Eszközelő PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2018. augusztus 3. | Szerző: Varga Csaba

0

Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt Varga Csaba

Ez a high-end, elérhető áron...

Ár/érték arány
Extrák
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok

Összegzés: Ezután a készülék után nem akartunk már használni hagyományos kijelzővel (6 inch) rendelkező eszközöket. Az InkPad 3 egy kompakt mégis extra méretű e-könyv-olvasó...

5

Összegzés


Végre megkaptuk tesztelésre a PocketBook legnagyobb (7,8 hüvelykes kijelzővel ellátott), legerősebb – a Touch HD 2 felmagasztalása után meg kell, hogy kövessük magunkat – és legjobb készülékét, az InkPad 3. generációját. Az előző változatokhoz képest sajna nincs összehasonlítási alapunk, de ha azok is ilyen jól sikerültek, akkor bátran mondhatjuk, hogy páratlan e-könyv-olvasóval volt dolgunk és ebben nagyban közrejátszik a tudáshoz és minőséghez tartozó árazás is. Ez egy high-end készülék jóval 80 ezer forint alatt…

Mostani tesztünket kifejezetten összehasonlítás alapon írtuk meg, amihez egy fotó erejéig egy iPad Minit és több beállítás, modul vizsgálatához egy Touch HD 2-t használtunk. Két okból döntöttünk így:

 1. A készülék funkcionalitását tekintve szinte teljesen megegyezik a Touch HD 2-el, minden jó ami abban benne van (érintőképernyő, háttérvilágítás változatható színhőmérséklettel, wifi, zenelejátszás stb.) az InkPad 3-ban is helyet kapott. Még a szoftver és a kezelőfelület is teljesen ugyanaz, tehát még egyszer leírni ugyanazokat nem lett volna értelme. Inkább azt néztük meg, hogyan néznek ki a dolgok a nagyobb kijelzőn, milyen a kezdőképernyő, az olvasónézet azonos beállítások mellett, erről több fotót is csináltunk.
 2. Számos lehetőség viszont teljesen más értelmet nyer ezen a nagy kijelzőn, ezek természetesen a PDF kezelést könnyítő opciók. Erről külön részben írtunk.

Meglepő méretek

Mikor megtudtuk, hogy érkezik a készülék, lelkiekben felkészültünk valami kissé otromba, nehéz masinára, amit olvasás után az asztalon kell tárolni. Ha magunkkal akarjuk vinni valahová, majd külön táska kell. Hát nagy meglepetés ért minket. Nagyon kellemesre tervezték a készülékházat, alul felül és oldalt is vékonyítottak a képernyőt közrefogó keret kávái, a Touch HD 2-hoz képest pedig sikerült 1 milliméterrel vékonyabb burkolatot tervezni. Az egész készülék nagyon kézreálló, egyáltalán nem zavaró a nagyobb készülékház, ugyanolyan kényelmes hosszabb távon tartani, mint egy 6 hüvelykes készüléket, súlyra sem nehezebb. Őszintén szólva az volt az érzésünk már az InkPad rövid idejű használata után is, hogy nincs értelme a 6 hüvelykes készülékeknek. Na jó, egy értelmük biztosan van, azért jóval olcsóbbak… 🙂 Az alábbi fotón látható, hogy a készülék kicsit kisebb mint egy iPad mini szinte azonos képernyőméret mellett.

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Az InkPad 3 és egy iPad mini 1. gen. (nagyításhoz kattints a képre)

A számok tükrében

Nézzünk gyorsan néhány számszaki adatot a teljesség kedvéért.

 • Méretek: 195 × 136,5 × 8 mm (Touch HD 2: 175 × 113,5 × 9 mm, iPad mini 1. gen: 200 × 134,6 × 7,1 mm)
 • Súly: 210 g (Touch HD 2: 180 g)
 • Kijelző: e-ink Carta, 1404 × 1872 px – 300 PPI (Touch HD 2: 1072 × 1448 – 300 PPI)
 • Processzor: 2 × 1 Ghz – kétmagos (Touch HD 2: 1 Ghz)
 • RAM: 1 GB (Touch HD 2: 512 MB)
 • Belső memória: 8 GB (Touch HD 2 ua.)
 • Akkumulátor: 1900 mAH (Touch HD 2: 1500 mAH)
 • Funkciók: háttérvilágítás, változtatható fényerővel és színhőmérséklettel, a SMARTlight opciót itt is megkapjuk, a napszaknak megfelelően változik a kijelző színe, ha bekapcsoljuk. Van wi-fi és mindenféle PocketBook felhőszolgáltatás, természetesen Dropbox szinkronizáció is. Szótárak, felolvasó modul (sajnos még mindig nincs magyar nyelvű hang) alkalmazások, játékok, zenelejátszás és minden jó amit a PocketBooktól már megszokhattunk.
 • Ami nincs a Touch HD 2-ben: G-szenzor, vagyis forgatásra automatikusan elfordul az InkPad képernyője
 • Ami más, mint a Touch HD 2-ben: az InkPad 3-ban nincs külön audio csatlakozó, ezt egy USB -> Jack csatlakozóval oldották meg ami csomagolás része, fülhallgató csatlakozáshoz először ezt az átalakítót kell bedugni. Az érintőképernyő érzékelője a Touch HD 2-ben infravörös technológiával működik, az InkPad-ban kapacitív multiszenzoros, talán kicsit gyorsabb, pontosabb.

Nagyobb, szebb, vágatlan

Az alábbi képen látható, mint ahogy korábban írtunk a kezelőfelület és a szoftver teljesen megegyezik a kisebb készülékeken találhatóval. A kezdőképernyőn jobban látszanak a borítók, az egyes modulok eléréshez készül ikonok nagyobbak, mint ahogy a szöveges menük is. És ebből természetszerűleg következik, hogy könnyebb is kezelni az eszközt. Ennek leginkább akkor lehet örülni amikor kereséskor, böngészéskor előkerül az érintőbillentyűzet, a szép nagy betűkkel, még a hüvelykujjunkat is tudnánk használni. 🙂

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Íme a kezdőképernyő 7,8 és 6 hüvelyken

Milyen egy „klasszikus” e-könyv az InkPad 3-n?

Kíváncsiak voltunk milyen ugyanazt az ePub formátumú könyvet teljesen ugyanazokkal a beállításokkal olvasni a nagyobb kijelzőn. Beállítottunk minden ugyanúgy a Touch HD 2-n és az InkPad 3-n is. Arra számítottunk, hogy vagy nagyobb lesz a betűméret (arányos nagyítás) vagy a hosszabb sorok miatt esetleg kissé fárasztóbb lesz az olvasás. Valójában kiderült, hogy a 7,8 hüvelykes kijelző mérete közelebb áll a nyomtatott könyves formátumokhoz (még az A5-ös mérethez is) mint a kisebb (amúgy elterjedtebb) e-ink panelé. 6 hüvelyken mindig kisebb méretben olvasunk, mintha papír könyvet forgatnánk, de nyilván ehhez egy idő után hozzászokunk, a hosszabb sorok először furcsák voltak, de nagyon hamar visszataláltunk a „klasszikus” hosszabb sorokhoz. 🙂

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Így néz ki ugyanaz a könyv, ugyanazokkal a beállításokkal az InkPad 3-n és a Touch HD 2-n (nagyításhoz kattints a képre)

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Ugyanaz a margó, betűméret és sortávolság… (nagyításhoz kattints a képre)

Milyen egy nagyméretű képregény?

Megnéztük milyen egy amúgy a papírformátum szerint A4-es méretű PDF fájlként megvásárolható és letölthető képregényt olvasni az InkPad-n. Az első képen megnyitottuk ugyanazt a fájlt mindkét eszközön. A Touch HD 2-n ez a formátum már nem igazán használható, bele-bele kell nagyítani a szövegekbe, majdnem 8 hüvelyken viszont teljesen jól elvoltunk a „buborékokkal”. Persze ez 1:1-ben lenne az igazi, de ahhoz már zavaróan nagyméretű kijelző kellene.

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

A Gulliver utazásai az InkPad 3-n és a Touch HD 2-n (nagyításhoz kattints a képre)

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

A képregény egy kicsit közelebbről (nagyításhoz kattints a képre)

Nézzünk meg egy valódi B5-ös könyvet is az InkPad 3-n

A kisebb készülékhez történű összehasonlítást ezennel befejeztük. Nézzük meg mit tud az InkPad 3 nagyobb mérete egy B5-ös könyvhöz viszonyítva! Ez a méret jellemzően nem a szórakoztató és szépirodalom formátuma, hanem a szakkönyveké és az egyik legnagyobb még népszerű könyvméret. Ugyanazt a tartalmat 2 formátumban elég nehéz beszerezni, főleg PDF-ben kerül viszonylag kevés könyv letölthetően forgalomba, egy angol nyelvű kiadványt sikerült „leakasztanunk” a polcról, amelyről tudtuk, hogy a szerzője PDF-ben is elküldte nekünk. Ez egyébként egy e-könyv készítésről szóló szakkönyv, amelyben sok kép és ábra van, tehát a célnak teljesen megfelel.

Először csak simán megnyitottuk a PDF-et és mellé tettünk a nyomtatott változatot, hogy mennyire olvashatóak a címek, a kenyérszöveg, a képekben található szövegek és az ábra aláírások. Mint a képen is látható teljesen jól. A margóméret itt még leköveti a nyomtatott könyvét, olvasni mindent el lehet, a betűméret viszont kisebb a készüléken. De mindjárt jön a trükk! 🙂

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Egy angol nyelvű kiadvány B5-ös papíron és az InkPad-n, „margóvágások nélkül” (nagyításhoz kattints a képre)

Az olvasónézetben, amikor PDF-t nyitunk meg az e-könyv-olvasón, a Beállítások helyi menüben találjuk meg a vágó ikont, amivel testre szabhatjuk a margókat. Ezzel az eszközzel a papírnál megszokott, a szebb tipográfia miatt kialakított üres területeket minimalizálni tudjuk (hiszen a készüléknek amúgy is van kávája) és így még nagyobb lehet a szöveg mérete, a lenti képeken ezt a funkciót alkalmazva – azért hagyva még egy kis üres részt –, el tudtuk érni a könyv betűméretét!

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

Szinte ugyanakkora betűméretet sikerült elérni a margók beállítása után (nagyításhoz kattints a képre)

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

A közeli képen még jobban látszik, hogy a címek betűmérete gyakorlatilag megegyezik (nagyításhoz kattints a képre)

Fantasztikus PDF kezelés

Térjünk egy kicsit ki tehát az InkPad 3 PDF kezelő moduljára. Ezek az opciók egyébként egy az egyben megtalálhatóak minden PocketBook eszközben (a Touch Lux 3 és újabb típusokban), csak ott nem biztos, hogy van értelme használni őket, mert a kisebb kijelzőn még így sem mindig tudunk elérni értékelhető nagyítást. Ezen a nagyobb kijelzőn viszont igen!

Be lehet állítani, hogy a kijelző teljes széllességéhez igazítsuk a PDF tükörméretét, például álló formátumú A4-es kiadványoknál még olvashatóbb lesz a szöveg, ha elforgatjuk a készüléket, a giroszkóp ezt érzékeli és a hosszabbik oldalhoz igazítja a tükörmérete, így majdnem megkapjuk az A4-es papír rövidebbik oldalának teljes szélességét. A betűméret gyakorlatilag 1:1 lesz.

A margók levágása funkciónál rábízhatjuk a készülékre, hogy mennyit vágjon le az üres részekből, de mint alább látható, sokszor jobb, ha a kézi beállítást választjuk, és mi magunk húzzuk a megfelelő helyekre a margót jelölő vonalakat. Előfordulhat ugyanis, hogy a digitális változatokban a vízjeleket (általában a vásárlás és a vevő adatait tartalmazó információk) a margókra teszik, ezek az olvasásnézetben teljesen feleslegesek és zavarók. A képen látható, hogy mennyire kellet kézzel „behúzni” a margókat ennél a Typotextől vásárolt PDF formátumú szakkönyvnél, hogy még olvashatóbb szöveget és táblázatokat kapjunk.

PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt

A margó kézi beállítása és a szövegméret a vágás után (nagyításhoz kattints a képre)

Van még természetesen áttördeléses megjelenítési lehetőség, ilyenkor a szoftver „kiveszi” a PDF-ből a szöveget és megpróbálja az ePub kezeléshez hasonlóan a kijelző méretéhez igazítani a betűméretet, a sortávot és a margókat. Ennek a beállításnak a használata nem ajánlott mert, nem mindig találja meg a címeket a modul, illetve az ábrák, táblázatok teljesen szétesnek. Az InkPadnál biztosan nem kell használni.

Összegzés

A PocketBook InkPad 3 a maga kategóriájában verhetetlen készülék, ez a minőség és a funkcionalitás mellett elsősorban a versenytársakhoz képesti jóval alacsonyabb árazás miatt is így van. Az egyes interntes áruházakban 69–75 ezer forint körül kapható. Az Amazon Kindle Oasis ugyanilyen minőségű, de kisebb kijelzővel (7 hüvelyk) több mint 100 ezer forintba kerül, még külföldről rendelve is. A szintén kisebb kijelzős Kobo Aura H2O most akcióban néhol ugyanennyiért kapható, de általában drágább. Mint a tesztben is olvasható, a csúcskészülékektől elvárható minden funkció benne van az InkPad 3-ban. A nemzetközi oldalakon olvasható tesztekben – ahol az emberek hozzá vannak szokva az eszközön való vásárláshoz – hiányolják belőle az e-könyv áruházat vagy a gyors böngészőt. Lehetne még mondjuk vízálló mint az Aqua 2, de ne legyünk telhetetlenek J.

Vagyis kinek ajánlott az InkPad 3?

Bizonyos szempontból az iPad mini konkurenciája lehet, főleg azoknak, akik elsősorban olvasás miatt vennék ezt a párját ritkító típust a táblagépet között, ami nem túl nagy és nehéz, de a kijelző kialakítása (4:3-as arány) közelebb áll a nyomtatott formátumokhoz mint a TV-hez. Az e-ink ugye sokkal jobban kíméli a szemet, mint az LCD és fele annyiba kerül az InkPad 3 mint az iPad mini. De persze kevesebb dologra lehet használni.

Szakkönyvek, főleg a B5 méretűek olvasására kiváló és „sima” e-könyvek olvasására is kiváló. Ágyban, utazás közben, este, reggel, ahogy megszoktuk. A mérete egyáltalán nem zavaró. Viszont annak, aki PDF fájlokat is szeretne használni e-könyv-olvasón, minimum ekkora kijelzőre van szüksége. Márpedig sokan keresnek ilyen készüléket. Ha van ennyiük rá, ne sajnálják érte, mert ebből a szempontból ez egy 2 az 1-ben eszköz, PDF kezelő és e-könyv-olvasó egyben.

Ezt olvastad már?

 • Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt2017. március 9. Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, […]
 • Beharangozók és egy kis helyreigazítás2015. szeptember 3. Beharangozók és egy kis helyreigazítás Rövid hírekben közöljük veletek, milyen anyagok várhatóak nálunk hamarosan, és fontos fülest is kaptunk a Kobo Slightbook HD Shine Edition olvasó kezeléséhez! Eszköztesztek Jön, jön, jön […]
 • Tesókat a tesóknak – Koobe Slightbook HD és HD Shine Edition teszt2015. augusztus 13. Tesókat a tesóknak – Koobe Slightbook HD és HD Shine Edition teszt Ha iskolás lennék biztosan szeretnék magamnak egy Koobe Slightbook HD-t. Ha a táskában ott lapulna a háttérvilágítás nélküli változat nagyon örülnék, de a Shine Edition maga lenne a csúcs. […]
 • E-könyv-olvasó – a legjobb karácsonyi ajándék! (X)2018. december 4. E-könyv-olvasó – a legjobb karácsonyi ajándék! (X) Vajon mi lehet a legjobb karácsonyi ajándék? Hát persze, hogy e-könyv-olvasó! 🙂 Az alábbiakban szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a PocketBook írását, a cikkben sok-sok jó tanács van a […]

Címkék: , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑