapcsolata volt. Bár a beszélgetés rengeteg témát érintett, de két dologban minden résztvevő egyetértett: Az egyik hogy a szülőknek el kell fogadniuk hogy a digitális világ itt van, a teljes tiltás nem sok jóra vezethet, hiszen később jelentős hátrányt jelenthet a gyerekeknek ha nem ismerik és használják. A másik pedig hogy mindenképpen oda kell figyelni a kicsikre hogy mit csinálnak az interneten, mert így elkerülhetőek az olyan problémák, mint például a cyberbullying, ami sajnos egyre gyakrabban fordul elő a fiatalok között. (link)

 Okoscipőt mutatott be az EasyJet

Egy egyszerű, de meglehetősen ötletes és hasznos „okos” eszközről olvastunk a Mobilaréna oldalán. Az EasyJet légitársaság által bemutatott Sneakair névre hallgató kütyü egy cipő ami fel van szerelve rezgőmotorokkal és Bluetooth segítségével az okostelefonunkhoz  tud kapcsolódni. A telefonon futó alkalmazás a GPS segítségével beállított koordinátákra gyalogos útvonaltervezést hajt végre, és a cipőnek is továbbítja az adatokat, amelynek jobb vagy baloldali párja rezgéssel jelzi hogy melyik irányba kell fordulnunk hogy eljussunk a megjelölt célhoz. Turistáknak egész hasznos lehet a Sneakair, hiszen nem kell a telefon kijelzőjét figyelni ha egy adott pontba akarunk eljutni, elég csak a cipőnk jelzéseire hagyatkozni, és séta közben nyugodtan nézelődhetünk. (link)

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑