E-könyv

Megjelent: 2014. november 25. | Szerző: Varga Tamás

Új felmérés az e-könyvek kölcsönzésének és eladásainak összefüggéséről

A világ számos országában, az utóbbi években, egyre inkább elterjedt a könyvtárak körében az e-könyvek kölcsönzésének lehetősége. Bár Magyarországon az e-könyv kölcsönzési lehetőség gyakorlatilag nem létezik, a jövőben biztos várható lesz ilyen jellegű szolgáltatások hazai megjelenése is. A könyvtárak még akár plusz bevételhez is juthatnak a kölcsönözhető e-könyvek vásárlásösztönző marketingjével. Egy most lezárult brit tanulmány azt vizsgálta, hogy akik e-könyveket kölcsönöznek, vajon többet is költenek digitális kiadványok vásárlására.

Az e-könyvek kikölcsönözhetőségét leginkább az Egyesült Államok könyvtárai használják ki, több mint 90%-uk biztosítja ezt a lehetőséget tagjaik számára. Nagy-Britannia ehhez az arányhoz képest igen csak lemaradásban van, csupán néhány nagyobb könyvtár vette a fáradtságot egy nagyobb digitális gyűjtemény kialakítására.

5702488800_86ba12ab29_o
Forrás: Chris Devers / Foter / CC BY-NC-ND

2013 májusában a brit kormányzat egy felmérést készített annak megállapítására, hogy milyen formában lehessenek elérhetőek az e-könyvek a könyvtárakban. A felmérés alapján írt Seighart Jelentés azt ajánlotta, hogy az elektronikus könyveknél ne legyen korlátozva a kölcsönzés lehetősége, azaz a nyomtatott könyvekkel ellentétben (amikből csak véges darabszámmal rendelkeztek az intézmények), egy adott címet bármennyi személy kikölcsönözhessen, természetesen csak megadott időre.

5063379244_df05abe42c_o
Forrás: UTC Library / Foter / CC BY

2014 márciusában egy újabb kezdeményezés, amit négy angliai könyvtárban indítottak, tovább liberalizálta az e-könyvek kölcsönözhetőségét. A határidőt felemelték 21 napra, és számos friss és bestseller művet is kölcsönözhetővé és megvásárolhatóvá tettek. Ez azt jelentette, hogy a könyvtártagok gyakorlatilag korlátlanul hozzáfértek ezeknek a friss címeknek a digitális másolataihoz. Az egész kezdeményezés célja az volt, hogy valós időben és valós körülmények között tanulmányozzák a könyvtárakban lehetővé tett e-könyv kölcsönzés hatásait a szerzői, kiadói bevételekre, és az e-könyv webáruházak forgalmára.

Most, a projekt indulása után több mint fél évvel, több érdekes következtetés is levonható a gyűjtött adatokból:

  • Mind a négy résztvevő intézménynél jelentős növekedést ért el az e-kölcsönzés, és a hosszabb kölcsönzési időnek köszönhetően a tagok egyszerre több címet is kivettek.
  • Az is látható volt, hogy az e-kölcsönzés növekedése nem csökkentette a nyomtatott könyvekét.
  • De az iparág szempontjából legfontosabb megállapítás az volt, hogy a szabadabb kölcsönzési lehetőségek sajnos nem növelték az e-könyvek eladásait.
  • A kikölcsönzött e-könyvek megrendelési lehetőséget, a kiadványokban elhelyezett „Kattintson a vásárláshoz” linket gyakorlatilag egy esetben sem nyitották meg a kölcsönzők.
  • A kezdeményezés egyik célja, és ki nem mondott reménye az volt, hogy a nyitottabb kölcsönzési lehetőségek az e-könyv eladásokat is növelni fogják.

A kölcsönözhető e-könyvek belső oldalain elhelyzett közvetlen vásárlást lehetővé tevő hyperlinkek az e-könyv disztribútorok és könyvtárak kapcsolatában egy viszonylag új értékesítési stratégia, aminek a célja, hogy az intézmények némi plusz bevételhez jussanak a művek eladásaiból. A terjesztők egy újabb értékesítési csatornát vehetnének igénybe, a könyvtárak pedig részesedést kapnának az eladott e-könyv árából, így mind két fél jól jár. Sajnos a projekt eredményei erőteljesen megkérdőjelezik az új kereskedelmi stratégia eredményességét…

Forrás: GoodEReader

Fejléckép forrása: Tim RT / Foter / CC BY-ND

Ezt olvastad már?

  • Nem csak kutatóknak – sok-sok magyar nyelvű tartalom az Archive.org-on2015. január 20. Nem csak kutatóknak – sok-sok magyar nyelvű tartalom az Archive.org-on Jövőre lesz 20 éve annak, hogy elindult az Archive.org más néven Internet Archive szájt. Szinte minden valamirevaló, digitális gyűjteményekről szóló írás megemlíti ezt az oldalt, de […]
  • Tankönyvek mindenkinek: a Digitális Tankönyvtár2016. szeptember 14. Tankönyvek mindenkinek: a Digitális Tankönyvtár Több mint 13 ezer tudományos témájú és oktatási könyvhöz és folyóirathoz férhetünk hozzá a Digitális Tankönyvtár gyűjteményéből. A Digitális Tankönyvtár (eredeti nevén Kempelen Farkas […]
  • E-könyvek az Olimpiai játékokról2016. augusztus 19. E-könyvek az Olimpiai játékokról Úgy gondoljuk a magyar csapat nagyon jól szerepel az idei, sorrendben a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokon. Bár Rió kicsit messze van :-), ráadásul a sajtó szerint nem is mindig úgy alakulnak […]
  • Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! :-)2016. június 9. Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! 🙂 Ma indul a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok sok-sok rendezvénnyel, koncerttel és könyvbemutatóval. Meglepően jó programok várják a könyvszeretőket nem csak a fővárosban hanem […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑